Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

De keuze is reuze

Hoe sluit je het beste energiecontract af als je zonnepanelen hebt?

Geschreven door Steve Oosterkamp

28 maart 2024 · 15:45

Update: 28 maart 2024 · 15:55

In gesprek met

Foto van Ben Woldring

Ben Woldring

Oprichter Gaslicht.com

"Mensen met zonnepanelen snakken echt naar duidelijkheid en heldere regels."
Foto van Ferd Crone

Ferd Crone

Eerste Kamerlid GroenLinks-PvdA

"Je kunt tegenwoordig beter zien wat er in een pot pindakaas zit, dan in je stroomcontract."

In het kort

Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen en nu een nieuw energiecontract afsluit, is een stuk duurder uit dan een paar maanden geleden. En wil je uitzoeken wat de goedkoopste leverancier is? Veel succes, want de manier waarop energiebedrijven extra kosten doorberekenen aan hun klanten met zonnepanelen verschilt nogal.

Wat denk jij?

Heb jij zonnepanelen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

66%

24%

5%

5%

aantal reacties: 116

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Contracten van energiebedrijven nauwelijks nog met elkaar te vergelijken

Af en toe kom je weer voor die keuze te staan: wat te doen met het energiecontract? Ga je voor een variabel contract, een contract voor een jaar of zet je de prijzen voor twee jaar vast? Tegenwoordig is de keuze voor een nieuwe energieleverancier nog moeilijker voor mensen die zonnepanelen hebben. Op allerlei manieren rekenen energiebedrijven extra kosten door, wat het lastig maakt om contracten met elkaar te vergelijken.

Waarom ze dat doen? Misschien heb je wel gehoord dat de Eerste Kamer in februari besloot om de salderingsregeling toch in stand te houden. Deze regeling zorgt ervoor dat zonnepaneelhouders de stroom die ze in de zomer overhouden, mogen verrekenen met de stroom die ze in de winter van het net halen. Dat scheelt al gauw honderden euro's. Maar dit voordeel komt terecht op het bordje van energieleveranciers.

Hoe duur zijn zonnepanelen?
Als je overweegt om zonnepanelen te nemen, is de eerste vraag waar je een antwoord op wil hebben natuurlijk: wat kost dat? 

In 2024 kost een set van tien zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie, meestal tussen de 3.500 en 5.000 euro. Deze panelen hebben een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp). Meestal duurt het ongeveer zeven jaar voordat je dit geld hebt terugverdiend door besparingen op je energierekening.

Maar let op, dit is een schatting. De echte kosten kunnen verschillen, afhankelijk van jouw situatie. De prijs hangt af van hoeveel energie je gebruikt (hoeveel panelen je nodig hebt), het merk en de grootte van de zonnepanelen. Ook verschillen de installatiekosten per bedrijf dat zonnepanelen installeert. En wat dus ook meespeelt: welke regels hanteert jouw energieleverancier voor zonnepanelen?
Terugleverkosten

Energiebedrijven verzinnen daarom allerlei maatregelen om die kosten door te berekenen aan de klant. Er worden bijvoorbeeld terugleverkosten gerekend of een vastrechtbedrag, wat de maandelijkse abonnementskosten voor mensen met zonnepanelen hoger maakt. Hierdoor wordt de terugverdientijd van die zonnepanelen plotseling veel langer.

Wat ook niet meehelpt is de enorme stijging van het aantal energieleveranciers in Nederland. Twintig jaar geleden was het met negen aanbieders nog behoorlijk overzichtelijk, tegenwoordig heb je de keuze uit zo'n zestig energieleveranciers. Leg die maar eens allemaal naast elkaar...

Wat denk jij?

Quizvraag: welk land maakt 80% van alle zonnepanelen in Nederland?

Klik hieronder om je antwoord te geven

88%

5%

8%

aantal reacties: 64

Wil je deze reactie verwijderen?

Het antwoord vind je onderaan het artikel.

Dit is de discussie

Hoe kies je het beste energiecontract?

Zonnepaneelhouders zijn dus minder voordelig uit dan een aantal maanden geleden. Ze zijn meer kwijt op het moment dat ze een nieuw energiecontract gaan afsluiten en bovendien is het knap lastig om al die energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Hoe pak je dat nou aan?

Het is in ieder geval verstandig om goed te kijken naar je eigen situatie. De energiemaatschappij die voor jouw buurman het gunstigst is, hoeft dat niet voor jou te zijn. Neem daarnaast de tijd om verschillende energieleveranciers naast elkaar te leggen. Zoals je hierboven zag zijn er nogal wat, dus het is onbegonnen werk om ze allemaal uit te pluizen. Wat kan helpen is om gebruik te maken van een vergelijkingssite.

Ben Woldring richtte zo'n vergelijkingssite op, namelijk Gaslicht.com. Woldring zegt in Geld of je Leven (EO) dat het kiezen van een energiecontract al een stuk makkelijk zou worden als de overheid duidelijke regels opstelt. Zo vindt hij dat er niet meer gerekend zou moeten worden met staffels. Die zorgen ervoor dat consumenten in verhouding veel meer moeten betalen als ze veel stroom terugleveren.

Ben Woldring

Oprichter Gaslicht.com

"Dat kan enorm in de kosten lopen als de zon veel schijnt, terwijl je dat zelf niet in de hand hebt. Er moet gewoon helder zijn hoeveel cent per kilowattuur teruggeleverde stroom je betaalt per aanbieder. Mensen met zonnepanelen snakken naar duidelijkheid en heldere regels."

De wirwar aan maatregelen die energieleveranciers nemen, is een reactie op het in stand houden van de salderingsregeling. Eerste Kamerlid Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) stemde voor het behoud daarvan. Als het aan hem ligt mag de regeling best versoberd worden, maar niet verdwijnen. Crone wijst erop dat bedrijven al veel langer allerlei tarieven rekenen aan mensen met zonnepanelen. Hij vindt dat voor iedereen duidelijk moet zijn hoe zijn of haar stroomcontract is opgebouwd.

Ferd Crone

Eerste Kamerlid GroenLinks-PvdA

"Het is belangrijk dat consumenten goed kunnen zien waar hun stroomcontract uit bestaat. Zo kunnen ze beter kiezen op basis van prijs en kwaliteit. Het belangrijkste in iedere vorm van marktwerking is transparantie. Je kunt tegenwoordig beter zien wat er in een pot pindakaas zit, dan in je stroomcontract. Als de salderingsregeling wel was afgeschaft, had dit zonnepaneelhouders veel meer gekost. Dan hadden ze niks meer gekregen voor de teruggeleverde stroom en had dat honderden euro’s gekost."

Dit is het gesprek

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com en Ferd Crone, Eerste Kamerlid voor GroenLinks-PvdA.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Zonnepaneelhouders moeten gaan betalen voor eigen opgewekte stroom: hoe eerlijk is dat?

Bekijken

Overvol stroomnet: bepaalt de overheid straks wanneer wij onze wasjes mogen draaien?

Wat denk jij?

Waarom heb jij wel/geen zonnepanelen?

 • jw

  jw.vanleeuwen

  1 februari 2024 · 14:19

  Ik heb zonnepanelen gekocht in combinatie met een Electrice warmtepomp. Een flinke investering maar met blik op de toekomst en het milieu toch de knoop doorgehakt. Dit is rendabel door de salderingsregeling, Ik weken op jaarbasis precies op wat het huishouden verbruikt maar in de winter is het verbruik vanzelfsprekend hoger. Had ik geweten dat de spelregels (terugleverkosten) tijdens de wedstrijd veranderd zouden worden had ik er nooit aan begonnen en gas blijven verbruiken. Ik heb mezelf dus aardig in de voet geschoten door aan de energietransitie mee te doen. Uit principe ga ik een stopknop op mijn panelen laten instaleren dat ik deze uit kan zetten wanneer ik zelf geen stroom verbruik. De energiemaatschappijen mogen van mij dus weer lekker hun eigen stroom op gaan wekken met kolen en aardgas. Ook wil ik nog even gezegd hebben dat de netbeheerders niet zo moetten janken over een overbezet energienet... ze hadden jaren geleden al moeten beginnen met verzwaren, hebben ze niet gedaan en nu geven ze plotseling de mensen die investeren in verduurzaming de schuld XD omgekeerde wereld

 • ja

  janbaas9

  1 februari 2024 · 14:02

  Beste zonnepaneel houders als de energie bedrijven minder winst draaien dan krijg je deze acties wij worden gewoon in de zeik genomen de energie bedrijven hebben een mooie smoes dat ze teveel stroom krijgen en het niet kunnen verwerken terwijl een bericht verscheen dat ze niet meer kunnen leveren en dat de laadpalen half de capaciteit gaan zetten dus geloof niets van deze smoesjes ze planten zelf hele Velden vol met zonnepanelen dus verdiep jullie dus en zoveel mogelijk rug baarheid aan geven in de media.

 • ge

  gerard_star

  31 januari 2024 · 14:01

  Ik heb zonnepanelen. Dat de salderingsregeling een keer moet stoppen kan ik begrijpen. Mensen zonder zonnepanelen betalen anders extra voor mensen met zonnepanelen. Ik heb zelf een half jaar geleden zonnepanelen laten leggen en wist dat de planning was de salderingsregeling af te bouwen. Waar ik geen rekening mee gehouden heb is dat energie leveranciers ineens kosten gaan rekenen. Ik snap dat ze dat doen om het salderen te kunnen betalen. Maar wat als het salderen wordt afgebouwd? Gaan die kosten er dan weer af? Worden hier afspreken over gemaakt voordat beslist wordt het salderen de stoppen? Anders trekken mensen die in het milieu geïnvesteerd hebben aan het kortste eind en krijgen een boete voor het feit dat ze mee willen helpen te vergroenen.

 • hu

  hubdormans

  1 februari 2024 · 09:35

  Ook wij hebben sinds zeven jaar zonnepanelen via een stimuleringsregeling van de gemeente en men moet zich ook bedenken dat als we niet terugleveren dat de kolencentrales dan harder moeten draaien dus meer vervuiling en hogere kosten, ook voor de mensen zonder panelen. Misschien zouden we ook eens een soort van landelijke zonnepanelen staking van een paar dagen kunnen houden en dan zien we wel wat het voor verschil uitmaakt.

 • j.

  j.m.migueles94

  1 februari 2024 · 18:42

  Ik ben het eens met de meeste mensen die hierop reageren, ik heb vorig jaar zonnepanelen geïnstalleerd met het doel om van het gas af te gaan, en een Airco met warmtepomp geïnstalleerd waar we met zijn allen gedwongen worden door de regering. En nu veranderen ze de spelregels, als ik moet gaan betalen omdat ik zonnepanelen heb,laat ik ze weer verwijderen. Ik heb flink geïnvesteerd in gebakken lucht achteraf. Zeer teleurgesteld in de regering die constant de spelregels veranderd en de hardwerkende man de dupe wordt.

 • ev

  evertvink

  1 februari 2024 · 00:38

  Er staat dat wik korting krijgen op de stroomkring. Volgens mij wekken wij gewoon stroom op en als je te veel stroom terugleverd krijg je maar 9 cent terwijl de stroomkring 40 cent is incl. Belasting. Dus ze verdienen daar toch ook op lijkt mij. Ik heb ruim €10000 geïnvesteerd. En ik zou dit toch wel in 7 jaar willen terug verdienen voordat je kosten gaat krijgen aan de panelen of omvormer. Dat lijkt me toch heel reëel. Ik heb een warmtepomp en gasketel. Ik heb een elektrische auto waar ik niet veel mee rijd. Je hebt de stroom veruit in de winter nodig en dan leveren de panelen zo goed als niets op.

 • bk

  bklein1976

  1 februari 2024 · 19:52

  Ik heb zonnepanelen die liggen er nu 2 jaar op. Saldering eraf vind ik eigenlijk al belachelijk...wij investeren ook in de vergroening van de energie markt. Dit zodat mensen die het niet kunnen betalen ook van genoeg stroom en dus goedkope stroom kunnen profiteren. En dat de mensen mee betalen aan de zonnepanelen van andere mensen, zo ken ik er nog wel 1. Mensen zonder electrische auto betalen ook mee aan de subsidies daarvoor. Mensen die al verduurzaamd hebben op eigen kosten, betalen ook mee via de belasting aan de gemeentelijke subsidies om te verduurzamen. Dus stop dat geneuzel doe wat aan het netwerk en zorg voor opslag. Zodat iedereen met of zonder panelen gewoon kan genieten van goedkope stroom en van het gas af kan.

 • sj

  sjoebejoep

  1 februari 2024 · 19:17

  ik heb nu 12 jaar zonnepanelen en die heb ik laten leggen om geld en het milieu te sparen.eerlijk is eerlijk hoofddoel is om geld te sparen.mijn buurman heeft geen zonnepanelen en is mij al geruike tijd aan de kop aan het zeuren dat hij voor mijn stroom moet betalen ,want hij heeft geen panelen.wat hij wel heeft is een houtkachel en een nieuwe auto van €40.000 maar zonnepanelen vind hijzonde van het geld,wie is er nu gek?

 • do

  doggeralbert

  2 februari 2024 · 08:51

  Als ze het solderen er af gaat gaan mijn zonnepanelen ook van het dak. Hartstikke doodvallen kunnen ze voor mij en net als met de elektrische auto's en moeten nu wel belasting gaan betalen en de warmte pomp komt nu ook niet meer in mijn huis en massaal de zonnepanelen van het dak af met dikke middelvinger voor die galbakken.

 • jo

  johnvleeshouwers

  2 februari 2024 · 01:45

  Ik woon in belgie, en daar is al jaren geen saldering meer, men besteeld ons dagelijks, en dan durven ze ook nog te zeggen dat zij ons de stroom toch betalen, 6cent en 😡😡😡 zelfs als ik geen cent krijg voor mij stroom ,moet ik s 'avonds en in de winter mijn eigen stroom terug kopen . A 42 cent waarvan 27 cent transport kosten .En dan maar klagen dat ze niks verdienen ,de stroom maffia . Zal dus nooit meer meedoen met vergroening ,je word toch maar weer genaaid en gestraft.

 • jo

  jos.goudswaard

  1 februari 2024 · 15:24

  Vreemde redenering van Boonman dat eigenaren van zonnepanelen korting krijgen op stroom. Eigenaren van zonnepanelen wekken stroom op, dat heeft totaal niets met korting te maken.

 • co

  cornelisvanoers

  1 februari 2024 · 14:49

  Ik heb zonnepanelen maar vind de saldering afschaffen terecht het is al enkele keren uitgesteld dus komt niet onverwachts denk aan het volgende ik ben net boodschappen wezen doen en ga daarna nog wat drinken ik 2 pilsjes en mijn vrouw ook ik vraag de ober om de rekening hij zegt dat is 13 euro ik pak uit mijn boodschappen tas 4 pilsjes die ik zojuist bij ah heb gekocht en zeg alstublieft ober tot de volgende keer

 • h.

  h.j.tijhuis

  1 februari 2024 · 14:37

  Iedereen vergeet de Basis..het begin dus van de electrificatie dus, jaaaren geleden is men begonnen met het leggen van zonnepanelen,toen al, moest was het noodzaak om het NET te gaan verzwaren,echter de Politiek gaf daar geen toestemming voor, alleen waneer een Liander,(ik noem maar een Netbeheerder), kon hardmaken dat een verzwaring nog was en dit kon onderbouwen,dan pas werd door de overheid toestemming gegeven om dit verzwaren te mogen uitvoeren!!.

 • ma

  maurice2014olivier

  2 februari 2024 · 04:21

  Mensen met een elektrische auto krijgen subsidie, word deze straks ook afgeschaft ?

 • jo

  johdor_p

  2 februari 2024 · 19:42

  Ik vind het schandalig dat we eerst worst wordt voorgehouden .Ik werk de hele dag en zie weinig kans de stroom die ik overdag opwek waar andere dankbaar gebruik van maken zelf overdag op te maken .De kosten die ik gemaakt heb ik er nog niet uit. Ik ben benieuwd al iedereen die zonnepanelen heeft als protest deze allemaal tegelijkertijd uitzet wat er dan gebeurd .Als ik moet betalen als ik stroom lever gaan ze uit of van het dak af.

 • st

  stijn.buyze

  2 februari 2024 · 17:02

  Ik ben een Belg. Onze variant van die saldering bestaat al jaren niet meer, alvast niet meer in Vlaanderen. Toen wij nog geen zonnepanelen hadden, trokken wij jaarlijks netjes een paar honderd euro terug op ons verbruik. Van zodra die panelen erop lagen moesten we plots wel honderden euro's bijbetalen. En dan zwijg ik nog over de prosumententaks. Eigenlijk is het ridicuul dat je moet betalen voor stroom die je zelf opwekt, energieproducenten doen dat toch ook niet... Dan bestaat er ook nog bij ons, 'exclusief voor Vlaanderen'( Wallonië en Brussel niet) het 'capaciteitstarief. Dat houdt basically in dat als je meer dan 2 toestellen tegelijk gebruikt, je een piek creëert waarop de leverancier dan je verbruik en dus ook afrekening baseert. Wij worden, kortom, net als jullie, onze Nederlandse broeders en zusters, een dik oor aangenaaid door onze respectievelijke regeringen. Lieve groeten, een Belg

 • mb

  mb

  2 februari 2024 · 13:55

  Als wij gestimuleerd worden om een appelboom te nemen, om zelf appels te hebben, en vervolgens denken we: hier valt iets mee te verdienen, en we gaan dan allemaal boomgaarden aanleggen en onze appels allemaal tegelijkertijd op de markt proberen te verkopen ... tja.

 • jj

  jjhdekock

  3 februari 2024 · 11:31

  En hoe gaat dat dan met die zonneparken zo groot als voetbalvelden. Gaan ze die ook extra belasten of nog beter uitzetten. Windmolens stilzetten. Nee dat zal wel goed geregeld zijn. In nl leveren de zonnepanelen in de zomer het meeste stroom op. Dan is je verbruik het laagst. In de winter bijna niets, maar je verbruikt het meeste. Mooiste zou zijn een thuisbatterij die overdag oplaad, en die s nachts terugleverd aan het dan rustige net. Kunnen ze het overdag weer leveren aan de mensen zonder panelen. Zo houd je het betaalbaar voor iedereen. Maar nee ze moeten in dit land zielig doen, en vervolgens bakken met geld binnen harken.

 • he

  henk.vanderburg

  3 februari 2024 · 07:06

  Ik heb geen zonnepanelen omdat ik niet op de zak van mensen met kleiner inkomen wil parasiteren. Deze lage inkomens groep heeft doorgaans niet de financiële of fysieke mogelijkheid voor plaatsen van zonnepanelen. Tevens is aanbod gestuurde energie opwekking enorm inefficiënt en verstorend voor het elektrische netwerk.

 • in

  ing.j.meijer

  2 februari 2024 · 08:46

  Allereerst: ik heb zelf zonnepanelen. Het afschaffen van de salderingsregeling vind ik een goede zaak. De zonnestroom die opgewekt wordt is notoir instabiel en de reële waarde hiervan fluctueert hierdoor sterk: de opgewekte zonneenergie is weinig waard, en de middels de salderingsregeling verkregen energie veelal duurder. Deze subsidie wordt deels opgebracht door mensen zonder zonnepanelen. Hierdoor krijg je de oneigenlijke situatie dat mensen met weinig geld (die zonder panelen) de beter gesitueerden (met panelen) subsidiëren. De sociale oplossing zou kernenergie zijn: stabiel, CO2 neutraal en voor iedereen gelijk. Voor de mensen met panelen: investeer lekker in een airco: het stroomverbruik daarvoor loopt redelijk parallel met de opbrengst van de panelen, of, beter nog, in een thuis batterij van enige capaciteit. Zonder subsidie uiteraard, maar uit overtuiging dat je iets bijdraagt aan een beter milieu.

 • az

  aztek

  3 februari 2024 · 18:42

  Ik heb zonnepanelenAfschaffen van de salderingsregeling is natuurlijk super oneerlijk.We hebben dat gedaan wat van ons gevraagd werd en worden hiervoor bestraft.Niet alleen door onze regering die deze regeling wil afschaffen maar ook door de energiebedrijven die onnodig de prijzen opdrijven en gigantishe winsten maken.dan zijn er ook nog de netbeheerders die een flink graantje meepikken door de prijzen te verhogen.Ook krijgen deze netbeheerders straks ook nog eens flink geld van onze regering(betaald door wij belasting betalers)om het net te verzwaren?Vreemd dat je als bezitter van zonnepanelen aan alle kanten gemelkt wordt?Nee eigenlijk niet wij worden gewoon gebruikt om de verdien modellen van deze instanties instant te houden.Soms zou je toch als een verdienmodel te einde loopt eieren voor je geld moeten kiezen en iets anders gaan doen.Hetzelfde gaat ook gebeuren met internet providers,iedereen krijgt glasvezel en mensen die niet naar glasvezel of kabel willen worden onder druk gezet om van het kopernetwerk af te gaan.Je gaat dan sowiso meer betalen en krijgt ook een jaarlijkste prijsverhoging voor je kiezen🤪Dat afschakelen van onze zonnepanellen lijkt me een heel goed idee moeten we collectief ookeens gaan doen😂😂😂😂.Verder vind ik dat netbeheerders al lang van hun eigen gigantische winsten geïnvesteerd hadden moeten hebben in hun eigen netwerk door bv wijkaccu’s te plaatsen en niet alle winst alleen moeten op te strijken. En aan aandeelhouders uit te delen🤬Zonnepanelen zijn de nieuwe melkkoe net zoals auto’s.Zonnepanelen waren goedkoper toen er geen subsidie opzat, ze zijn door de btw terugave duurder geworden.Dit gaat nu ook zo met warmtepompen, door de subsidie gaan handelaren de prijs opdrijven waardoor ze netto toch veeeeeeeel te duur worden om er in te investeren‘.Lekker is dit allemaal en dan maar klagen dat mensen steeds kwader en agressiever worden🤬DIT KOMT GEWOON DOOR DEZE SOORT BEHANDELING VAN GOEDGELOVIGE MENSEN

 • ja

  jaappaasman

  3 februari 2024 · 17:19

  Het gaat niet alleen om zonnepanelen, maar ook om investeringen in warmtepompen. Zonder salderen worden de kosten daarvan in de winter ook veel duurdere. Juist dan leveren zonnepanelen geen stroom en gebruiken warmtepompen juist stroom. Voor mij geen warmtepomp zonder salderen.

 • se

  sendmebrol

  3 februari 2024 · 11:27

  De consument betaalt nu de prijs voor de zeer lange periode waarin hoge dividenden werden uitgekeerd ten koste van broodnodige investeringen in het net.

 • se

  sendmebrol

  3 februari 2024 · 11:27

  De consument betaalt nu de prijs voor de zeer lange periode waarin hoge dividenden werden uitgekeerd ten koste van broodnodige investeringen in het net.

 • wi

  willem.walraven

  2 februari 2024 · 21:39

  Ik heb panelen in de lease als dit zo is mogen ze ze lekker komen verwijderen

 • hv

  hvogelzang

  3 februari 2024 · 13:07

  Voor veel ontwikkelingen welke in de markt gezet worden en om deze te stimuleren worden subsidies of tijdelijke gunstige regelingen verstrekt. Uiteraard wordt dit vaak ook benoemd. Het vreemde is dat veel mensen het tijdelijke van de regeling niet onthouden totdat deze afloopt en dan op de achterste benen staan. Uiteraard weet een ieder dat je energie niet op kunt slaan en dat wanneer de zon niet schijnt aangewezen bent op energie welke opgewekt wordt in een centrale. Deze energie is uiteraard duurder dan de opgewekte energie met de zonnepanelen. Energieleveranciers zijn uiteraard boeven maar willen de energie welke opwekt wordt met zonnepanelen en bij overschot weggezet wordt tegen een negatief saldo wel vergoed hebben.

 • ch

  charlesschuurman08

  2 februari 2024 · 20:00

  Ik vind het echt schadelig wij in Nederland een Groene en Schone energie kunnen ook

 • ja

  jacob

  7 februari 2024 · 10:50

  Zoals al eerder opgemerkt moest je zonnepanelen over 10 tallen jaren terug verdienen een aantal jaren geleden. wat er nu ook gebeurd is dat die mensen die in die tijd zijn ingestapt nog steeds niet het hebben terug verdiend en even duur of duurder uit zijn als diegene zonder panelen. Er wordt gekeken naar de huidig markt prijs en hoe snel je die terug verdiend maar diegene die in het begin er mee zijn begonnen daar word niet meer over gesproken. Zelf in 2008 begonnen en als ik alles doorbreken kost me het na 15 jaar nog steeds 150 euro per jaar meer dan mensen die geen panelen hebben.

 • be

  bert

  3 februari 2024 · 17:42

  Ik heb wel zonnepanelen, maar deel de gedachte van Cornelis van Oers. Het is een duidelijke uitleg welke hij geeft met de 4 pilsjes

Wil je deze reactie verwijderen?

Antwoord quizvraag: China is een van de grootste producenten van zonnepanelen ter wereld. 80% van de Nederlandse zonnepanelen is afkomstig uit China, de overige 20% wordt daar deels gemaakt. Bron: Volkskrant.

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Heb jij zonnepanelen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

66%

24%

5%

5%

aantal reacties: 116

Wil je deze reactie verwijderen?


Quizvraag: welk land maakt 80% van alle zonnepanelen in Nederland?

Klik hieronder om je antwoord te geven

88%

5%

8%

aantal reacties: 64

Wil je deze reactie verwijderen?


Waarom heb jij wel/geen zonnepanelen?

 • jw

  jw.vanleeuwen

  1 februari 2024 · 14:19

  Ik heb zonnepanelen gekocht in combinatie met een Electrice warmtepomp. Een flinke investering maar met blik op de toekomst en het milieu toch de knoop doorgehakt. Dit is rendabel door de salderingsregeling, Ik weken op jaarbasis precies op wat het huishouden verbruikt maar in de winter is het verbruik vanzelfsprekend hoger. Had ik geweten dat de spelregels (terugleverkosten) tijdens de wedstrijd veranderd zouden worden had ik er nooit aan begonnen en gas blijven verbruiken. Ik heb mezelf dus aardig in de voet geschoten door aan de energietransitie mee te doen. Uit principe ga ik een stopknop op mijn panelen laten instaleren dat ik deze uit kan zetten wanneer ik zelf geen stroom verbruik. De energiemaatschappijen mogen van mij dus weer lekker hun eigen stroom op gaan wekken met kolen en aardgas. Ook wil ik nog even gezegd hebben dat de netbeheerders niet zo moetten janken over een overbezet energienet... ze hadden jaren geleden al moeten beginnen met verzwaren, hebben ze niet gedaan en nu geven ze plotseling de mensen die investeren in verduurzaming de schuld XD omgekeerde wereld

 • ja

  janbaas9

  1 februari 2024 · 14:02

  Beste zonnepaneel houders als de energie bedrijven minder winst draaien dan krijg je deze acties wij worden gewoon in de zeik genomen de energie bedrijven hebben een mooie smoes dat ze teveel stroom krijgen en het niet kunnen verwerken terwijl een bericht verscheen dat ze niet meer kunnen leveren en dat de laadpalen half de capaciteit gaan zetten dus geloof niets van deze smoesjes ze planten zelf hele Velden vol met zonnepanelen dus verdiep jullie dus en zoveel mogelijk rug baarheid aan geven in de media.

 • ge

  gerard_star

  31 januari 2024 · 14:01

  Ik heb zonnepanelen. Dat de salderingsregeling een keer moet stoppen kan ik begrijpen. Mensen zonder zonnepanelen betalen anders extra voor mensen met zonnepanelen. Ik heb zelf een half jaar geleden zonnepanelen laten leggen en wist dat de planning was de salderingsregeling af te bouwen. Waar ik geen rekening mee gehouden heb is dat energie leveranciers ineens kosten gaan rekenen. Ik snap dat ze dat doen om het salderen te kunnen betalen. Maar wat als het salderen wordt afgebouwd? Gaan die kosten er dan weer af? Worden hier afspreken over gemaakt voordat beslist wordt het salderen de stoppen? Anders trekken mensen die in het milieu geïnvesteerd hebben aan het kortste eind en krijgen een boete voor het feit dat ze mee willen helpen te vergroenen.

 • hu

  hubdormans

  1 februari 2024 · 09:35

  Ook wij hebben sinds zeven jaar zonnepanelen via een stimuleringsregeling van de gemeente en men moet zich ook bedenken dat als we niet terugleveren dat de kolencentrales dan harder moeten draaien dus meer vervuiling en hogere kosten, ook voor de mensen zonder panelen. Misschien zouden we ook eens een soort van landelijke zonnepanelen staking van een paar dagen kunnen houden en dan zien we wel wat het voor verschil uitmaakt.

 • j.

  j.m.migueles94

  1 februari 2024 · 18:42

  Ik ben het eens met de meeste mensen die hierop reageren, ik heb vorig jaar zonnepanelen geïnstalleerd met het doel om van het gas af te gaan, en een Airco met warmtepomp geïnstalleerd waar we met zijn allen gedwongen worden door de regering. En nu veranderen ze de spelregels, als ik moet gaan betalen omdat ik zonnepanelen heb,laat ik ze weer verwijderen. Ik heb flink geïnvesteerd in gebakken lucht achteraf. Zeer teleurgesteld in de regering die constant de spelregels veranderd en de hardwerkende man de dupe wordt.

 • ev

  evertvink

  1 februari 2024 · 00:38

  Er staat dat wik korting krijgen op de stroomkring. Volgens mij wekken wij gewoon stroom op en als je te veel stroom terugleverd krijg je maar 9 cent terwijl de stroomkring 40 cent is incl. Belasting. Dus ze verdienen daar toch ook op lijkt mij. Ik heb ruim €10000 geïnvesteerd. En ik zou dit toch wel in 7 jaar willen terug verdienen voordat je kosten gaat krijgen aan de panelen of omvormer. Dat lijkt me toch heel reëel. Ik heb een warmtepomp en gasketel. Ik heb een elektrische auto waar ik niet veel mee rijd. Je hebt de stroom veruit in de winter nodig en dan leveren de panelen zo goed als niets op.

 • bk

  bklein1976

  1 februari 2024 · 19:52

  Ik heb zonnepanelen die liggen er nu 2 jaar op. Saldering eraf vind ik eigenlijk al belachelijk...wij investeren ook in de vergroening van de energie markt. Dit zodat mensen die het niet kunnen betalen ook van genoeg stroom en dus goedkope stroom kunnen profiteren. En dat de mensen mee betalen aan de zonnepanelen van andere mensen, zo ken ik er nog wel 1. Mensen zonder electrische auto betalen ook mee aan de subsidies daarvoor. Mensen die al verduurzaamd hebben op eigen kosten, betalen ook mee via de belasting aan de gemeentelijke subsidies om te verduurzamen. Dus stop dat geneuzel doe wat aan het netwerk en zorg voor opslag. Zodat iedereen met of zonder panelen gewoon kan genieten van goedkope stroom en van het gas af kan.

 • sj

  sjoebejoep

  1 februari 2024 · 19:17

  ik heb nu 12 jaar zonnepanelen en die heb ik laten leggen om geld en het milieu te sparen.eerlijk is eerlijk hoofddoel is om geld te sparen.mijn buurman heeft geen zonnepanelen en is mij al geruike tijd aan de kop aan het zeuren dat hij voor mijn stroom moet betalen ,want hij heeft geen panelen.wat hij wel heeft is een houtkachel en een nieuwe auto van €40.000 maar zonnepanelen vind hijzonde van het geld,wie is er nu gek?

 • do

  doggeralbert

  2 februari 2024 · 08:51

  Als ze het solderen er af gaat gaan mijn zonnepanelen ook van het dak. Hartstikke doodvallen kunnen ze voor mij en net als met de elektrische auto's en moeten nu wel belasting gaan betalen en de warmte pomp komt nu ook niet meer in mijn huis en massaal de zonnepanelen van het dak af met dikke middelvinger voor die galbakken.

 • jo

  johnvleeshouwers

  2 februari 2024 · 01:45

  Ik woon in belgie, en daar is al jaren geen saldering meer, men besteeld ons dagelijks, en dan durven ze ook nog te zeggen dat zij ons de stroom toch betalen, 6cent en 😡😡😡 zelfs als ik geen cent krijg voor mij stroom ,moet ik s 'avonds en in de winter mijn eigen stroom terug kopen . A 42 cent waarvan 27 cent transport kosten .En dan maar klagen dat ze niks verdienen ,de stroom maffia . Zal dus nooit meer meedoen met vergroening ,je word toch maar weer genaaid en gestraft.

 • jo

  jos.goudswaard

  1 februari 2024 · 15:24

  Vreemde redenering van Boonman dat eigenaren van zonnepanelen korting krijgen op stroom. Eigenaren van zonnepanelen wekken stroom op, dat heeft totaal niets met korting te maken.

 • co

  cornelisvanoers

  1 februari 2024 · 14:49

  Ik heb zonnepanelen maar vind de saldering afschaffen terecht het is al enkele keren uitgesteld dus komt niet onverwachts denk aan het volgende ik ben net boodschappen wezen doen en ga daarna nog wat drinken ik 2 pilsjes en mijn vrouw ook ik vraag de ober om de rekening hij zegt dat is 13 euro ik pak uit mijn boodschappen tas 4 pilsjes die ik zojuist bij ah heb gekocht en zeg alstublieft ober tot de volgende keer

 • h.

  h.j.tijhuis

  1 februari 2024 · 14:37

  Iedereen vergeet de Basis..het begin dus van de electrificatie dus, jaaaren geleden is men begonnen met het leggen van zonnepanelen,toen al, moest was het noodzaak om het NET te gaan verzwaren,echter de Politiek gaf daar geen toestemming voor, alleen waneer een Liander,(ik noem maar een Netbeheerder), kon hardmaken dat een verzwaring nog was en dit kon onderbouwen,dan pas werd door de overheid toestemming gegeven om dit verzwaren te mogen uitvoeren!!.

 • ma

  maurice2014olivier

  2 februari 2024 · 04:21

  Mensen met een elektrische auto krijgen subsidie, word deze straks ook afgeschaft ?

 • jo

  johdor_p

  2 februari 2024 · 19:42

  Ik vind het schandalig dat we eerst worst wordt voorgehouden .Ik werk de hele dag en zie weinig kans de stroom die ik overdag opwek waar andere dankbaar gebruik van maken zelf overdag op te maken .De kosten die ik gemaakt heb ik er nog niet uit. Ik ben benieuwd al iedereen die zonnepanelen heeft als protest deze allemaal tegelijkertijd uitzet wat er dan gebeurd .Als ik moet betalen als ik stroom lever gaan ze uit of van het dak af.

 • st

  stijn.buyze

  2 februari 2024 · 17:02

  Ik ben een Belg. Onze variant van die saldering bestaat al jaren niet meer, alvast niet meer in Vlaanderen. Toen wij nog geen zonnepanelen hadden, trokken wij jaarlijks netjes een paar honderd euro terug op ons verbruik. Van zodra die panelen erop lagen moesten we plots wel honderden euro's bijbetalen. En dan zwijg ik nog over de prosumententaks. Eigenlijk is het ridicuul dat je moet betalen voor stroom die je zelf opwekt, energieproducenten doen dat toch ook niet... Dan bestaat er ook nog bij ons, 'exclusief voor Vlaanderen'( Wallonië en Brussel niet) het 'capaciteitstarief. Dat houdt basically in dat als je meer dan 2 toestellen tegelijk gebruikt, je een piek creëert waarop de leverancier dan je verbruik en dus ook afrekening baseert. Wij worden, kortom, net als jullie, onze Nederlandse broeders en zusters, een dik oor aangenaaid door onze respectievelijke regeringen. Lieve groeten, een Belg

 • mb

  mb

  2 februari 2024 · 13:55

  Als wij gestimuleerd worden om een appelboom te nemen, om zelf appels te hebben, en vervolgens denken we: hier valt iets mee te verdienen, en we gaan dan allemaal boomgaarden aanleggen en onze appels allemaal tegelijkertijd op de markt proberen te verkopen ... tja.

 • jj

  jjhdekock

  3 februari 2024 · 11:31

  En hoe gaat dat dan met die zonneparken zo groot als voetbalvelden. Gaan ze die ook extra belasten of nog beter uitzetten. Windmolens stilzetten. Nee dat zal wel goed geregeld zijn. In nl leveren de zonnepanelen in de zomer het meeste stroom op. Dan is je verbruik het laagst. In de winter bijna niets, maar je verbruikt het meeste. Mooiste zou zijn een thuisbatterij die overdag oplaad, en die s nachts terugleverd aan het dan rustige net. Kunnen ze het overdag weer leveren aan de mensen zonder panelen. Zo houd je het betaalbaar voor iedereen. Maar nee ze moeten in dit land zielig doen, en vervolgens bakken met geld binnen harken.

 • he

  henk.vanderburg

  3 februari 2024 · 07:06

  Ik heb geen zonnepanelen omdat ik niet op de zak van mensen met kleiner inkomen wil parasiteren. Deze lage inkomens groep heeft doorgaans niet de financiële of fysieke mogelijkheid voor plaatsen van zonnepanelen. Tevens is aanbod gestuurde energie opwekking enorm inefficiënt en verstorend voor het elektrische netwerk.

 • in

  ing.j.meijer

  2 februari 2024 · 08:46

  Allereerst: ik heb zelf zonnepanelen. Het afschaffen van de salderingsregeling vind ik een goede zaak. De zonnestroom die opgewekt wordt is notoir instabiel en de reële waarde hiervan fluctueert hierdoor sterk: de opgewekte zonneenergie is weinig waard, en de middels de salderingsregeling verkregen energie veelal duurder. Deze subsidie wordt deels opgebracht door mensen zonder zonnepanelen. Hierdoor krijg je de oneigenlijke situatie dat mensen met weinig geld (die zonder panelen) de beter gesitueerden (met panelen) subsidiëren. De sociale oplossing zou kernenergie zijn: stabiel, CO2 neutraal en voor iedereen gelijk. Voor de mensen met panelen: investeer lekker in een airco: het stroomverbruik daarvoor loopt redelijk parallel met de opbrengst van de panelen, of, beter nog, in een thuis batterij van enige capaciteit. Zonder subsidie uiteraard, maar uit overtuiging dat je iets bijdraagt aan een beter milieu.

 • az

  aztek

  3 februari 2024 · 18:42

  Ik heb zonnepanelenAfschaffen van de salderingsregeling is natuurlijk super oneerlijk.We hebben dat gedaan wat van ons gevraagd werd en worden hiervoor bestraft.Niet alleen door onze regering die deze regeling wil afschaffen maar ook door de energiebedrijven die onnodig de prijzen opdrijven en gigantishe winsten maken.dan zijn er ook nog de netbeheerders die een flink graantje meepikken door de prijzen te verhogen.Ook krijgen deze netbeheerders straks ook nog eens flink geld van onze regering(betaald door wij belasting betalers)om het net te verzwaren?Vreemd dat je als bezitter van zonnepanelen aan alle kanten gemelkt wordt?Nee eigenlijk niet wij worden gewoon gebruikt om de verdien modellen van deze instanties instant te houden.Soms zou je toch als een verdienmodel te einde loopt eieren voor je geld moeten kiezen en iets anders gaan doen.Hetzelfde gaat ook gebeuren met internet providers,iedereen krijgt glasvezel en mensen die niet naar glasvezel of kabel willen worden onder druk gezet om van het kopernetwerk af te gaan.Je gaat dan sowiso meer betalen en krijgt ook een jaarlijkste prijsverhoging voor je kiezen🤪Dat afschakelen van onze zonnepanellen lijkt me een heel goed idee moeten we collectief ookeens gaan doen😂😂😂😂.Verder vind ik dat netbeheerders al lang van hun eigen gigantische winsten geïnvesteerd hadden moeten hebben in hun eigen netwerk door bv wijkaccu’s te plaatsen en niet alle winst alleen moeten op te strijken. En aan aandeelhouders uit te delen🤬Zonnepanelen zijn de nieuwe melkkoe net zoals auto’s.Zonnepanelen waren goedkoper toen er geen subsidie opzat, ze zijn door de btw terugave duurder geworden.Dit gaat nu ook zo met warmtepompen, door de subsidie gaan handelaren de prijs opdrijven waardoor ze netto toch veeeeeeeel te duur worden om er in te investeren‘.Lekker is dit allemaal en dan maar klagen dat mensen steeds kwader en agressiever worden🤬DIT KOMT GEWOON DOOR DEZE SOORT BEHANDELING VAN GOEDGELOVIGE MENSEN

 • ja

  jaappaasman

  3 februari 2024 · 17:19

  Het gaat niet alleen om zonnepanelen, maar ook om investeringen in warmtepompen. Zonder salderen worden de kosten daarvan in de winter ook veel duurdere. Juist dan leveren zonnepanelen geen stroom en gebruiken warmtepompen juist stroom. Voor mij geen warmtepomp zonder salderen.

 • se

  sendmebrol

  3 februari 2024 · 11:27

  De consument betaalt nu de prijs voor de zeer lange periode waarin hoge dividenden werden uitgekeerd ten koste van broodnodige investeringen in het net.

 • se

  sendmebrol

  3 februari 2024 · 11:27

  De consument betaalt nu de prijs voor de zeer lange periode waarin hoge dividenden werden uitgekeerd ten koste van broodnodige investeringen in het net.