Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

'Speelgoedpolitie'

Boa's hebben een slecht imago, is dat terecht?

Geschreven door Merel Haisma

27 december 2023 · 14:04

Update: 2 januari 2024 · 07:55

In gesprek met

Foto van Anita Meijer

Anita Meijer

Boa en kaderlid bij de boa-bond

"Wij worden heel duidelijk gescreend voor deze opleiding, onder andere door de politie."
Foto van Richard Gerrits

Richard Gerrits

Vakbond BOA-ACP

"Ik heb me het meest geërgerd aan alles wat niet waar is."
Foto van Joeri Jansen

Joeri Jansen

Imagodeskundige

"In plaats van dat er meer blauw op straat kwam, hebben ze een soort lichtblauw ernaast gezet."

In het kort

"Als je niks meer kan, word je boa", zei columnist Özcan Akyol in een uitzending van Vandaag Inside. Sindsdien krijgen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) het zwaar te verduren. Maar hoe kijken zij zelf naar hun imago? Is het echt zo somber als het klinkt, en wat valt daaraan te doen?

Wat denk jij?

Zijn boa's een waardevolle toevoeging?

Klik hieronder om je antwoord te geven

15%

61%

24%

aantal reacties: 175

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Slecht imago

In de uitzending van Vandaag Inside maakten Johan Derksen, René van der Gijp en Özcan Akyol boa's belachelijk. Ze werden bijvoorbeeld nietsnutten en halve criminelen genoemd. Die mening over boa's heerst niet alleen bij Vandaag Inside, maar het stigma van een 'afgekeurde politieagent' is hardnekkig in heel Nederland. Waarom is het imago van boa's zo slecht?

Boa's zijn ooit in het leven geroepen om voor 'meer blauw op straat' te zorgen. Hun taak is om de leefbaarheid te bewaken als bijvoorbeeld boswachter, handhaver of leerplichtambtenaar. Mensen zien vooral de boa's die op straat lopen. Door hen word je namelijk aangesproken als jouw auto verkeerd geparkeerd staat. Dat vinden mensen vaak niet leuk en het helpt dus niet voor het algehele imago.

Wat is het verschil tussen een boa en handhaving?
Boa staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar. Een boa heeft dus de bevoegdheid om te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Ze mogen bijvoorbeeld verdachten staande houden, iemands identiteit controleren en een boete uitschrijven.

Een handhaver is een boa, maar een boa is geen handhaver. Als boa kan je namelijk binnen meerdere domeinen werken:
  • Openbare ruimte
  • Onderwijs
  • Openbaar vervoer
  • Milieu, welzijn en infrastructuur
  • Werk, inkomen en zorg
  • Generieke opsporing

Dit is de discussie

'Lichtblauwe variant van de politie'

Terwijl sommigen de aanwezigheid van boa's zien als een welkome versterking, twijfelen anderen juist over het belang van boa's. Anita Meijer, een ervaren boa, reageert fel op de negatieve opvattingen over. Ze haar beroepsgroep. Ze verdedigt haar rol en opleiding:

Anita Meijer

Boa

“Wat ik in eerste instantie denk is: dat is natuurlijk helemaal niet leuk om te horen. Maar wat ik vooral denk is dat het helemaal ongefundeerd is. Het raakt kant nog wal. Wij worden heel duidelijk gescreend voor deze opleiding, onder andere door de politie. We zijn heel goed opgeleid. Het overgrote deel is ongefundeerd en gewoon niet waar."

Meijer wijst er ook op dat niet alle ervaringen met boa's negatief zijn.

"Ik heb zelfs vandaag nog met iemand gesproken die ons graag bij elkaar wilde hebben. Ze zei dat ze zich totaal niet herkende in alles wat gezegd werd, zich bijzonder veilig voelt bij ons, heel blij is dat we er zijn en het heel triest vindt dat we zo naar beneden worden gehaald.”

Richard Gerrits, een vertegenwoordiger van de vakbond BOA-ACP, verzet zich ook tegen het negatieve beeld. Hij is vooral bezorgd over het gebrek aan begrip en kennis over wat een boa doet.

Richard Gerrits

Vakbond BOA-ACP

“Ik heb me het meest geërgerd aan alles wat niet waar is. Misschien wel het ergste dat iemand zei: ‘Ik heb een foto van je gemaakt, omdat je mij een boete uitschrijft. Als je daarmee doorgaat, zet ik die op het internet en zorg ik dat je leven niet leuk wordt.' Dat is bij de wet verboden. Dat soort dingen worden zo maar op televisie gezegd. Dat is je reinste intimidatie.”

Gerrits vertelt dat het imago van de boa afgelopen jaren juist beter is geworden, omdat boa's en politie bijvoorbeeld naast elkaar de coronamaatregelen handhaafden. In die tijd konden ze ook uitleggen dat een boa-opleiding minimaal drie jaar duurt, wat langer is dan de politieacademie van 18 maanden. Volgens Gerrits haalt zo'n uitspraak bij Vandaag Inside alle vooruitgang binnen een week naar beneden.

"We zien de misverstanden in de maatschappij. Hoe over boa's gedacht wordt, ook met opleidingen. Er zijn zoveel dingen die in mijn ogen nog niet goed georganiseerd zijn. (...) Dat schaadt het imago. We willen een goed beleid hebben en daarvoor moet het hele boa-stelsel opnieuw bekeken worden. Dat gaat over opleidingen, maar ook hoe we het noemen."

Joeri Jansen is imagodeskundige. Hij denkt dat een naamsverandering inderdaad zal helpen. Maar niet een helemaal nieuwe naam, want dan duurt het weer even voordat iedereen die kent. Volgens Jansen zouden ze 'wijkagent' moeten worden genoemd, zodat het een variatie is op de politie. Maar de imagoverandering blijft niet bij de naam:

Joeri Jansen

Imagodeskundige

"Met een wervingscampagne kan je duidelijk maken dat niet iedereen zomaar boa kan worden. Je hebt competenties nodig. Ik heb begrepen dat een boa soms zelfs meer verdient en meer bevoegdheid heeft dan een politieagent. Dat zijn allemaal verhalen die je moet vertellen. Als je heldhaftige of emotionele verhalen van boa's kan vertellen, gaat dat heel erg helpen bij het beeld dat mensen hebben.”

Boa Anita Meijer is trots op haar werk. Ze vindt dat je als boa zelf invloed hebt op je status door hoe je optreedt. Daar zouden mensen meer over kunnen leren, maar ze is trots op haar titel.

Anita Meijer

Boa

"Ik ben een buitengewoon opsporingsambtenaar. Ik heb een buitengewoon dienstverband want ik heb een specialistische taak en ik vind die naam prima passen eigenlijk. Het doet niets af aan mijn kennis of kwaliteit. Ik ben buitengewoon opsporingsambtenaar in het openbaar vervoer en daar ben ik heel trots op.”

Wat denk jij?

Hoe kan het imago van boa's verbeteren?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is het debat

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Joram Kaat over het imago van boa's praat met Anita Meijer (boa), Richard Gerrits (vakbond BOA-ACP) en Joeri Jansen (imagodeskundige).

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Twee derde Nederlanders heeft moeite met gezag van politie: agent heeft weinig te zeggen

Doe effe normaal

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Zijn boa's een waardevolle toevoeging?

Klik hieronder om je antwoord te geven

15%

61%

24%

aantal reacties: 175

Wil je deze reactie verwijderen?


Hoe kan het imago van boa's verbeteren?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.