Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
© ANP

Een on­recht­vaar­di­ge vrede of een recht­vaar­di­ge oorlog voor Oekraïne? 'Iedereen wilt dat het stopt'

gisteren · 22:00| Leestijd:3 min

Update: gisteren · 22:00

In dit artikel aan het woord

Bastiaan van Apeldoorn
Bastiaan van ApeldoornvinkHoogleraar Mondiale Politieke Economie en Geopolitiek
"Een volledig rechtvaardige vrede zal het niet zijn, je moet ook realistisch zijn. De prijs voor vrede is ook dat je inlevert op rechtvaardigheid."
Frans Osinga
Frans OsingavinkCommodore-vlieger b.d.
"De angst van de Oekraïners is: als er een bestand komt verliest het Westen toch een beetje de aandacht en dan over een paar jaar heeft het Poetin zijn krijgsmacht geregenereerd en zal doorgaan met de oorlog."
Vita Kovalenko
Vita KovalenkovinkHeeft familie in Oekraïne
"Als we Poetin nu een stukje Oekraïne geven, zegt hij over vijf jaar: dit is van ons. Dan valt hij het volgende stuk binnen."
Mirjam Bikker
Mirjam BikkervinkPartijleider ChristenUnie
"Ik ben voor vrede, maar Poetin spreekt niet de taal van gesprekken met een kopje thee. Poetin spreekt de taal van spierballen en dat zal het Westen moeten laten zien."

In het kort

President Trump wil dat Oekraïne en Rusland snel vrede sluiten, maar de vraag is: wat voor vrede is dat dan, wordt dat een onrechtvaardige vrede? Of is een onrechtvaardige vrede misschien te verkiezen boven meer slachtoffers door te blijven vechten?

Praat mee

Moet Oekraïne zich neerleggen bij vrede als Rusland weigert veroverd gebied terug te geven?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is de situatie

Gaat Oekraïne grondgebied inleveren?

President Donald Trump wil snel een einde maken aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Hij zegt dat beide landen binnenkort om tafel gaan om te praten over een staakt-het-vuren en een vredesakkoord. Maar in Oekraïne en Europa is er wantrouwen. Critici vrezen dat Trumps aanpak Rusland in het voordeel stelt, zonder dat er duidelijke concessies van Poetin worden gevraagd. Ze zijn bang dat een vredesakkoord Rusland meer land geeft en dus nadelig is voor Oekraïne.

Ondertussen gaan de gevechten gewoon door. Kort na een grote gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne viel Rusland Kiev aan met honderden drones en raketten. De schade was groot en tientallen mensen raakten gewond.

Extra geld naar Defensie

In Nederland maakte Defensie deze week bekend waar nieuwe kazernes, opslagplaatsen en oefenterreinen komen. Ook krijgt Lelystad Airport een militaire functie. Nederland geeft momenteel ongeveer 3,5% van het bruto binnenlands product (bbp) uit aan Defensie. Dat is meer dan de oude NAVO-norm van 2%, maar minder dan de 5% die NAVO-leiders graag in de toekomst willen zien.

Wat is het bruto binnenlands product (bbp)?

Het bruto binnenlands product, vaak afgekort als bbp, is de totale waarde van alle goederen en diensten die in een land in één jaar worden gemaakt. Je kunt het zien als de grootte van de economie van een land. Hoe hoger het bbp, hoe meer waarde er in dat land wordt geproduceerd. Als we bijvoorbeeld zeggen dat Nederland 3,5% van het bbp aan Defensie uitgeeft, betekent dat dat een deel van de totale waarde van alles wat Nederland in een jaar produceert, wordt gebruikt voor het leger en de veiligheid.

Het kabinet moet binnenkort besluiten over de extra defensie-uitgaven. Premier Schoof heeft aangegeven dat het kabinet 'ruim' voor de NAVO-top in Den Haag op 24 en 25 juni 2025 met een voorstel moet komen. Er wordt nog besproken hoeveel extra geld er naar Defensie gaat en in welke termijnen dit geïmplementeerd zal worden.

Wat denk jij?

Hoe bereiken we wereldvrede?

Aantal reacties: 0

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs

In Dit is Tijs (EO) gaat presentator Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek.

Klik hier om de volledige uitzending te bekijken via NPO Start.

Luister Dit is Tijs als podcast

Je kunt Dit is Tijs (EO) ook terugluisteren als podcast. Klik hier om de uitzending af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Dit is Tijs

Meest gelezen

Lees ook