Mag iedereen jouw salaris weten? 'Mensen hebben het er toch wel over'
28 november 2024 · 16:25| Leestijd: 3 min
Update: 28 november 2024 · 16:45
In dit artikel aan het woord
"Behandel werknemers niet als kinderen door ze niets te vertellen."
"Vergelijk bijvoorbeeld het loon van tien mannen en tien vrouwen die hetzelfde werk doen. Maar doe dat niet op individueel niveau."
In het kort
Vraag je je ook weleens af wat je collega verdient? Zou het meer of minder zijn dan wat jij krijgt? En waarom dan?
Samenvatting van DIT artikel
Salarissen openbaar maken zorgt voor discussie. Organisatiepsycholoog Lennard Toma vindt het eerlijk en goed voor gelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Maar Kilian Wawoe, ook een organisatiepsycholoog, bij een ander bedrijf, is tegen. Hij zegt dat het onrust in bedrijven brengt en nu ook illegaal is. Mensen praten wel over salaris, maar volledige openheid is volgens hem geen oplossing. Beiden blijven bij hun standpunt.
Wat denk jij?
Zou jij willen weten hoeveel je collega's verdienen?
Aantal reacties: 0
Eerlijk vergelijken
Veel bedrijven voeren in deze tijd van het jaar eindejaarsgesprekken en daarbij gaat het onvermijdelijk ook over je salaris voor het volgende jaar. Maar zou het daarbij niet handig zijn als je weet wat je directe collega verdient?
Wat is een gemiddeld salaris?
Het Centraal Planbureau (CPB) berekende dat iemand die in 2023 €41.500 verdiende een modaal bruto inkomen had. Dat wil zeggen dat dit inkomen het vaakst voorkwam van allemaal. Per maand betekent dit een bruto salaris van ongeveer €3458,33.
Moeten alle salarissen openbaar worden gemaakt?
Sommige bedrijven haken in op deze vragen. Zij maken de salarissen van alle medewerkers openbaar omdat dat eerlijker en transparanter zou zijn. Maar is dat wel een goed idee?
Organisatiepsycholoog Lennard Toma vindt in ieder geval van wel, zo zegt hij in Dit is de Dag (EO).
"Het is fijn om te weten omdat we daarmee ook het eerlijke gesprek met elkaar kunnen voeren. Het normaliseert de boel eigenlijk, je haalt het taboe eraf. Daardoor kun je er gesprekken over voeren. (...) Ik ben binnen mijn bedrijf niet iemand die het meeste verdient. We hebben het er onlangs nog gehad over salarisverhoging, maar we hebben toen samen besloten om dat niet te doen. Wel gaan we de winstdeling uitkeren en iets doen met de reiskosten. Dat voelde voor iedereen eerlijker."
Kilian Wawoe is ook organisatiepsycholoog, maar is het totaal met Toma oneens. Volgens hem is het zelfs illegaal om salarissen openbaar te maken.
"We hebben in Nederland hele strenge AVG-wetgeving. Die stelt dat je niets bekend mag maken over iemands personeelsdossier, dus ook niet over iemands salaris. En meer vanuit de psychologische kant: Je ziet dat mensen zich constant met de ander vergelijken. En we weten ook dat mensen zich over het algemeen iets beter vinden dan de ander. Als je de salarissen openbaar maakt, vinden mensen dus vaak dat ze meer zouden moeten verdienen dan hun collega's. Om die reden raad ik het dus af om te doen."
Het is nu dus illegaal, maar wetgeving kan natuurlijk veranderen. Stel dat het wel legaal zou zijn, waarom moeten we het dan nog steeds niet willen volgens Wawoe? Zou het niet dé kans zijn om het salarisverschil tussen mannen en vrouwen uit de weg te helpen?
"Als het gaat over dat probleem: er komt wetgeving aan waardoor werkgevers meer transparant moeten worden over wat ze aan mannen en vrouwen betalen. Maar dat is op groepsniveau. Ze vergelijken dan bijvoorbeeld tien mannen en tien vrouwen die hetzelfde werk doen. Dat kan. Maar op individueel niveau is het schending van de privacy."
Toch blijft Lennard Toma erbij: salarissen openbaar maken is een goed idee.
"Als je er niet duidelijk over bent, gaan mensen het er toch wel over hebben bij het koffiezetapparaat. Vaak ontstaan daar ook allerlei aannames die niet kloppen. Dat kan je oplossen door je werknemers niet als kinderen te behandelen maar ze gewoon alles te vertellen."
Maar Kilian Wawoe weet het zeker: hij vindt het geen goed idee. Hij zegt uit ervaring te weten dat het een hoop onrust kan veroorzaken in een bedrijf. Hij vindt het argument dat mensen het er "toch wel met elkaar over hebben" dan ook niet genoeg.
"Mensen zijn, juist bij dat koffiezetappraat, niet altijd volledig als het gaat over wat ze verdienen. Sommige mensen werken minder uren of hebben net een iets ander contract waardoor ze minder betaald krijgen. Het is dan appels met peren vergelijken, maar doordat ze zo kunnen vergelijken, krijgen mensen toch het gevoel dat iets niet eerlijk is. (...) Ik raad het iedereen af, ik zou het echt niet doen."
Meer weten?
Luister
In Dit is de Dag (EO) gaat Jan Willem Wesselink verder over dit onderwerp in gesprek met:
- Lennard Toma, organisatiepsycholoog
- Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag