Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Heb jij je wel eens door reclame van een online gokwebsite laten verleiden om een gokje te wagen?

Praat mee

Is een verbod op reclame voor online gokken voldoende om gokverslaving tegen te gaan?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

© ANP

Helpt een re­cla­me­ver­bod voor online gokken om gok­ver­sla­ving tegen te gaan?

6 juli 2023 · 14:00| Leestijd: 4 min

Update: 8 augustus 2024 · 16:08

Geschreven doorLuuk Rijneveld

In dit artikel aan het woord

Chantal Schinkels
Chantal SchinkelsColumnist
"We weten dat er elke maand door 750.000 gokkers gemiddeld 310 euro wordt verloren, en dat zijn vooral jongvolwassenen. Dat is echt een kwetsbare groep."
Erik Konings
Erik KoningsBrancheorganisatie NOGA
“De consensus in de verslavingszorg is toch wel dat het te vroeg is om harde conclusies te trekken over toename van kansspelverslaving."

In het kort

"Ik zet een eentje hier en een tweetje daar…" Grote kans dat jij deze herkenbare reclame al vaak op TV hebt gehoord. Werd je er gek van? Dan heb je geluk, want sinds 1 juli zijn reclames voor online gokken verboden. Het verbod is bedoeld om kwetsbare groepen als gokverslaafden te beschermen tegen de risico's van online kansspelen. Een lange tijd waren reclames voor online gokken legaal, om mensen van illegale gokwebsites af te houden.

Wat denk jij?

Heb jij je wel eens door reclame van een online gokwebsite laten verleiden om een gokje te wagen?

Dit is de situatie

Online gokken: wel of niet legaal?

Sinds oktober 2021 is het in Nederland legaal om online te gokken. Een reden voor veel gokbedrijven om direct reclame te gaan maken op radio en tv. Reclames voor online gokken waren dus legaal, met name om mensen van illegale gokwebsites af te houden. Dat laatste lukte, maar het leverde ook een nieuw probleem op: de groep gokverslaafden werd alleen maar groter. Vanaf nu mag reclame maken dus niet meer, om te voorkomen dat de groep gokverslaafden nóg groter wordt.

Momenteel zijn er in Nederland 762.000 online gokkers, waarvan er 61 procent nieuw is (NRC). Dat houdt in dat er sinds de legalisering van gokwebsites 450.000 nieuwe gokkers zijn bijgekomen. Het overgrote deel van deze nieuwe gokkers zijn jongvolwassenen. Dat is opvallend, want dat is precies de groep die met de legalisering van online gokken beschermd moest worden. Nu komt er dus een verbod op de reclames voor online gokken, en daar zijn verschillende Kamerleden blij mee. Volgens Mirjam Bikker (ChristenUnie) raken jongeren nog te veel in de stilte verslaafd aan gokken. Zij hoopt dat daar nu een einde aan komt.

Waarom jij straks nog steeds reclames voor online gokken kan tegenkomen:

Met het verbod op reclames van online gokwebsites blijft reclame op het internet wél toegestaan, maar onder strenge voorwaarden. Zo kun je op social media nog wel de reclames blijven zien.

Dit is de discussie

Helpt een reclameverbod om gokverslaving tegen te gaan?

Maar is een reclameverbod wel de juiste manier om gokverslaving tegen te gaan? We hebben gezien dat de legalisering ervan zorgde voor enorme toename in gokverslaafden, dus betekent dit dat daar nu een einde aan komt?

Columnist Chantal Schinkels vindt het nog niet ver genoeg gaan. Zij ziet naast de reclames namelijk een veel groter probleem: de gokwebsites gebruiken beïnvloedingstechnieken om je langer op de site te houden en je meer te laten gokken. Zo zou je vaak bonussen ontvangen als je een account aanmaakt, of een verhoogde uitbetaling ontvangen bij je eerste weddenschap. Als deze sites dan ook nog toegang tot je cookies hebben, kunnen ze je ook buiten het gebruik van de site blijven beïnvloeden met berichtjes en bonussen.

Chantal Schinkels
Chantal Schinkels Columnist

“Als je besluit om op gegeven moment niet verder te gokken, dan word je achtervolgd met de advertenties die erop gericht zijn om je weer terug te krijgen naar de gokwebsite."