Vogelbescherming boos op minister Keijzer om schrappen nestkasten: 'Olifant in een porseleinkast'
vandaag · 14:00| Leestijd: 3 min
Update: vandaag · 14:48
In dit artikel aan het woord
"We hebben een enorme wooncrisis in Nederland, het schrappen van deze verplichting zorgt ervoor dat we sneller kunnen bouwen."
"Het inbouwen van een neststeen zorgt niet voor vertraging bij nieuwbouw, het draagt bij aan een gezond ecosysteem."
In het kort
Projectontwikkelaars hoeven geen nestplekken te plaatsen in nieuwbouwwoningen voor beschermde vogels en vleermuizen. Minister Mona Keijzer heeft de regel namelijk geschrapt. Volgens haar zijn zulke duurzaamheidseisen niet nodig en maken ze woningbouw duurder en langzamer. De Vogelbescherming is boos: is dat terecht?
Samenvatting van DIT artikel
Minister Mona Keijzer heeft de verplichte nestplaatsen voor beschermde vogels en vleermuizen in nieuwbouw geschrapt. Ze stelt dat dit woningbouw vertraagt en duurder maakt. De Vogelbescherming is teleurgesteld en waarschuwt voor negatieve gevolgen voor stadsvogels, zoals de huismus, en benadrukt dat natuurinclusief bouwen ook voordelen biedt voor mensen.
Marieke Wijen-Nass (BBB) stelt dat minder regels woningbouw versnellen en dat nestkasten vrijwillig geplaatst mogen worden. Timo Roeke van de Vogelbescherming noemt het schrappen van de verplichting symboolpolitiek, omdat nestkasten geen vertraging veroorzaken. Hij waarschuwt voor schade aan ecosystemen, mentale gezondheid en de leefkwaliteit in woonwijken.
Wat denk jij?
Heb jij een vogelhuisje bij je woning?
Aantal reacties: 0
BBB-minister Keijzer schrapt verplichte nestkasten bij nieuwbouw
De nestkasten voor beschermde diersoorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen zouden vanaf januari 2025 verplicht ingebouwd moeten worden. De vorige minister, Hugo de Jonge, voerde deze regel in omdat geïsoleerde woningen natuurlijke broedplaatsen wegnemen. Volgens minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening past deze verplichting echter niet bij haar programma S.T.O.E.R., waarmee ze regels wil schrappen om sneller woningen te bouwen. Ze benadrukt dat het woningtekort voorrang moet krijgen boven het belang van dieren.
Wat is S.T.O.E.R.?
S.T.O.E.R. staat voor Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving. Dit is een nieuw programma dat door minister Mona Keijzer ontwikkeld wordt om tegenstrijdige en overbodige regels te schrappen of aan te passen. Het doel is het versnellen en het verlagen van kosten bij woningbouw.
De Vogelbescherming noemt het besluit een “flinke tegenvaller” en waarschuwt dat stadsvogels zoals de huismus hierdoor nog verder in de problemen komen. “Sinds 1975 is het aantal huismussen in Nederland met ruim 50% afgenomen,” zegt de organisatie. Ze benadrukken dat natuurinclusief bouwen niet alleen dieren helpt, maar ook voordelen heeft voor mensen: “In een grijze omgeving zonder natuur ervaren mensen meer stress.”
Keijzer blijft bij haar besluit en legt de focus op het woningtekort: “Hoe zorgen we ervoor dat vleermuizen niet langer gaan boven het belang van jonge mensen die een gezin willen starten?” Maar de Vogelbescherming vindt dat natuur en woningen hand in hand kunnen gaan: “Het bouwen van groene, natuurrijke wijken is nauwelijks duurder en voorkomt toekomstige kosten in de zorg en bij klimaatproblemen.”
Dit is de discussieSchrappen van nestkasten goed voor de woningbouw?
Voor minister Keijzer is het heel duidelijk, hoe minder regels hoe meer huizen er gebouwd kunnen worden. Partijgenoot Marieke Wijen-Nass is het, niet heel verrassend, eens met de redenering van Keijzer.
"Het doel is natuurlijk dat we al die overbodige tegenstrijdige regels gaan schrappen. Wat er uiteindelijk voor gaat zorgen dat het makkelijker wordt om te bouwen en ook sneller gaan bouwen. Want we hebben een enorme wooncrisis in Nederland en we hebben er echt een topprioriteit van gemaakt om die te gaan oplossen."
"Deze nestkastverplichting betekent weer een extra regel waaraan getoetst moet worden en dat kan mogelijk vertraging opleveren. Maar het is niet zo dat we het verbieden. Het staat iedereen vrij om die nestkasten wel te plaatsen."
Dat de verplichting wordt geschrapt, vindt Timo Roeke van de Vogelbescherming 'verbijsterend'.
"Ik ben enorm gefrustreerd. Projectontwikkelaars en natuurorganisaties zeggen dat het goed is en ambtenaren hebben hier jaren aan gewerkt. En minister Keijzer komt als een olifant door de porseleinkast en zegt: we gaan het toch niet doen. Het inbouwen van een neststeen zorgt niet voor vertraging. Wat vertraging oplevert zijn bezwaarprocedures van omwonenden, het tekort aan personeel en de hoge kosten voor materialen. Voor mij is dit echt symboolpolitiek."
Het verdwijnen van de nestplekken heeft negatieve gevolgen voor dieren, maar ook voor mensen.
"Je verstoort het ecosysteem. Door klimaatadaptie komt er veel wateropslag in nieuwe woonwijken. Dan kan het zo maar zijn dat je ontzettend veel overlast krijgt van muggen. Want er zijn geen vogels in zo'n woonwijk. Het doet ook iets met de geestelijke gezondheid van bewoners. Straks krijg je misschien woonwijken in Nederland waar je 's ochtends niet wakker wordt van vogels die fluiten. Dat lijkt een spiritueel verhaal, maar het doet echt iets met je mentale gezondheid. Daar kun je diverse onderzoeken bijhalen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Marieke Wijen-Nass, (Tweede Kamerlid BBB) en Timo Roeke (Vogelbescherming Nederland). Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- (Ham)burgeroorlog in Rheden: hoort McDonald's thuis op de Veluwe?
(Ham)burgeroorlog in Rheden: hoort McDonald's thuis op de Veluwe?
"Mijn bos, zegt de vos." McDonald's wil een locatie bij een beschermd natuurgebied, maar inwoners van het Gelderse Rheden protesteren. McDonald's gaat de juridische strijd aan. Wie komt als winnaar uit de bus?
- Vleermuis kan ervoor zorgen dat jij het koud krijgt deze winter
Vleermuis kan ervoor zorgen dat jij het koud krijgt deze winter
Wil je je woning isoleren? Heel goed, maar let dan wel even op of je geen vleermuis als huisgenoot hebt. Je moet nu namelijk verplicht onderzoek laten doen naar deze beschermde diersoort voordat je je muren isoleert. En dit onderzoek kost veel geld en tijd. Dwarsboomt de vleermuis de klimaatdoelen? En is de vleermuis al deze moeite wel waard?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag