Gevaarlijke extremisten of kwetsbare burgers: wat moeten we met autonomen?
19 november 2024 · 15:03| Leestijd: 4 min
Update: 20 november 2024 · 15:24
In dit artikel aan het woord
"Ons geldsysteem is gecreëerd om ons in de schulden te houden."
"Deze personen kunnen veel mensen op de been krijgen, bijvoorbeeld bij een huisuitzetting. Als een deurwaarder dan wordt geconfronteerd met een woedende menigte kan dat verkeerd aflopen."
"De overheid is een criminele organisatie. Daar wil ik niet aan meebetalen."
"Tien jaar geleden kwamen we één of twee autonomen tegen per jaar. Nu gebeurt dat wekelijks."
In het kort
De meeste mensen raken al in paniek als er één blauwe envelop op de mat valt. Maar autonomen worden er niet warm of koud van. Deze mensen willen loskomen van de overheid en kiezen ervoor om de stapel post te negeren. Dat zorgt voor een hoop problemen, zowel voor de autonomen als voor de overheid.
Samenvatting van DIT artikel
Steeds meer Nederlanders noemen zichzelf ‘autonoom’. Deze mensen hebben geen vertrouwen in de overheid en willen geen belasting betalen of boetes accepteren. Hierdoor krijgen ze vaak schulden en problemen met de wet. Sommigen belanden zelfs in rechtszaken of gevangenisstraffen.
Een voorbeeld is Roeland Meijs, die honderd dagen vastzat na het bedreigen van een politieagent. Hij weigert belasting te betalen omdat hij vindt dat de overheid misbruik maakt van het geldsysteem. Volgens hem vormt hij geen gevaar, maar deskundigen als Guus Disselkoen denken daar anders over. Disselkoen geeft lezingen aan overheidsinstanties over deze beweging. Ook ondernemer Frank Hooijmans is autonoom. Hij vertrouwt de overheid en de gezondheidszorg niet meer, zegt te zijn genezen van reuma door alternatieve geneeskunde, en weigert daarom ook belasting te betalen. Zijn schulden lopen snel op.
Gerechtsdeurwaarder Stefano Nocco komt steeds vaker mensen zoals Roeland en Frank tegen. Hij vindt hun situatie zorgwekkend. Er is discussie over of deze ‘autonomen’ een bedreiging voor de samenleving vormen of juist kwetsbare mensen zijn die hulp nodig hebben.
Wat denk jij?
Heb jij het gevoel dat je de overheid kunt vertrouwen?
Aantal reacties: 0
Steeds meer autonomen in Nederland
Misschien heb je het weleens gehoord: steeds meer Nederlanders noemen zichzelf ‘autonoom’ of ‘soeverein’. Inmiddels zijn het er tienduizenden. Deze mensen vertrouwen de overheid niet en weigeren daarom boetes en belastingen te betalen. Dit blijkt uit een analyse van de AIVD, de nationale politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV).
Wat geloven autonomen?
Wat een autonoom gelooft, kan per persoon verschillen. Wel zijn ze er allemaal van overtuigd dat je de overheid niet kunt vertrouwen. Hiermee bedoelen ze de politiek, rechters en politie, maar ook de media en de wetenschap. Omdat ze hen niet vertrouwen, vinden ze niet dat de overheid het recht heeft om macht uit te oefenen over burgers. Aan wetten en regels hoeven autonomen zich in hun ogen dan ook niet te houden.
Een deel van de autonomen gaat verder. Volgens hen is de overheid schuldig aan dingen als onderdrukking, slavernij of zelfs moord. Enkele vinden dat ze zich met geweld tegen die overheid mogen verzetten.
Wie geen belasting betaalt, overtreedt de wet. Bovendien stapelen al die schulden zich snel op. Veel autonomen krijgen dan ook te maken met geldproblemen, huisuitzettingen en rechtszaken. Wat betekent dat voor de samenleving? Is het een serieus gevaar of gaat het om een groep ongevaarlijke, kwetsbare burgers?
Dit is de discussieEen gevaar voor de samenleving?
Eén van de autonome Nederlanders is Roeland Meijs. Roeland heeft honderd dagen vastgezeten vanwege bedreiging van een agent. Hij werd aangemerkt als staatsgevaarlijk en zelfs vuurwapengevaarlijk. Volgens Roeland zelf is dat overdreven.
"Ik was 52 en had geen strafblad. Een vriendin van me werd uit huis gezet en daar bleek dat de deurwaarder de papieren niet op orde had. Ik probeerde een normaal gesprek te voeren met een agent maar er werd niet geluisterd. Op basis daarvan heb ik een pittige brief geschreven aan die agent waarin ik ook mijn zorgen heb geuit over wat er in de samenleving speelt. En over die wapens: die kun je gewoon kopen via Marktplaats."
Belasting betaalt Meijs niet en daar heeft hij ook totaal geen problemen mee. Volgens hem misbruikt de overheid het geldsysteem.
"Geld is fictie. Vroeger betaalde je met goud en zilver, nu zijn het maar getallen op je bankrekening. Waarom krijgen we niet wat meer getallen? En hoe kan het dat 180.000 mensen elke dag naar de voedselbank gaan? Wie kan het me uitleggen? Hoe kan dat in één van de rijkste landen ter wereld? Hoe kan het dat wij 36.000 zwervers op straat hebben? We kunnen toch gewoon wat getallen bijschrijven op hun rekening? En dat doen ze dan weer niet, ze zeggen vanwege inflatie. Maar dat hele systeem is gecreëerd om ons in de schulden te houden."
Roeland Meijs vindt zelf dus niet dat hij een gevaar vormt voor de samenleving. Wie daar anders over denkt, is autonomen-watcher Guus Disselkoen. Hij verdiept zich al jaren in de wereld van de autonomen en geeft hierover lezingen aan justitie, belastingmedewerkers en gerechtsdeurwaarders.
"Je moet oppassen voor mensen als Meijs. Hij is een prominent figuur in 'de autonome wereld' en heeft opmerkelijke uitspraken gedaan in zijn filmpjes. Iemand als hij kan een oproep doen en daarmee mensen op de been krijgen, bijvoorbeeld bij een huisuitzetting. Als een deurwaarder dan wordt geconfronteerd met een woedende menigte kan dat verkeerd aflopen."
Bij ondernemer en autonoom Frank Hooijmans stapelen de aanmaningen zich op. Hij heeft er wel tientallen liggen. Hij heeft geen vertrouwen meer in de overheid en de gezondheidszorg. Frank zegt te zijn genezen van reuma toen hij stopte met zijn medicijnen en overstapte naar alternatieve geneeswijzen.
"Ik heb jarenlang belasting betaald. Toen dacht ik: daar doe ik goede dingen mee, want daar worden wegen en scholen van gebouwd. Maar toen ik erachter kwam dat de overheid een criminele organisatie is, besefte ik dat ik bijdraag aan dat systeem en ben ik gestopt met betalen. Het geld van die boetes gaat naar de oorlog in Oekraïne, waar ook kinderen doodgaan. Als ik daar aan meebetaal, ben ik medeplichtig."
Als je als ondernemer geen belasting betaalt, kan dat invloed hebben op je bedrijf. Is Frank niet bang voor de maatregelen die de overheid tegen hem kan nemen?
"Dat is dan maar zo. Maar zij dwingen mij om te betalen. Dwang is strafbaar volgens de wet. Dan gaan ze naar mijn woning toe, breken ze in en nemen mijn inboedel mee. Ook strafbaar volgens de wet. Vervolgens verkopen ze die inboedel. Ook dat is strafbaar volgens de wet. Zelf doen ze allemaal dingen die in strijd zijn met de Nederlandse wet."
Gerechtsdeurwaarder Stefano Nocco krijgt steeds vaker te maken met mensen als Roeland en Frank. De kwestie gaat hem aan het hart.
"Tien jaar geleden kwamen we één of twee keer per jaar iemand tegen die zichzelf autonoom noemde. Nu is dat wekelijks. We vinden het heel zorgelijk want deze mensen werken zichzelf diep in de nesten. En vergeet niet: ze hebben vaak ook kinderen en een gezin. Bovendien uiten deze mensen hun agressie vaak richting gerechtsdeurwaarders. Dat is niet alleen uitschelden maar ook intimidatie en bedreiging."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Deurwaarders slachtoffer van geweld, vaak door 'soevereinen'
- Onderzoek: Deurwaarders slachtoffer van geweld, vaak door 'autonomen'
Onderzoek: Deurwaarders slachtoffer van geweld, vaak door 'autonomen'
Kijk Dit is de Kwestie
In Dit is de Kwestie (EO) gaat Johan Eikelboom verder over dit onderwerp in gesprek met autonomen Roeland Meijs en Frank Hooijmans, Joep Meijs, de vader van Roeland Meijs, gerechtsdeurwaarder Stefano Nocco en autonomen-watcher Guus Disselkoen. Je kunt de hele hieronder aflevering zien of streamen via NPO Start.
Dit maakten we ook- Kun je uit de schulden komen door jezelf autonoom te verklaren?
Kun je uit de schulden komen door jezelf autonoom te verklaren?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de kwestie