Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Als de kat van huis is... worden de vogels opgegeten

Moet jouw kat voortaan 's nachts binnenblijven? 'Het is best een heel serieus probleem'

Geschreven door Babette Englebert

22 maart 2024 · 08:00

Update: 22 maart 2024 · 14:09

In gesprek met

Foto van Esther Swankhuizen

Esther Swankhuizen

Ecoloog en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen

"We moeten ook nadenken hoe zielig het voor de kuikens is dat ze niet overleven."
Foto van Wouter van den Berg

Wouter van den Berg

SGP-wethouder in Houten

"Katten hebben hier een stukje verantwoordelijkheid in, en de katten-eigenaren dus ook."
Foto van Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Kattengedragdeskundige

"Binnenhouden kan buitengewoon frustrerend voor de kat zijn."
Foto van Noor

Noor

"Het is bijna niet te doen ze 's nachts binnen te houden. Met een avondklok zou ik daar wellicht wél meer moeite voor doen."

In het kort

We moeten onze katten tijdens het broedseizoen 's nachts binnenhouden. Dat vindt Wouter van den Berg, SGP-wethouder in Houten. Onze harige vrienden verstoren namelijk het broedproces en bijten aan de lopende band kuikens dood. Heeft hij een punt?

Wat denk jij?

Heb jij thuis een kat?

Klik hieronder om je antwoord te geven

53%

41%

6%

aantal reacties: 204

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Weidevogels worden bedreigd door katten

Laat jij je kat 's nachts buiten? Goede kans dat jouw viervoeter terwijl jij slaapt op jacht gaat naar jonge vogeltjes. Dat heeft 'kat-astrofale' gevolgen: weidevogels zijn op dit moment een bedreigde diersoort, mede omdat veel vogels in het broedseizoen aangevallen worden door katten.

Hoeveel vogels doden katten jaarlijks in Nederland?
Naar schatting doden onze katten elk jaar tussen de 40 en 80 miljoen dieren. Ongeveer een kwart van deze dieren is vogel. Het aantal verschilt per jaar, maar het gaat dus om miljoenen vogels.

Om de weidevogels te beschermen, komt SGP-wethouder Wouter van den Berg nu dus met een soort 'katten-avondklok' in de gemeente Houten. Het komende broedseizoen, tussen 15 april en 15 juni, worden inwoners met klem opgeroepen hun katten als het donker wordt binnenshuis te houden. Is dat een slim idee?

Hoe ver loopt een kat in de nacht?
Katten kunnen makkelijk 3 á 4 kilometer afleggen in een nacht, hoewel de gemiddelde afstand per kat verschilt. De ene kat gaat na zonsondergang op een uitgebreide ontdekkingsreis, de ander durft nauwelijks de achtertuin uit. Katten blijven gemiddeld binnen een straal van 352 meter van hun huis. 

Veel baasjes realiseren zich nauwelijks wat hun eigen kat 's nachts allemaal uitspookt. Esther Swankhuisen, ecoloog en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt in Dit is de Dag (EO) over haar eigen onderzoek: "We hingen een GPS-tracker om bij de katten, en de baasjes waren verrast hoe ver ze liepen. Het verschilt per kat, maar er zijn katten die echt kilometers lopen. Je weet het pas zeker als je daadwerkelijk zo’n tracker omhangt." Het is dus best goed mogelijk dat je kat 's nachts vanuit je woonwijk naar een nabijgelegen vogelweide loopt, benadrukt Swankhuizen.

Wat denk jij?

Als je een kat hebt: mag jouw kat 's nachts naar buiten?

Klik hieronder om je antwoord te geven

42%

58%

aantal reacties: 142

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de discussie

Een avondklok voor katten?

De oproep klinkt haast als een 1 april-grap, zegt presentator Tijs van den Brink in Dit is de Dag (EO), maar volgens Wethouder Van den Berg is niets minder waar. Het 'kattenkwaad' van onze viervoeters heeft namelijk verstrekkende gevolgen voor de weidevogels in zijn gemeente.

Hij geeft toe, katten zijn niet de enige bedreiging voor weidevogels. Er worden ook nestjes vernield door pesticiden, snoeimachines van de gemeente en bijvoorbeeld door honden. Toch is er volgens Van den Berg met een 'katten-avondklok' veel winst te behalen.

Wouter van den Berg

SGP-wethouder in Houten

"Het is best een heel serieus probleem, want het gaat niet goed met veel vogels in Nederland. Dat is niet allemaal aan de katten te wijten, maar die hebben daar wel een stukje verantwoordelijkheid in. En de katten-eigenaren dus ook."

Esther Swankhuizen, ecoloog en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, begrijpt de oproep van Van den Berg. Swankhuizen doet onderzoek naar het gedrag van katten in de nacht. Het is misschien niet voor ieder baasje makkelijk om de kat 's nachts binnen te houden, maar het belang van de vogels weegt zwaar.

Esther Swankhuizen

Ecoloog en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen

“Ik zie dat katten zowel de eieren als kuikens eten. (...) Ik kan me voorstellen dat het niet van de één op de andere dag mogelijk is om je kat binnen te houden, maar we moeten ook nadenken hoe zielig het voor de kuikens is dat ze niet overleven."

Kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts zet vraagtekens bij de oproep. Sommige katten zullen het geen probleem vinden om binnen te blijven, maar voor veel katten is buiten zijn en jagen een belangrijke behoefte. Als je ze dat afneemt, kan dat invloed hebben op hun welzijn.

Liesbeth Puts

Kattengedragdeskundige

"Katten verschillen erg in hun behoefte om erop uit te gaan. Sommige katten vinden het prima om nog even een ommetje door de tuin te maken ’s avonds, maar er zijn ook katten die echt jagers zijn en het grootste deel van de dag buiten zijn. (...) [Binnenhouden] kan buitengewoon frustrerend zijn voor de kat, waardoor het voor de eigenaar op een gegeven moment ook niet meer te doen is."

Puts vindt daarom dat baasjes zelf moeten kiezen of ze hun kat buiten laten of niet, met oog op het karakter van hun huisdier. Bovendien zijn er veel zwerfkatten die we van de straat zouden kunnen halen om dit probleem te verhelpen:

"Het zou goed zijn om het verwilderde en zwerfkatten naar 0 te brengen. Verder kunnen wij alleen als eigenaren iets zeggen over onze kat. Katers die niet gecastreerd zijn, hebben vaak een veel groter wandelbereik. Daarin ligt ook een verantwoordelijkheid voor de eigenaar om het dier te castreren."

Daarnaast kun je volgens Puts denken aan langetermijnoplossingen. Nieuwe baasjes kunnen hun jonge kittens aanleren dat ze 's nachts niet naar buiten mogen. Katten zijn, als er genoeg te doen is in huis, prima in staat om binnen te blijven.

"Dat vereist ook inspanning van eigenaren, om het dier binnen spel en aandacht te bieden."

Wat denk jij?

Wat vind jij: moet er een avondklok komen voor katten?

 • de

  deborah.kestens

  20 mei 2024 · 18:05

  Ik heb drie superlieve katten van verschillende leeftijden die steeds binnenshuis geleefd hebben. Zij zijn alledrie gek op elkaar, ook al zijn ze geen familie, spelen tesamen of met ons. Wij zorgen er voor dat zij genoeg uitdagingen en spelvariatie aangeboden krijgen, vele krabpalen, verstopplaatsen en zij hebben ruimte. Drie happy huiskatten, die harmonieus binnen leven. En gelukkige baasjes, omdat ik weet dat de natuur door hen nooit verstoord wordt. Het evenwicht wordt gebracht door de wilde dieren, niet doir onze huisdieren. En daar dragen wijzelf als baasjes ook verantwoordelijkheid voor.

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de community

Dit zegt ons WhatsApp-panel

We vroegen het DIT-WhatsApp-panel naar hun mening over deze kwestie. Wil jij ook meepraten over dit soort onderwerpen en je mening laten horen? Meld je dan aan voor het DIT-WhatsApp-panel door op het blokje hieronder te klikken en 'DIT AAN' te sturen.

Bekijken

DIT op WhatsApp

Heidy

"Verplicht binnenhouden lijkt mij niet te werken! Hoe controleer je dat? Bovendien is dit wat de natuur doet: katten jagen op vogels. En de sterkste overwint."

Popke

"Roofdieren zoals katten moeten helemáál niet buiten lopen. Het is veel te gevaarlijk voor de broedende zangvogels en weidevogels. Honden en katten zijn ook geen huisdieren, maar iedereen wil ze wel in huis (en in de tuin van de buren)."

Noor

"Wij hebben twee jonge katers. Het is bijna niet te doen ze 's nachts binnen te houden. Als een avondklok zou worden ingesteld, zou ik daar wellicht wél meer moeite voor doen. Op zich dus wel goed idee, het is een stok achter de deur voor baasjes."

Henk

"Een totaal buitenverbod is beter, wij laten honden en paarden ook niet los in onze voortuin"

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de aflevering als podcast:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer lezen?

Dit maakten we ook

Bekijken

Van wie is die hondendrol? Door een dna-test komen we er misschien achter

Bekijken

Giftige slang krioelt door Lelystad: moeten gevaarlijke reptielen verboden worden?

Bekijken

Moet een zorgverzekering voor huisdieren verplicht worden?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Heb jij thuis een kat?

Klik hieronder om je antwoord te geven

53%

41%

6%

aantal reacties: 204

Wil je deze reactie verwijderen?


Als je een kat hebt: mag jouw kat 's nachts naar buiten?

Klik hieronder om je antwoord te geven

42%

58%

aantal reacties: 142

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat vind jij: moet er een avondklok komen voor katten?

 • de

  deborah.kestens

  20 mei 2024 · 18:05

  Ik heb drie superlieve katten van verschillende leeftijden die steeds binnenshuis geleefd hebben. Zij zijn alledrie gek op elkaar, ook al zijn ze geen familie, spelen tesamen of met ons. Wij zorgen er voor dat zij genoeg uitdagingen en spelvariatie aangeboden krijgen, vele krabpalen, verstopplaatsen en zij hebben ruimte. Drie happy huiskatten, die harmonieus binnen leven. En gelukkige baasjes, omdat ik weet dat de natuur door hen nooit verstoord wordt. Het evenwicht wordt gebracht door de wilde dieren, niet doir onze huisdieren. En daar dragen wijzelf als baasjes ook verantwoordelijkheid voor.

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.