Onderzoek: Deurwaarders slachtoffer van geweld, vaak door 'autonomen'
19 november 2024 · 16:08| Leestijd: 4 min
Update: gisteren · 15:26
In het kort
Schelden, intimidatie en soms ook fysiek geweld: deurwaarders krijgen er steeds vaker mee te maken. Bij één op de drie incidenten komt die agressie van 'autonomen', mensen die denken dat zij geen belastingen en boetes te hoeven betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).
Wat denk jij?
Heb jij wel eens te maken gehad met een deurwaarder?
Aantal reacties: 0
"Ik heb echt duizenden huishoudens aan en achter de deur gezien en ik heb vele vormen van agressie meegemaakt", vertelt Chris Bakhuis, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) bij Geld of je Leven (EO). "Ik kwam in een winkel om beslag te leggen op de inventaris. De betrokkene was er niet en de dag daarna werd ik gebeld met de opmerking: als je nog een keer een poot over mijn drempel zet, schiet ik allebei je knieschijven kapot. Toen zat ik wel even te schudden achter mijn bureau."
Acht op de tien gerechtsdeurwaarders (81%) hebben het afgelopen jaar minstens één keer te maken gehad met agressie, blijkt uit de cijfers. Meestal gaat dat om verbale agressie (78%), gevolgd door intimidatie (49%) en bedreiging (48%). In 25% van de gevallen dreigt een schuldenaar met zelfdoding.
Download het volledige rapport Agressie, bedreigingen intimidatie bij gerechtsdeurwaarders
'Iemand zette zijn voorhoofd tegen het mijne aan'
Stefano Nocco is gerechtsdeurwaarder en verbaast zich niet over deze percentages. Niet lang geleden kreeg hij zelf nog te maken met geweld. "Iemand zette zijn voorhoofd tegen het mijne aan en probeerde me te intimideren om daar nooit meer langs te komen", vertelt hij. "Zoiets blijft in je hoofd zitten, vooral omdat je weet dat het geen eenmalig bezoek is. Je komt vaker bij dezelfde mensen aan de deur omdat het meestal een doorlopend proces is. Dan moet je het zo escaleren dat je politie moet meenemen. Dat wil je niet."
"Zoiets blijft in je hoofd zitten, vooral omdat je weet dat het geen eenmalig bezoek is."
Bij de man in kwestie kwam Nocco stukken brengen over de verdeling van de aandelen van zijn familiebedrijf. "Dat werd gedwongen gedaan door een rechter, omdat de familie echt overhoop lag met elkaar. Een ingewikkelde factor was ook dat deze meneer een door zichzelf verklaard soeverein persoon was", vertelt hij.
Wat betekent autonoom of soeverein zijn?
Mensen die autonoom zijn vinden dat de regels in Nederland niet voor hen gelden en dat de regering geen controle over ze mag hebben. Ze willen vrij zijn en zich losmaken van het 'systeem' waarin ze leven, zoals het betalen van belasting. Deze beslissingen zijn in strijd met de wet, en daarom beland je als autonoom vaak in grote moeilijkheden.
En die groep wordt steeds groter, weet Bakhuis. Inmiddels gaat het bij één op de drie incidenten om ’soevereine Nederlanders’, die denken geen boetes, premies of belastingen te hoeven betalen. "Waar we ons echt serieus zorgen om maken, is dat financieel kwetsbare burgers een toevlucht zoeken in de schijnwerkelijkheid van de soevereiniteit", zegt ze. "Dat is jammer, want dat werkt kostenverhogend. Soevereiniteit werkt niet in de rechtsstaat van Nederland."
'Don't shoot the messenger'
En deurwaarders moeten gewoon hun taken uitvoeren, legt ze uit. "We zijn een uitvoerende macht. En die taak willen wij uitvoeren op een hele onafhankelijke manier. En we zijn er voor opdrachtgevers, maar we zijn ook voor de burgers. Dus we proberen echt die burger te overtuigen van het feit dat het beter is om te betalen." Nocco vult haar aan: "Je zegt al snel: don't shoot the messenger, maar dat klopt hier ook. Dat is altijd zo ingewikkeld. Je probeert een boodschap over te brengen, niet alleen door te zenden, maar ook door te begrijpen wat er zich achter zo'n voordeur afspeelt."
Meer weten?Kijk Dit is de Kwestie
In Dit is de Kwestie (EO) gaat Johan Eikelboom verder over dit onderwerp in gesprek met autonomen Roeland Meijs en Frank Hooijmans, Joep Meijs, de vader van Roeland Meijs, gerechtsdeurwaarder Stefano Nocco en autonomen-watcher Guus Disselkoen. Je kunt de hele hieronder aflevering zien of streamen via NPO Start.
Geld of je Leven
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven