Hoe sluit je het beste energiecontract af als je zonnepanelen hebt?
28 maart 2024 · 16:45| Leestijd: 5 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:50
In dit artikel aan het woord
"Mensen met zonnepanelen snakken echt naar duidelijkheid en heldere regels."
"Je kunt tegenwoordig beter zien wat er in een pot pindakaas zit, dan in je stroomcontract."
In het kort
Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen en nu een nieuw energiecontract afsluit, is een stuk duurder uit dan een paar maanden geleden. En wil je uitzoeken wat de goedkoopste leverancier is? Veel succes, want de manier waarop energiebedrijven extra kosten doorberekenen aan hun klanten met zonnepanelen verschilt nogal.
Wat denk jij?
Heb jij zonnepanelen?
Aantal reacties: 0
Contracten van energiebedrijven nauwelijks nog met elkaar te vergelijken
Af en toe kom je weer voor die keuze te staan: wat te doen met het energiecontract? Ga je voor een variabel contract, een contract voor een jaar of zet je de prijzen voor twee jaar vast? Tegenwoordig is de keuze voor een nieuwe energieleverancier nog moeilijker voor mensen die zonnepanelen hebben. Op allerlei manieren rekenen energiebedrijven extra kosten door, wat het lastig maakt om contracten met elkaar te vergelijken.
Waarom ze dat doen? Misschien heb je wel gehoord dat de Eerste Kamer in februari besloot om de salderingsregeling toch in stand te houden. Deze regeling zorgt ervoor dat zonnepaneelhouders de stroom die ze in de zomer overhouden, mogen verrekenen met de stroom die ze in de winter van het net halen. Dat scheelt al gauw honderden euro's. Maar dit voordeel komt terecht op het bordje van energieleveranciers.
Hoe duur zijn zonnepanelen?
Als je overweegt om zonnepanelen te nemen, is de eerste vraag waar je een antwoord op wil hebben natuurlijk: wat kost dat?
In 2024 kost een set van tien zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie, meestal tussen de 3.500 en 5.000 euro. Deze panelen hebben een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp). Meestal duurt het ongeveer zeven jaar voordat je dit geld hebt terugverdiend door besparingen op je energierekening.
Maar let op, dit is een schatting. De echte kosten kunnen verschillen, afhankelijk van jouw situatie. De prijs hangt af van hoeveel energie je gebruikt (hoeveel panelen je nodig hebt), het merk en de grootte van de zonnepanelen. Ook verschillen de installatiekosten per bedrijf dat zonnepanelen installeert. En wat dus ook meespeelt: welke regels hanteert jouw energieleverancier voor zonnepanelen?
Terugleverkosten
Energiebedrijven verzinnen daarom allerlei maatregelen om die kosten door te berekenen aan de klant. Er worden bijvoorbeeld terugleverkosten gerekend of een vastrechtbedrag, wat de maandelijkse abonnementskosten voor mensen met zonnepanelen hoger maakt. Hierdoor wordt de terugverdientijd van die zonnepanelen plotseling veel langer.
Wat ook niet meehelpt is de enorme stijging van het aantal energieleveranciers in Nederland. Twintig jaar geleden was het met negen aanbieders nog behoorlijk overzichtelijk, tegenwoordig heb je de keuze uit zo'n zestig energieleveranciers. Leg die maar eens allemaal naast elkaar...
Wat denk jij?
Quizvraag: welk land maakt 80% van alle zonnepanelen in Nederland?
Aantal reacties: 0
Het antwoord vind je onderaan het artikel.
Dit is de discussieHoe kies je het beste energiecontract?
Zonnepaneelhouders zijn dus minder voordelig uit dan een aantal maanden geleden. Ze zijn meer kwijt op het moment dat ze een nieuw energiecontract gaan afsluiten en bovendien is het knap lastig om al die energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Hoe pak je dat nou aan?
Het is in ieder geval verstandig om goed te kijken naar je eigen situatie. De energiemaatschappij die voor jouw buurman het gunstigst is, hoeft dat niet voor jou te zijn. Neem daarnaast de tijd om verschillende energieleveranciers naast elkaar te leggen. Zoals je hierboven zag zijn er nogal wat, dus het is onbegonnen werk om ze allemaal uit te pluizen. Wat kan helpen is om gebruik te maken van een vergelijkingssite.
Ben Woldring richtte zo'n vergelijkingssite op, namelijk Gaslicht.com. Woldring zegt in Geld of je Leven (EO) dat het kiezen van een energiecontract al een stuk makkelijk zou worden als de overheid duidelijke regels opstelt. Zo vindt hij dat er niet meer gerekend zou moeten worden met staffels. Die zorgen ervoor dat consumenten in verhouding veel meer moeten betalen als ze veel stroom terugleveren.
"Dat kan enorm in de kosten lopen als de zon veel schijnt, terwijl je dat zelf niet in de hand hebt. Er moet gewoon helder zijn hoeveel cent per kilowattuur teruggeleverde stroom je betaalt per aanbieder. Mensen met zonnepanelen snakken naar duidelijkheid en heldere regels."
De wirwar aan maatregelen die energieleveranciers nemen, is een reactie op het in stand houden van de salderingsregeling. Eerste Kamerlid Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) stemde voor het behoud daarvan. Als het aan hem ligt mag de regeling best versoberd worden, maar niet verdwijnen. Crone wijst erop dat bedrijven al veel langer allerlei tarieven rekenen aan mensen met zonnepanelen. Hij vindt dat voor iedereen duidelijk moet zijn hoe zijn of haar stroomcontract is opgebouwd.
"Het is belangrijk dat consumenten goed kunnen zien waar hun stroomcontract uit bestaat. Zo kunnen ze beter kiezen op basis van prijs en kwaliteit. Het belangrijkste in iedere vorm van marktwerking is transparantie. Je kunt tegenwoordig beter zien wat er in een pot pindakaas zit, dan in je stroomcontract. Als de salderingsregeling wel was afgeschaft, had dit zonnepaneelhouders veel meer gekost. Dan hadden ze niks meer gekregen voor de teruggeleverde stroom en had dat honderden euro’s gekost."
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com en Ferd Crone, Eerste Kamerlid voor GroenLinks-PvdA.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Zonnepaneelhouders moeten gaan betalen voor eigen opgewekte stroom: hoe eerlijk is dat?
Zonnepaneelhouders moeten gaan betalen voor eigen opgewekte stroom: hoe eerlijk is dat?
- Overvol stroomnet: bepaalt de overheid straks wanneer wij onze wasjes mogen draaien?
Overvol stroomnet: bepaalt de overheid straks wanneer wij onze wasjes mogen draaien?
Praat mee
Waarom heb jij wel/geen zonnepanelen?
Antwoord quizvraag: China is een van de grootste producenten van zonnepanelen ter wereld. 80% van de Nederlandse zonnepanelen is afkomstig uit China, de overige 20% wordt daar deels gemaakt. Bron: Volkskrant.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven