Moet samenleving weerbaarder worden vanwege een mogelijke oorlog?
gisteren · 21:36| Leestijd:3 min
Update: gisteren · 21:38
In het kort
Er moet heel veel meer geld naar Defensie, 5 procent van ons nationaal inkomen, zegt NAVO-baas Mark Rutte. Met dat geld moeten we onze maatschappelijke weerbaarheid vergroten. Generaal Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten, legt uit wat dat precies betekent voor Nederland.
Praat mee
Wat betekent maatschappelijke weerbaarheid voor jou? Denk je dat jij een rol hebt in het veiliger maken van Nederland?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Rob Bauer, oud-NAVO-topman, omschreef in WNL op Zondag wat maatschappelijke weerbaarheid inhoudt: "Maatschappelijke weerbaarheid betekent dat we als maatschappij niet alleen afhankelijk zijn van Defensie, de krijgsmacht. De hele samenleving moet zich realiseren dat iedereen een rol speelt in het veilig houden van ons land."
Weerbaarheid van de maatschappij
In Dit is Tijs legt generaal Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten, uit wat dat concreet betekent voor ons als maatschappij:
"Je hebt een samenleving nodig die meer schokbestendig is dan we nu zijn. In de eerste plaats betekent dat een krijgsmacht die in staat is om de veiligheid te borgen op het moment dat het echt misgaat. Het leger moet groter en paraat zijn, om er alles aan te doen om het bondgenootschap en Nederland te verdedigen."

Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten"Je hebt een samenleving nodig die meer schokbestendig is dan we nu zijn."
Transport, ziekenhuizen en de haven
Maar we kunnen niet alleen leunen op Defensie. Ook van de samenleving wordt iets verwacht: "We hebben elementen uit de maatschappij nodig: transportbedrijven, ziekenhuizen en havens moeten op een bepaalde manier blijven functioneren. Als er een noodtoestand uitbreekt aan de oostgrens van ons land, hebben we transport nodig. Dat kan niet alleen door Defensie worden opgevangen. We moeten samenwerken met transportbedrijven. Daarom maakt Defensie afspraken met die bedrijven. Vanuit mijn perspectief zijn zij een integraal onderdeel van de weerbaarheid van onze samenleving."
Wat denk jij?
Moet iedereen in Nederland actief bijdragen aan onze veiligheid, of is dat vooral een taak van Defensie?
Kijk Dit is Tijs
In Dit is Tijs (EO) gaat presentator Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met generaal Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten. Kijk op zaterdag 3 mei om 22.10u naar Dit is Tijs op NPO 2. Of kijk de aflevering hier terug via NPO Start.
Luister Dit is Tijs als podcast
Je kunt Dit is Tijs (EO) ook terugluisteren als podcast. Klik hier om de uitzending af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookCaroline van der Plas: Schoof had eerder moeten overleggen over Europees defensieplan
Caroline van der Plas: Schoof had eerder moeten overleggen over Europees defensieplan