Kun je uit de schulden komen door jezelf autonoom te verklaren?
11 april 2024 · 13:22| Leestijd: 3 min
Update: 8 augustus 2024 · 15:57
In dit artikel aan het woord
“Vlucht nou niet de schijnwerkelijkheid in, je komt er nooit onderuit.”
“Deze mensen hebben hulp nodig. Het zijn kwetsbare mensen die zichzelf niet staande kunnen houden.”
In het kort
Mensen die autonoom zijn vinden dat de regels in Nederland niet voor hen gelden en dat de regering geen controle over ze mag hebben. Ze willen vrij zijn en zich losmaken van het 'systeem' waarin ze leven, zoals het betalen van belasting. Deze beslissingen zijn in strijd met de wet, en daarom beland je als autonoom vaak in grote moeilijkheden.
Wat denk jij?
Heb jij er wel eens aan gedacht om 'gewoon' geen belasting te betalen?
Aantal reacties: 0
Steeds meer mensen in Nederland willen autonoom worden
Sinds de komst van corona zien deurwaarders het aantal mensen dat zichzelf soeverein of autonoom verklaart toenemen. Vroeger ging dit om een kleine groep mensen, maar tegenwoordig zijn er naar schatting bijna 10.000 Nederlanders die zichzelf autonoom verklaren. Een zorgwekkende groei, want veel van deze autonomen raken van de regen in de drup en komen in financiële problemen, zien organisaties.
Wat gebeurt er als je geen belasting betaalt?
Als je stopt met het betalen van belasting, worden er stappen genomen om ervoor te zorgen dat je dat geld tóch aan de belastingdienst geeft. In eerste instantie ontvang je een aanmaning, een eerste waarschuwing. Daarna volgt er een dwangbevel, een laatste waarschuwing. Betaal je na deze waarschuwingen nog niet? Dan komen er deurwaarders langs om beslagleggingen uit te voeren.
Deurwaarders kunnen beslag leggen op eigendommen, zoals bijvoorbeeld je auto. Ook kan er beslag worden gelegd op je loon of de toeslagen die je ontvangt. Bij de laatste stap wordt je huis in beslag genomen en verkocht. Het duurt meestal een paar jaar voordat het proces van beslaglegging voorbij is. Uiteindelijk zijn de gevolgen van het niet betalen van belasting altijd erger dan wanneer je wel belasting betaalt.
Dit is de discussieHoe los je dit probleem op?
Wat moet je doen als mensen geen belasting meer willen betalen? Volgens Chris Bakhuis, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is het noodzakelijk dat we deze ‘autonome’ mensen zo snel mogelijk helpen om te voorkomen dat ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. Daarnaast draait de maatschappij vaak op voor de kosten van deze langdurige procedures.
“Als de gemeente eraan te pas moet komen, zijn de kosten voor de maatschappij. Maar uiteindelijk moeten mensen zoveel mogelijk hun eigen schulden oplossen. Daarom moeten we er op tijd bij zijn zodat kostenverhogende eisen niet nodig zijn.”
Journalist Chris Klomp zegt dat mensen die ‘autonoom’ zijn, niet luisteren naar wat een deurwaarder te vertellen heeft. Hij vindt dat er een bewindvoerder moet zijn die deze mensen kan ondersteunen bij het beheren van hun werk en bezittingen.
“Je moet een bewindvoerder aanstellen. Autonomen maken zichzelf van alles wijs en komen daarmee in enorme problemen. We hebben vijf, zes jaar geleden gezien dat mensen dan gewoon op straat worden gezet.”
Bij de KBvG ontwikkelen ze initiatieven om burgers in problemen te ondersteunen. Een bewindvoerder zou kunnen helpen, maar het heeft niet de directe voorkeur.
“Er kan ook meer spelen dan financiën. De burger moet weer perspectief krijgen, en dat is maatwerk. Het kan iedereen overkomen en hulp is altijd mogelijk! Vlucht nou niet de schijnwerkelijkheid in, je komt er nooit onderuit.”
Praat mee
Heb jij er wel eens aan gedacht om autonoom te worden? En hoe denk je daar nu over?