Rotterdamse politie pakt agenten uit ‘foute appgroep’ hard aan: terecht?
22 januari 2024 · 19:25| Leestijd: 2 min
Update: 8 augustus 2024 · 15:34
In dit artikel aan het woord
"Het is belangrijk dat je in een publieke rol voorbeeldgedrag vertoont. Bij appjes in de privésfeer vind ik dit wel lastig: je hebt ook recht op vrijheid van meningsuiting."
"Het is belangrijk dat er intern lessen worden getrokken. Dat de politie zorgt dat een aantal dingen heel duidelijk zijn en dat deze niet kunnen."
In het kort
Zes Rotterdamse politiemedewerkers zijn flink bestraft na ontoelaatbare uitingen in een WhatsApp-groep. Zo werden er seksistische en racistische opmerkingen gemaakt. Terecht, of gaat dit wel erg ver?
Wat denk jij?
Mag je als politieagent alles zeggen wat je vindt?
Aantal reacties: 0
Flinke straffen na uitspraken in WhatsApp-groep van politie
De Rotterdamse politie heeft flinke straffen uitgedeeld aan zes politiemedewerkers, omdat zij seksistische (vrouwonvriendelijke) en racistische opmerkingen deden een WhatsApp-groep. Zo is er zelfs een agent ontslagen. Daarnaast zijn er mensen overgeplaatst en schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Ook zijn er drie mensen berispt die weliswaar in de app zaten, maar niks zeiden.
Dit is de discussieGaat deze aanpak helpen?
Het is niet de eerste negatieve berichtgeving over het Rotterdamse politiekorps. Al langer ligt deze regionale eenheid onder vuur vanwege de interne cultuur. Gaat deze harde aanpak helpen om die cultuur aan te pakken, of gaat het wel erg ver?
Het is belangrijk dat politiemensen zich bewust zijn van hun publieke rol, maar tegelijk hebben ook zij het recht op vrijheid van meningsuiting, vindt Ingrid Coenradie, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam in Dit is de Dag (EO). Dit is een lokale politieke partij.
"Het is goed dat de politie kenbaar maakt dat ze een aantal dingen echt niet vindt kunnen. Deze manier van straffend is passend als mensen zich misdragen, zeker in zo’n publieke functie. Daarbij gaat het er natuurlijk om dat je voorbeeldgedrag vertoont. Bij appjes in de privésfeer ligt het lastiger. Je moet je altijd bewust zijn van je publieke rol, maar het blijft ook een privékwestie. Ik vind dat lastig, omdat het mensen heel nadrukkelijk de vrijheid van meningsuiting ontneemt. Voor mij weegt dat ook zwaar. Je hebt ook recht op een eigen mening."
Daarbij moeten we er wel voor waken dat we niet doen alsof we het groter maken dan het is, vindt ze. Volgens haar gaat het te vaak over racisme binnen de politie:
"We moeten er voor uitkijken dat racisme binnen de politie niet te veel geframed wordt. Het gaat er nu vaak over. Ik heb daar moeite mee, want alleen al in de regio Rotterdam zijn er zo’n 6000 politiemedewerkers. Het gaat in dit geval over een heel klein groepje mensen, bij wie nu ook de consequenties liggen. Maar we kunnen niet zeggen dat dit over de hele organisatie gaat en dat racisme binnen de politie een thema is dat elke keer nadrukkelijk aan de orde moet komen."
Het is heel belangrijk dat de politie lessen trekt uit dit soort voorvallen, vindt organisatie-antropoloog Lida van den Broek. Zelf is zij binnen de politie actief betrokken bij het trainen van agenten, ook op het gebied van diversiteit en inclusie.
"Het is belangrijk dat er intern lessen uit worden getrokken. Dat de politie zorgt dat een aantal dingen heel duidelijk zijn en niet kunnen. Zo’n privé-app is natuurlijk best een grensgeval. Tegelijk snap ik dat de politie ook dit geval meeneemt, om duidelijk te maken dat bepaalde dingen niet kunnen. Ik kan me daar veel bij voorstellen."
Dat de vrijheid van meningsuiting er is, waar Ingrid Coenradie naar refereert, is natuurlijk heel goed, vindt Van den Broek. Tegelijkertijd zitten ook daar grenzen aan wat haar betreft:
"Naast de vrijheid van meningsuiting hebben we tegelijkertijd gewoon artikel 1 van de Grondwet waarin staat: discriminatie mag niet. Die twee schuren tegen elkaar aan. De wet staat er toch strak in: zo heb je je te gedragen. Daar ligt ook de grens van vrijheid van meningsuiting. Er zijn een aantal dingen, waaronder beledigingen, die niet mogen en waar je gewoon voor de rechter gesleept kan worden."
Wil je het hele gesprek met Lida van den Broek en Ingrid Coenradie over deze kwestie terugluisteren? Beluister hier Dit is de Dag (EO) terug:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Praat mee
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag