Multimiljardair Elon Musk haalt uit naar Europese politiek: ‘Hij heeft te veel macht’
8 januari 2025 · 16:00| Leestijd: 12 min
Update: gisteren · 12:56
In dit artikel aan het woord
"Waar de media falen, is Musk ingesprongen."
"Hij heeft te veel macht en invloed op een plek die niet democratisch verkozen is."
In het kort
Elon Musk heeft zijn vizier gericht op de Europese politiek. Hij noemt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een "tiran" en heeft het over "de Engelse tirannieke regering". Waar is Musk mee bezig? En is het gevaarlijk wat hij als rijkste man ter wereld doet, of is het juist verfrissend en breekt het wat open?
Samenvatting van DIT artikel
Elon Musk heeft de afgelopen tijd uitspraken gedaan over de Europese politiek. Hij steunt de radicaal-rechtse AfD in Duitsland, zegt dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz moet opstappen en beschuldigt de Britse premier Keir Starmer van nalatigheid in een groot misbruikschandaal. Musk vindt dat de Britse regering "tiranniek" is en adviseert koning Charles om de regering te ontbinden. Deze controversiële uitspraken zorgen voor bezorgdheid over de invloed van Musk op de politiek in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, en mogelijk heel Europa.
Critici, zoals geopolitiek analist Paul Verhagen, stellen dat Musk zich niet met buitenlandse politiek zou moeten bemoeien en zien zijn invloed als verkiezingsinmenging. Verhagen wijst erop dat Musk te veel macht heeft over platforms zoals X (voorheen Twitter), die invloed kunnen hebben op democratische processen zonder controle.
Journalist Wierd Duk vindt dat Musk op sommige punten gelijk heeft, bijvoorbeeld in het doorbreken van de censuur van conservatieve meningen op sociale media. Toch is hij ook waakzaam voor de gevolgen van de grote invloed van één persoon in de politiek, wat kan leiden tot ongewenste machtsconcentratie. Beide analisten zijn het erover eens dat er meer regulering van algoritmes nodig is om de transparantie en democratie te waarborgen.
We zijn benieuwd naar jouw mening!
Vind jij het oké dat miljardairs als Elon Musk iets zeggen over buitenlandse politiek?
Aantal reacties: 0
Elon Musk haalt uit naar Duitse en Britse politiek
"De Alternative für Deutschland is de enige partij die Duitsland nog kan redden!", "Amerika zou het Britse volk moeten bevrijden van hun tirannieke regering", en "de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is een tiran en moet opstappen".
Het zijn zomaar drie uitspraken van Elon Musk over de Europese politiek. Sinds hij een rol heeft gekregen in de toekomstige Trump-regering lijkt Musk de aanval geopend te hebben.
Duitsland
Onze oosterburen maken zich zorgen om de acties van de techmiljardair. Hij is naast baas van social mediaplatform X ook eigenaar van elektrische autofabrikant Tesla en daarmee verantwoordelijk voor duizenden banen in Duitsland. In eerste instantie werd verwacht dat de verkiezingen in Duitsland, die gepland staan op zondag 23 februari, een tweestrijd zouden worden tussen de sociaaldemocraten van huidig bondskanselier Olaf Scholz en de christendemocraten van Friedrich Merz. Die laatste zou de grootste kans maken. Musk steunt nu openlijk de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD).
Wat is de Alternative für Deutschland voor partij?
De AfD werd in 2013 en begon als een eurosceptische beweging, vooral gericht op kritiek op het beleid van de Europese Unie en de reddingspakketten voor de eurozone. Sindsdien is de AfD steeds rechtser geworden en heeft de partij zich ontwikkeld tot een radicaal-rechtse partij met focus op thema's als immigratie, nationale soevereiniteit en islamkritiek.
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst heeft afdelingen van de AfD in drie deelstaten gekwalificeerd als rechtsextreem. Dan gaat het om de AfD in de oostelijke deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. Deze kwalificatie heeft plaatsgevonden op basis van uitspraken van partijkopstukken en jarenlang onderzoek. In zes van de zestien deelstaten zijn er serieuze verdenkingen tegen de partij.
Dagen later plaatste de conservatieve krant Welt een opiniestuk van Musk. Daarin zei hij dat Duitsland "aan de rand van de economische en culturele ineenstorting" staat. AfD zou de laatste hoop zijn voor het land. Dit opiniestuk zorgde voor veel ophef.
Meer over het opiniestuk van Elon Musk in Welt ⬇️
Musk zegt in zijn stuk dat het label 'rechtsextreem' voor de AfD onterecht is en wijst op haar diversiteit. "Het neerzetten van de AfD als rechtsextreem is overduidelijk verkeerd, als je ziet dat partijvoorzitter Alice Weidel een partner van hetzelfde geslacht uit Sri Lanka heeft. Klinkt dat voor u als Hitler? Alstublieft!".
Door de publicatie ontstond er interne verdeeldheid binnen de redactie van Welt. Een deel van de redactie was fel tegen publicatie en het hoofd van het opiniekatern is vanwege het stuk opgestapt. Bondskanselierhet gaat hier over uitspraken die hij doet over Duitsland en Engeland, hij valt politici direct aan op X, en heeft door die positie erg veel macht. Er wordt minimaal ingezoomd op zijn rol in de regering van Trump, hebben ze het wel heel even over Scholz reageerde gelaten, maar wees erop dat multimiljardairs recht hebben op vrije meningsuiting.
Engeland
En de techmiljardair heeft ook het een en ander te zeggen over de Britse politiek. Onder andere Keir Starmer, de huidige premier van het Verenigd Koninkrijk, moet het ontgelden.
Dat komt allemaal door het nieuws dat er geen landelijk onderzoek komt naar de bendes van overwegend Brits-Pakistaanse mannen die decennialang honderden, mogelijk duizenden, minderjarige meisjes hebben verkracht. Drie meisjes kwamen daarbij om het leven. Inmiddels staat de zaak in Engeland bekend als het 'Rotherham scandal'. Media berichten sinds 2011 over dit verhaal, maar autoriteiten keken jarenlang weg, onder andere omdat ze bang waren voor racist te worden aangezien. Namens de regering besloot de verantwoordelijke staatssecretaris Jess Phillips recent het verzoek om een landelijk onderzoek af te wijzen. Volgens Philips kunnen de zaken op plaatselijk niveau worden onderzocht.
Hoe zit het precies met de Britse kindermisbruikzaak?
Tussen 1997 en 2013 werden in verschillende Engelse steden zeker 1400 kinderen, vooral meisjes, slachtoffer van seksueel misbruik. Veel daders hadden een Pakistaanse achtergrond. Onderzoek toonde aan dat de slachtoffers slecht werden behandeld en dat meldingen werden genegeerd. Sommige verantwoordelijken kregen later disciplinaire waarschuwingen, maar veel daders zijn nooit veroordeeld.
Musk beschuldigt de Britse premier Keir Starmer, die destijds openbaar aanklager was, van nalatigheid en vindt dat hij moet aftreden. Sterker nog: hij hoort volgens hem in de gevangenis thuis. Starmer zegt juist meer daders te hebben vervolgd in die tijd dan ooit. Musk bekritiseert ook minister Jess Phillips omdat ze geen nieuw overheidsonderzoek naar de zaak wil: hij zegt dat ze ‘verkrachtingsgenocide’ goedpraat. Philips wordt verdedigd door slachtoffers en onderzoekers, die vinden dat ze zich inzet voor de bescherming van vrouwen en meisjes. Maar Musk eist strengere maatregelen en noemt de Britse regering "tiranniek".
Ook partijleider van Reform UK, Nigel Farage, krijgt het te verduren, al konden de twee het eerst goed met elkaar vinden.
Wat heeft Musk tegen Nigel Farage?
Musk heeft opgeroepen tot de vrijlating van Tommy Robinson, de oud-leider van de uiterst rechtse English Defence League en ex-voetbalhooligan. Robinson zit vast omdat hij gerechtelijke bevelen heeft genegeerd. Hij is anti-islam, en besteedde in zijn campagnes tegen het geloof veel aandacht aan de misbruikbendes.
Robinson wordt door sommige Amerikanen bejubeld. Dit komt onder andere omdat hij samen een podcast maakte met de bekende psycholoog Jordan Peterson. Ook wordt hij door sommigen gezien als een politiek gevangene. In Engeland zelf wordt Robinson gezien als buitenbeentje.
Dat Musk deze man steunt, vormde voor Farage een probleem. Hij zei in een interview dat hij Robinson ooit buiten de UKIP had gehouden – een uiterst rechtse partij waarvan Farage in het verleden de leider was – en dat hij ook geen plek voor hem ziet bij Reform UK. Hij zei dan ook dat Musk volgens hem een inschattingsfout had gemaakt met zijn uitspraken over Robinson. Maar daar was Musk niet blij mee: "De Reform-partij heeft een nieuwe leider nodig. Farage is niet geschikt", tweette hij direct.
Verder adviseerde Musk de Britse koning Charles om de regering te ontbinden en hij maakte grappen over rechters die volgens hem met twee maten meten. Op zijn account op X vraagt Elon Musk om een reactie op de stelling: 'Amerika moet het Britse volk bevrijden van zijn tirannieke regering'.
De vraag is hoeveel invloed de uitspraken van Musk daadwerkelijk gaan hebben op de Duitse en Engelse poltiek, maar er wordt door sommigen wel voor gevreesd.
Dit is de discussieIs het goed dat Elon Musk zich met de Europese politiek bemoeit?
Er klinkt dus veel kritiek op Musk, want waar bemoeit hij zich mee?
Maar is zijn bemoeienis echt zo gevaarlijk? Of moet mensen niet zo moeilijk doen: iedereen mag in het Westen toch gewoon zeggen wat hij of zij vindt?
Telegraafjournalist Wierd Duk ziet dat je de handelingen van Musk als verkiezingsinmenging kunt interpreteren. Hij wijst erop dat dit niet alleen uit de rechterhoek komt. In het verleden hebben mensen als Bill Gates en George Soros zich ook uitgelaten over welke politieke weg verstandig zou zijn voor Europa en het Westen, en die bevinden zich meer aan de linkerkant van het politieke spectrum. Duk was eerder al kritisch op die inmenging, vertelt hij. En hij is dan ook niet per se níét kritisch op Musk:
"Waar de media falen, is Musk ingesprongen. Niet voor niets heeft hij na de verkiezingswinst van Trump gezegd: 'You are the media now'. X is de media. Dat is natuurlijk inderdaad voor een deel onwenselijk, omdat Musk een politieke agenda heeft. Maar hij snijdt tot nu toe thema's aan, zoals het misbruikschandaal in het Verenigd Koninkrijk en het doorbreken van het cordon sanitaire rond de AfD, waar ik het mee eens ben."
Wat is een cordon sanitaire?
Een cordon sanitaire is een politiek beleid waarbij partijen besluiten om niet samen te werken met een bepaalde andere partij, vaak omdat die partij als extreem of onaanvaardbaar wordt beschouwd. Dit wordt gebruikt om te voorkomen dat de invloed van zo’n partij toeneemt.
Veel gevestigde politieke partijen, zoals de SPD, CDU en die Grünen, hebben geweigerd samen te werken met de AfD, omdat zij deze partij beschouwen als extreemrechts. De AfD wordt vaak gezien als een bedreiging voor de democratische waarden van het land, vanwege hun standpunten over migratie en andere controversiële onderwerpen. Hierdoor wordt de AfD in veel gevallen uitgesloten van coalities en regeringsdeelname, wat een voorbeeld is van een cordon sanitaire.
Veel mensen begrijpen niet echt welke rol Musk tegenwoordig speelt, denkt Duk. De X-baas ziet zichzelf volgens hem als een revolutionair en lijkt zich op te werpen als een soort alternatieve president van de Verenigde Staten. Hij is volgens Duk bezig met het eindigen van de cultuuroorlog die al jaren gaande is en die met de herverkiezing van Donald Trump een nieuwe dimensie heeft gekregen.
Wat wordt er bedoeld met een 'cultuuroorlog'?
Met "cultuuroorlog" in deze context wordt verwezen naar een diepgaande maatschappelijke en politieke strijd tussen groepen met verschillende wereldbeelden, waarden en normen. Het begrip wordt vaak gebruikt om conflicten te beschrijven over sociale en culturele onderwerpen zoals immigratie, gender, ras, klimaatverandering, vrijheid van meningsuiting, en de rol van technologie.
Voorstanders van de Make America Great Again (MAGA)-beweging hopen dat hun conservatieve idealen, zoals een vrije markt en vrijheid van meningsuiting, niet alleen in de VS maar ook internationaal worden omarmd en een belangrijk thema worden in verkiezingen wereldwijd.
Duk vindt het wel goed dat Musk bepaalde zaken aan de kaak stelt: zoals de kindermisbruikzaak waar de Telegraafjournalist zelf in 2017 al over schreef.
"Musk heeft afgelopen week een jarenlang kindermisbruikschandaal in Engeland, dat zowel door de politiek als de media in de doofpot werd gestopt, opengebroken. Daardoor woedt er nu wel een debat over één van de grootste schandalen in de westerse democratie. (...) Je kunt de media en de politiek in het Verenigd Koninkrijk verwijten dat ze veel te weinig aandacht hebben besteed aan een dergelijk schandaal waarbij duizenden meisjes zijn misbruikt, uit angst om voor racist te worden uitgemaakt. Want het ging hier om etnische gangs."
Dat Musk nu bepaalt waar de media het over hebben, komt volgens Duk omdat media tot nu toe voor een heel groot deel conservatie-nationalistische geluiden censureren.
"X heeft communitynotes. Daarin worden tweets van gebruikers die desinformatie zouden verspreiden gecorrigeerd. X wás gecensureerd voordat Musk het overnam, het is nu veel vrijer - er worden geen conservatievere meningen meer gecensureerd. Het pushen van bepaalde meningen door algoritmes is iets waar we nu mee te maken hebben en wat we nog niet hebben opgelost. Dat kán een probleem zijn voor onze democratie, maar daar hebben we nog niet voldoende over nagedacht. Maar: censuur is nooit de oplossing."
Geopolitiek analist bij The Hague Centre for Strategic Studies Paul Verhagen is principieel tegen de invloed van multimiljardairs in de politiek. Dat Musk nu dingen zegt over de politiek in Duitsland en Engeland, noemt hij verkiezingsinmenging.
"We zijn gewend dat dit vooral uit landen als China, Iran en Rusland komt, maar men bemoeit zich met politiek voor politieke doeleinden. Hoe je hiernaar kijkt, hangt er vooral vanaf of je het eens bent met Musk. Instellingen moeten onafhankelijk kunnen werken van degene die daar controle over heeft. In het geval van X zie je dat er een hoeveelheid macht is geconcentreerd in één individu: Musk. Daar kun je je vraagtekens bij zetten. Vanuit mijn eigen politieke voorkeur is het geen goed idee, maar ook puur institutioneel is dit een probleem. (...) Musk heeft een spreekbuis die eigenlijk zonder precedent is."
Wat is verkiezingsinmenging precies?
Verkiezingsinmenging betekent dat iemand of een groep probeert een verkiezing te beïnvloeden op een oneerlijke manier. Bijvoorbeeld door verkeerde informatie te verspreiden, stemmen te manipuleren, of een bepaalde kandidaat te helpen winnen door druk uit te oefenen.
Dit kan gedaan worden door andere landen, organisaties of zelfs mensen binnen het land zelf. Het doel is meestal om de uitslag van de verkiezing te veranderen of mensen te misleiden. Goede regels en controles helpen om verkiezingen eerlijk te houden en inmenging te voorkomen.
Een paar voorbeelden van verkiezingsinmenging:
- Hacken van politieke partijen
Bijvoorbeeld wanneer hackers inbreken in de computersystemen van politieke partijen om gevoelige informatie te stelen en te publiceren om een partij in een negatief daglicht te stellen. - Verspreiden van nepnieuws
Het verspreiden van misleidende informatie of propaganda via sociale media om kiezers te beïnvloeden, zoals valse berichten over kandidaten of partijprogramma’s. - Manipuleren van sociale media-algoritmes
Gebruik maken van bots en trollen om bepaalde berichten te promoten of discussies te verstoren, waardoor de publieke opinie kunstmatig wordt beïnvloed. - Cyberaanvallen op stemprocessen
Pogingen om stemmachines of de technologie rondom verkiezingen te hacken, wat het vertrouwen in de uitslag kan ondermijnen. - Financiële inmenging
Buitenlandse partijen of individuen kunnen illegaal geld doneren aan politieke campagnes om kandidaten te steunen die gunstig voor hen zijn. - Intimidatie van kiezers
Proberen kiezers te beïnvloeden door dreigementen of valse claims, zoals het verspreiden van geruchten over arrestaties bij stembureaus. - Gebruik van deepfake-video's
Het creëren van gemanipuleerde video's die politici woorden of daden toeschrijven die nooit hebben plaatsgevonden, om hun reputatie te schaden. - Verstoring van stemprocedures
Buitenlandse actoren die zorgen voor verwarring over stemlocaties of -tijden, waardoor kiezers worden ontmoedigd om te stemmen.
Verder valt hem nog iets op:
"De groep die nu achter Musk staat is voornamelijk conservatief rechts. Zij hebben het altijd over eigen soevereiniteit, eigen grenzen en eigen landen. Waarom wil je dan dat een Amerikaanse miljardair, met een Zuid-Afrikaanse achtergrond, zich in jouw politiek gaat mengen? Als Soros dit deed, zouden mensen op hun achterste benen staan. Waarom voelen mensen zich nu ineens wél senang bij een media-elite? Want dat is Elon Musk, die 'maar even' het intellectuele debat gaat bepalen, óók. Dat is raar, dat dat nu ineens omdraait."
Verhoeven is het met Duk eens dat de kritiek op de Engelse media en politiek in dit geval terecht is, maar benadrukt dat het probleem met Musk is dat hij soms gewoon absurde dingen zegt. Volgens Verhagen krijg je met Musk dus het goede en slechte bij elkaar: ja, je krijgt innovatie, en af en toe zegt hij iets dat klopt. Maar het blijft gevaarlijk, stelt hij.
"Als je gelooft dat in de marktplaats van ideeën het beste idee bovendrijft; dat is pertinent niet het geval op X. Daar is namelijk ook sprake van algoritmes en bots die afbraak doen aan het idee van die vrijheid van meningsuiting, waar hij steeds mee paradeert. Hij heeft te veel macht en invloed op een plek die niet democratisch verkozen en verantwoord is, en die ook bijzonder weinig doet aan transparantie rondom het algoritme. Dat is een fundamenteel probleem, zeker als het van buiten je grenzen komt."
De media hebben altijd grotendeels bepaald welke onderwerpen belangrijk zijn en besproken moeten worden in de publieke en politieke sfeer.
"Dat is belangrijk voor een democratie, en dat wordt nu bepaald door Musk zelf. (...) Mijn probleem zit erin dat er voor iemand als Trump democratische manieren zijn om van hem 'af te komen', zoals met nieuwe verkiezingen of een impeachment. Voor Musk is het niet duidelijk hoe je hier democratisch mee omgaat."
Over één ding zijn Duk en Verhagen het eens: er moet meer regulering komen voor algoritmes, zodat er meer duidelijkheid komt over hoe die werken en hoe we daarmee om moeten gaan.
Meer weten?Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Paul Verhagen, geopolitiek analist bij The Hague Centre for Strategic Studies en met Wierd Duk, journalist bij De Telegraaf. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Dit is waarom christenen wel of niet op Trump stemden
Dit is waarom christenen wel of niet op Trump stemden
- Trumps overwinning gaat jou geld kosten: 'Zo'n vijfhonderd euro'
Trumps overwinning gaat jou geld kosten: 'Zo'n vijfhonderd euro'
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag