Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Het Porthos-project

Betaal jij straks mee voor een CO2-opslag in de Noordzee?

Geschreven door Luuk Rijneveld

17 augustus 2023 · 14:11

Update: 21 augustus 2023 · 07:03

In gesprek met

Foto van Laurens Dassen

Laurens Dassen

Volt

“Ik vind het superpijnlijk en heel wrang dat wij als samenleving hier überhaupt voor moeten betalen.”
Foto van Ingrid Thijssen

Ingrid Thijssen

VNO-NCW

“Deze opslag wordt door het bedrijfsleven betaald.”

In het kort

De CO2-uitstoot verminderen door het op te slaan in een grote lege gasvelden onder de Noordzee. Dat klinkt misschien nog wat denkbeeldig, maar de Raad van State heeft groen licht gegeven voor het zogeheten Porthos-project. Dit zou de uitstoot van schadelijke gassen uit de haven van Rotterdam moeten verminderen. Maar wie betaalt?

Wat denk jij?

Een CO2-opslag in de Noordzee. Goed idee?

Klik hieronder om je antwoord te geven

14%

12%

74%

aantal reacties: 69

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot in ons land moet flink naar beneden. Het demissionaire kabinet wil dat de uitstoot van CO2 in 2030 voor meer dan de helft (55%) verminderd is ten opzichte van 1990. Een groot deel van deze uitstoot is afkomstig van de haven in Rotterdam, en daarom worden er nu maatregelen genomen om die uitstoot te beperken.

Wat is het Porthos-project?

Het Porthos-project is een project van transportbedrijf Porthos wat ervoor gaat zorgen dat een deel van de CO2-uitstoot in de Rotterdamse haven niet meer in de lucht wordt vrijgelaten, maar via pijpleidingen uiteindelijk onder de zeebodem van de Noordzee wordt opgeslagen.

De CO2 komt dan in een leeg gasveld terecht. Via een boorplatform wordt het gas de grond in gepompt. Het doel van het project is het veilig opslaan van CO2-uitstoot om zo te voorkomen dat het in de lucht vrijkomt. Het project denkt jaarlijks 2,5 megaton CO2 op te kunnen slaan: dat is 1,5% van de jaarlijkse Nederlandse uitstoot.

Het project is niet zonder risico’s, waarschuwen Noorse wetenschappers. Porthos zelf maakt zich geen zorgen. "In Noorwegen werken ze met precies dezelfde techniek als wij hier willen gaan gebruiken, en daar gaat het al jaren goed", zeggen ze bij de NOS.

Belastingcenten

De Raad van State heeft dus toestemming gegeven voor de plannen van Porthos. De Nederlandse staat trekt hier twee miljard euro voor uit. Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) vertelt in het EO-programma Geld of je Leven dat dit betekent dat er voor het Porthos-project belastinggeld gebruikt gaat worden: “Ja, maar we zijn er met z'n allen ook bij gebaat dat we met elkaar in een schoner land gaan wonen”.

Dit is de discussie

Waar gaat ons geld heen?

Niet iedereen is blij dat dit project met het belastinggeld wordt betaald. Laurens Dassen (Volt) en Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) benadrukken dat dit project slechts een kortetermijnoplossing is. De CO2 uitstoot wordt op een plek opgeslagen waardoor het niet direct in de lucht terechtkomt, maar de uitstoot van de grote bedrijven vermindert niet, zeggen ze bij Dit is de Dag (EO).

Lammert van Raan

Partij voor de Dieren

“We betalen nu mee aan een oplossing die tijdelijk is, waarbij we bedrijven gaan subsidiëren die het probleem zelf veroorzaken zonder garantie dat ze de zich aanpassen. Het is weggegooid geld en de verkeerde oplossing.”
© ANP

Laurens Dassen

Volt

“Ik vind het superpijnlijk en heel wrang dat wij als samenleving hier überhaupt voor moeten betalen en voor garant moeten staan, zeker omdat dit soort grote bedrijven enorme miljardenwinsten maken en dus eigenlijk ook zouden moeten betalen voor wat zij zelf uitstoten.”

Dassen vindt het noodzakelijk dat bedrijven blijven werken aan duurzaamheid en hun uitstoot verminderen. Als je subsidies geeft aan bedrijven die dit niet doen, blijf je een ontwikkeling steunen die niet gunstig is voor de vermindering van CO2-uitstoot.

“Enkel subsidie verlenen, daar zijn wij het ook absoluut niet mee eens. Dan moet er ook tegenover staan dat je verduurzaamt, dat je die transitie maakt. Want anders zijn we in mijn optiek bezig om een industrie in stand te houden die we niet willen.”

Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, is blij dat het Porthos-project nu groen licht krijgt van de Raad van State. Thijssen noemt het een enorme stap binnen het halen van de klimaatdoelstellingen. Zo zouden de huidige fossiele bedrijven op lange termijn van fossiel af kunnen, en kan er straks actief CO2 uit de lucht gehaald en opgeslagen worden.

Ook benadrukt ze dat er van de twee miljard euro die in het project wordt gestoken, niets in de handen van deze bedrijven terecht komt.

© ANP

Ingrid Thijssen

VNO-NCW

“Deze opslag wordt door het bedrijfsleven betaald. Er gaat 99% zeker geen enkele euro naar die bedrijven. Die 2 miljard, dat is enkel een garantstelling. Bij de huidige CO2 prijs die er al is, wordt 0 euro uitgekeerd door de Overheid aan deze bedrijven. En de CO2 prijs wordt de komende jaren alleen maar hoger.”

Wat denk jij?

Moeten grote bedrijven meer doen om CO2-uitstoot tegen te gaan?

Wil je deze reactie verwijderen?

Luister het hele gesprek over het Porthos-project uit Dit is de Dag (EO) met presentator Tijs van den Brink hier terug als podcast:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Een CO2-opslag in de Noordzee. Goed idee?

Klik hieronder om je antwoord te geven

14%

12%

74%

aantal reacties: 69

Wil je deze reactie verwijderen?


Moeten grote bedrijven meer doen om CO2-uitstoot tegen te gaan?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.