Navigatie overslaan
zoekenNPO
Oscar Lohuis: spreker Christenen voor Israël 
Rozemarijn van 't Einde: activist.

Wat weegt zwaarder voor een christen: trouw aan Israël als Gods volk of ge­rech­tig­heid voor alle mensen?

4 juni 2025 · 11:45| Leestijd:4 min

Update: 4 juni 2025 · 11:45

In dit artikel aan het woord

Oscar Lohuis
Oscar LohuisvinkSpreker Christenen voor Israël
"Ik denk dat we gerechtigheid willen voor alle mensen, maar dat dat steun aan Israël niet uitsluit."
Rozemarijn van 't Einde
Rozemarijn van 't EindevinkActivist
"Gerechtigheid betekent juist ook zorg voor Israël."

In het kort

In kerken, op sociale media en tijdens familiegesprekken: het conflict tussen Israël en Palestina roept veel emoties en meningsverschillen op. Ook onder christenen zorgt het onderwerp voor verdeeldheid. Want wat vraagt het geloof precies? Onvoorwaardelijke steun aan Israël, of juist oog voor het lijden van álle mensen, ook als dat kritiek op Israël betekent?

Wat denk jij?

Wat vind jij ervan dat veel christenen Israël nog steunen?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Verdeeldheid

Het conflict tussen Israël en de Palestina verdeelt de wereld en Nederland is daarop geen uitzondering. Ook binnen christelijke kringen lopen de meningen sterk uiteen. Wat betekent het voor christenen om achter Israël te staan, een volk dat in de Bijbel een bijzondere plek inneemt in Gods plan? En hoe verhoudt die trouw zich tot de Bijbelse oproep tot gerechtigheid, ook voor Palestijnen?

Sommige gelovigen voelen zich diep verbonden met Israël vanwege de Bijbelse geschiedenis en beschouwen steun aan het land als een geestelijke opdracht.

Anderen benadrukken juist de roeping tot gerechtigheid en mededogen voor álle mensen, inclusief de Palestijnen.

Deze uiteenlopende overtuigingen leiden tot scherpe discussies, waarbij christenen zich op dezelfde Bijbel beroepen, maar daar heel verschillende conclusies uit trekken.

Dit is de discussie

Trouw of gerechtigheid?

Tijs van den Brink stelt een fundamentele vraag aan Oscar Lohuis, spreker bij Christenen voor Israël, en Rozemarijn van 't Einde, activist: "Wat weegt zwaarder voor een christen? Trouw aan Israël als Gods volk, of trouw aan gerechtigheid voor alle mensen, ook als dat kritiek op Israël betekent?" Allebei zijn ze christen, maar ze kijken heel anders naar het conflict.

Volgens Lohuis is oorlog voeren soms nodig, vooral als een volk, in dit geval Israël volgens hem, wordt bedreigd door Hamas:

Afbeelding van Oscar Lohuis

Oscar Lohuisvink

Spreker Christenen voor Israël

"Als christen en predikant treur ik om iedere burgerslachtoffer. En tegelijkertijd ben ik geen pacifist (iemand die gelooft dat geweld verkeerd is en weigert deel te nemen aan oorlogen, red.). De overheid is aangesteld om soms oorlog te voeren tegen dat wat een volk bedreigt, wat overduidelijk genocidale intenties heeft: dat is Hamas. Israël strijd tegen Hamas."

Van 't Einde vind dat de mensen die Israël steunen, mensenrechten niet willen respecteren:

Afbeelding van Rozemarijn van 't Einde

Rozemarijn van 't Eindevink

Activist & christen

"Het gaat niet alleen bij de overheid mis, maar ook bijvoorbeeld bij Christen voor Israël, die eigenlijk medeplichtig zijn. (...) De ene groep wilt mensenrechten respecteren en de ander niet. Ik denk dat het uiteindelijk gaat om het feit dat als iedereen mensenrechten serieus gaat nemen, dan zal er geen conflict meer zijn."

Voor Lohuis sluiten steun aan Israël en het streven naar gerechtigheid elkaar niet uit:

Afbeelding van Oscar Lohuis

Oscar Lohuisvink

Spreker Christenen voor Israël

"Ik denk dat we gerechtigheid willen voor alle mensen, maar dat dat steun aan Israël niet uitsluit. (...) Hamas moet weg, dat is duidelijk."

Van ’t Einde erkent ook dat zorg voor Israël nodig is, maar juist in de vorm van begrenzen. Volgens haar betekent liefde soms dat je durft in te grijpen, ook als het om Israël gaat:

Afbeelding van Rozemarijn van 't Einde

Rozemarijn van 't Eindevink

Activist

"Gerechtigheid betekent juist ook zorg voor Israël. Als je zegt, je moet het Joodse volk zien als je broeder of je zuster: als je broeder of je zuster een genocide begaat, dan is het niet liefdevol om te zwijgen en dat te steunen."

instagram

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs

In Dit is Tijs (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Bekijk de volledige uitzending hieronder. 

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Dit maakten we ook
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Dit is Tijs

Meest gelezen

Lees ook