Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Je hebt al een week last van je enkel. Een bezoekje aan de huisarts kost je tien euro. Wat doe je?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Moet een bezoek aan de huisarts tien euro kosten om de druk op de zorg te verminderen?

Of neem je toch een paracetamolletje?

Gaan we voortaan € 10 betalen voor een bezoekje aan de huisarts?

Geschreven door Luuk Rijneveld

3 oktober 2023 · 17:00

Update: 3 oktober 2023 · 17:01

© ANP

In gesprek met

Foto van "Nu bestaat het idee dat huisartsenzorg gratis is, want het gaat niet af van het eigen risico."
Erik-Jan HaanraadtsRadioloog
"Nu bestaat het idee dat huisartsenzorg gratis is, want het gaat niet af van het eigen risico."
Foto van “Laten we nou alsjeblieft de huisartsenzorg toegankelijk houden. Sterker nog, laten we die juist versterken.”
Bernard LeenstraHuisarts
“Laten we nou alsjeblieft de huisartsenzorg toegankelijk houden. Sterker nog, laten we die juist versterken.”
Foto van “De mensen die prijsgevoelig zijn, zijn vaak ook mensen die niet weten of een bezoek aan de huisarts nou wel of niet nodig was."
Xander KoolmanGezondheidseconoom
“De mensen die prijsgevoelig zijn, zijn vaak ook mensen die niet weten of een bezoek aan de huisarts nou wel of niet nodig was."

In het kort

Stel: je wordt wakker met een bonzende koppijn en voelt je misselijk. Je weet zeker dat je afgelopen avond niet te veel hebt gedronken en je kunt je ook niet herinneren dat je iets verkeerds hebt gegeten. Kijkend in de spiegel schrik je van je bleke gezicht. Je overweegt de huisarts te bellen, maar je denkt aan de kosten van € 10. Maak je toch die afspraak, of ga je snel terug naar bed in de hoop dat het morgen beter zal zijn?

Wat denk jij?

Je hebt al een week last van je enkel. Een bezoekje aan de huisarts kost je tien euro. Wat doe je?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Stijgende zorgkosten en meer druk

De kosten voor gezondheidszorg gaan omhoog en de vraag naar zorg blijft groeien. Op dit moment is de maandelijkse zorgpremie ongeveer € 138, maar volgens voorspellingen van het CPB (Centraal Planbureau) zal dit in 2027 zijn gestegen tot € 175 per maand.

Dat komt echter niet uit de lucht vallen. Het stijgen van de zorgpremies kent namelijk meerdere oorzaken, zoals de vergrijzing die de komende jaren veel extra zorgkosten met zich zal meebrengen. Ook de stijgende lonen van het zorgpersoneel zijn terug te zien in de toenemende zorgprijzen.

Niet alleen de kosten vormen een probleem; ook de groeiende zorgvraag zorgt voor een toenemende druk op de zorgcapaciteit. Veel artsen en zorgmedewerkers maken zich zorgen, maar is er dan niets te doen om dit op te lossen?

Dit is de discussie

Betalen van eigen risico als je naar de huisarts gaat?

Radioloog Erik-Jan Haanraadts begrijpt dat de stijgende vraag naar zorg en de toenemende kosten deels onvermijdelijk zijn. Maar toch zijn er manieren om hier verandering in te brengen. Hij heeft een creatieve oplossing: laat mensen via hun eigen risico betalen voor een bezoek aan de huisarts. Volgens hem bestaat het idee dat ‘de huisartsenzorg gratis is’ omdat dit niet van het eigen risico wordt betaald.

Een groot bedrag zal het niet worden, als het aan Haanraadts ligt: een kleine barrière van bijvoorbeeld € 10 per bezoek, ongeveer de kosten van een pakje sigaretten.

Erik-Jan Haanraadts

Radioloog

“Ik ben niet de enige die constateert dat zo’n drempelloze toegang zorgt voor heel veel mensen die - als ze even tot tien hadden geteld - misschien niet naar die huisarts waren gegaan. […] De zorgkosten die vliegen de bocht uit en alles begint bij een huisarts patiënt. En de enige knop waar je eigenlijk redelijk makkelijk aan zou kunnen draaien, dat is de instroom.”

Huisarts Bernard Leenstra ziet ook dat de instroom van patiënten bij de huisarts erg hoog ligt. Maar hij maakt zich zorgen dat veel mensen die financiële problemen hebben, de zorg die ze eigenlijk nodig hebben, zullen vermijden vanwege deze extra kosten. 

Bernard Leenstra

Huisarts

“Het voorbeeld van een pakje sigaretten is best interessant. Het probleem is dat we dan gaan we juist voor een doelgroep die het al moeilijk heeft, voor wie € 10 ontzettend veel geld is. [...] We weten nu al dat mensen zorg uitstellen vanwege dat eigen risico. Dus je kan er gif op innemen dat dit ook zal gebeuren voor kleine zorg. Laten we nou alsjeblieft de huisartsenzorg toegankelijk houden. Sterker nog, laten we die juist versterken.””

Ook schept een betaling voor de huisarts een bepaalde kwaliteitsverwachting.

“Patiënten worden al veel mondiger en ijziger, dat zie ik ook in de huisartsenpraktijk. Maar als we die ook nog eens een tientje laten betalen, dan verwachten ze nog meer.”

De angst voor zorgmijding wordt gedeeld door gezondheidseconoom Xander Koolman. Hij is bang dat je een groep mensen kan kwijtraken met de invoering van een betalingsdrempel.

Xander Koolmees

Gezondheidseconoom (VU)

“De mensen die prijsgevoelig zijn, die heel snel reageren op zo'n prijsprikkel, zijn vaak ook mensen die niet weten of een bezoek aan de huisarts nou wel of niet nodig was. En dat maakt dat wij in het verleden besloten hebben om die toegang tot de huidige zorg min of meer gratis te maken.”

Wat denk jij?

Wat denk jij?

Moet een bezoek aan de huisarts tien euro kosten om de druk op de zorg te verminderen?

Luister terug!

Benieuwd naar de hele discussie? Luister hier naar het gesprek in Dit is de Dag (EO).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer weten? Lees ook dit artikel: