Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Boa's in het bos met een pistool op pad sturen :een goed idee?.
© ANP

Boa's in het bos met een pistool op pad sturen: een goed idee?

17 april 2024 · 08:43| Leestijd: 4 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:49

In dit artikel aan het woord

Mark Röell
Mark RöellBurgemeester Baarn
"Het probleem in de bossen is dat de politie daar niet is."
Jaap Timmer
Jaap TimmerPolitiewetenschapper aan de Vrije Universiteit
"Maak van die boa's dan gewoon politiemensen."

In het kort

Ze hebben al pepperspray, handboeien en een wapenstok, maar voor boa's in de populaire bossen rond Lage Vuursche is dat niet meer voldoende om de overlast aan te kunnen. De burgemeester wil ze daarom voortaan met een pistool op pad sturen. Een goed idee?

Wat denk jij?

Vind jij dat we boa's in het bos met een pistool op pad moeten sturen?

Dit is de situatie

Groene boa heeft het lastig

Bij een Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) denk je misschien nog aan iemand die vooral parkeerboetes uitschrijft, maar die tijd ligt ver achter ons. Boa's hebben steeds meer taken en krijgen ook veel vaker te maken met bedreigende situaties. Dat geldt ook voor groene boa's.

Wat doet een 'groene boa'?

Een groene boa werkt voor Staatsbosbeheer en is vooral gastheer of gastvrouw van een natuurgebied. Het is iemand die een oogje in het zeil houdt, altijd aanspreekbaar is en ingrijpt wanneer het nodig is. Er werken ongeveer 100 boa’s bij Staatsbosbeheer.

Zij houden zich vooral bezig met het handhaven van de regels in de gebieden van Staatsbosbeheer. Ze spreken mensen aan die zich niet aan de regels houden, zoals mountainbikers die dwars door de natuur fietsen, mensen met loslopende honden, wildplukkers die te veel meenemen of ruiters op wandelpaden.

Soms gaat het om ernstiger situaties, zoals agressie, het dumpen van drugsafval of een vermissing.

Bron: Staatsbosbeheer

In de bossen rond Lage Vuursche, in de gemeente Baarn, krijgen groene boa's steeds vaker te maken met stropers, drugshandelaren, drugsdumpers, illegale jagers en houtrovers. Dit is al heel lang aan de hand.

Een incident dat veel inwoners zich nog goed kunnen herinneren, gebeurde in 2016. Wegrijdende scooterrijders bedreigden toen een boa met een vuurwapen. Toen de boa de achtervolging wilde inzetten, waren zijn autobanden lek gestoken. Er ontstond daarna veel onrust in de gemeente Baarn, met opnieuw een bizar incident in 2021:

Ruiter verwondt boa in Lage Vuursche

Ook in 2021 ging het mis in de bossen van Lage Vuursche. Een ruiter verwondde toen met zijn paard een boa van de gemeente Baarn. Hij kreeg een bekeuring, omdat hij in het bos met zijn paard reed op een plek waar dat niet mag.

Terwijl de boa een bekeuring uitschreef, begon het paard te steigeren. Daardoor viel de handhaver en kreeg hij zijn elektrische motor over zich heen. Hij liep daarbij schaafwonden in zijn gezicht op. De ruiter en zijn paard gingen er vervolgens vandoor.

Wat denk jij?

Quizvraag! Waar of niet waar? 'Boa's in het bos mogen bodycams dragen en daarmee filmopnames maken'

Het antwoord vind je onderaan het artikel.

Dit is de discussie

Boa's met een vuurwapen het bos, doen of niet?

Om groene boa's te helpen bij het doen van hun werk, wil burgemeester Mark Röell van Baarn ze een pistool geven. Daarvoor heeft hij wel toestemming nodig van de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind. Maar die wil niet meewerken. Weerwind is het eens met de politie en de hoofdofficier van justitie, die eerder al een negatief advies gaven. Ze vinden dat handboeien, pepperspray en een wapenstok genoeg moeten zijn voor een boa in Baarn.

Burgemeester Röell liet het er niet bij zitten, stapte naar de rechter én kreeg gelijk. Röell vindt dat er niet goed gekeken is naar de redenen waarom hij zijn groene boa's een pistool wil geven en daar is de rechter het mee eens. Nu moet de burgemeester opnieuw een aanvraag indienen bij minister Weerwind.

In Dit is de Dag (EO) legt burgemeester Mark Röell van Baarn uit waarom hij zijn boa's met een pistool het bos in wil sturen.

Mark Röell
Mark RöellBurgemeester Baarn

"Er is een toename van de criminaliteit als het gaat over drugsproblemen. Drugscriminelen, -labs en -dumpingen komen steeds vaker voor, en er zijn ook aanvallen geweest op boa's. Je moet denken aan dat soort zaken en dus niet aan een fietser die van het pad af is. (..) Het probleem in de bossen is dat de politie daar niet is. Er is een beperkte capaciteit qua politie, dus in de bossen is de boa aan zet. Zij kennen daar het gebied, in tegenstelling tot de politie."

Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit, zou boa's niet met een wapen het bos in sturen. Volgens hem is de boa geïntroduceerd met het idee dat de politie de geweldsbevoegdheden doet en de boa niet. Timmer vindt eerder dat het beleid moet veranderen en pleit voor een terugkeer van de in 1993 afgeschafte veldpolitie.

Jaap Timmer
Jaap TimmerPolitiewetenschapper aan de Vrije Universiteit

"De Nederlandse overheid heeft een geweldsmonopolie. De politie heeft daarbij bevoegdheden en bewapening. Die zijn niet bedoeld voor zelfverdediging, maar om veilig mensen aan te houden. Boa's een wapen geven zou puur vanuit zelfverdediging zijn en niet om bevoegdheden door te zetten. Maak van die boa's dan gewoon politiemensen. Bij geweldsbevoegdheden horen fatsoenlijk toezicht, beheer, opleiding en training. Als je dat gaat versnipperen, raak je het overzicht kwijt."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Joram Kaat in gesprek gaat met Mark Röell (burgemeester van Baarn) en aan Jaap Timmer (politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit maakten we ook

Antwoord quizvraag: Waar. Boa's in het bos mogen hun bodycam gebruiken als ze vinden dat er een onveilige situatie ontstaat. Bron: Staatsbosbeheer.

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook