Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Ei love my boss

Eicellen invriezen: betaalt je baas daar straks voor?

18 juli 2023 · 14:58

Update: 19 juli 2023 · 08:20

een mannelijke dokter in een witte jas kijkt in een medische vriezer, waar eitjes ingevroren zijn.
© ANP

In gesprek met

Foto van Femke Mol

Femke Mol

Gynaecoloog van het UMC Amsterdam

"Heel veel vrouwen zouden het heel graag willen, maar kunnen het ook niet betalen."
Foto van Bert-Jan Heusinkveld

Bert-Jan Heusinkveld

Medisch eticus, gepromoveerd op mensverbetering

"Je bent niet getrouwd met de baas."

In het kort

De baas betaalt je auto, je werktelefoon en... Het invriezen van je eicellen? Zeven internationale bedrijven in Nederland bieden hun werknemers dat je op hun kosten je eitjes kan laten invriezen. Waarom zou een werkgever dat betalen? En is het een goede ontwikkeling?

Wat denk jij?

Heb jij ervaring met eitjes laten invriezen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

2%

36%

62%

aantal reacties: 47

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Eicellen invriezen vergoed door werkgever

Zeven grote internationale bedrijven vergoeden het invriezen van eicellen voor hun werknemers in Nederland. Nu kan het al heel wat jaar om je eicellen in te laten vriezen, zodat je ze later kan gebruiken. Maar dat een werkgever deze behandeling vergoed, is in Nederland nieuw. In de Verenigde Staten gebeurt dit al heel veel. Daar zijn de zogenaamde ‘fertility benefits’ al jarenlang een begrip: volgens de NOS vergoedt zo’n 40% van de grote werkgevers daar vruchtbaarheidsbehandelingen en 20% het invriezen van eicellen. 

En in Nederland begint dit nu ook op te komen: zeven internationale bedrijven (Uber, Google, LinkedIn, SurveyMonkey, Salesforce, Hubspot en McKinsey) die dit in Amerika aan hun werknemers aanbieden, doen dat nu ook aan hun werknemers in hun Nederlandse vestiging. Als je daar wil werken zou je het invriezen van eicellen, het aanschaffen van donorzaad of extra ivf-pogingen die buiten het basispakket van je zorgverzekering vallen, kunnen meenemen in je secundaire arbeidsvoorwaarden.

Eicellen invriezen: hoeveel kost dat?
Het invriezen van eicellen is een dure behandeling. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met de kosten van een ivf-behandeling. Volgens ziekenhuis.nl moet je rekening houden met de volgende kosten: het gehele proces van (medicijnen voor) eierstokstimulatie tot eicelpunctie kost minimaal €3000, waar de kosten van het vriesproces dan nog bijkomen, à €400. Het bewaren van je eicellen kost ook nog ongeveer €40 per jaar. Dit kun je zien als een soort huur van de opslagruimte.

Als je je eicellen wil invriezen vanwege medische omstandigheden, wordt dat meestal volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Als je het zelf wil, vanwege persoonlijke redenen, draai je zelf op voor de kosten.

Dit is de discussie

Waarom zou een werkgever betalen voor het invriezen van eicellen?

Volgens Femke Mol zitten er twee kanten aan het verhaal, een economische belang voor de werkgever, maar vooral ook een grote wens vanuit de kant van de vrouw: ze hebben wel een kinderwens, maar voor eicellen invriezen hebben ze niet de middelen. Dus dan zou dit wel een uitkomst kunnen zijn.

Femke Mol

Gynaecoloog van het UMC Amsterdam

"Heel veel vrouwen zouden het heel graag willen, maar kunnen het ook niet betalen. Het is echt vrij kostbaar. Het is een dure behandeling en je moet er vaak ook meerdere doen. Je bent zo 12.000 euro kwijt. Dat is voor heel veel vrouwen die alleen zijn, is dat niet gegeven. Dus op die manier zou dat dan toch een mogelijkheid voor hen kunnen zijn."

Medisch eticus Bert-Jan Heusinkveld is gepromoveerd op mensverbetering. Hij vindt het motief van een werkgever niet juist. Op die manier creëer je een afhankelijkheidsrelatie, waardoor het kan dat vrouwen zich onder druk gezet voelen en denken: ‘Ik wil bij die baas blijven, want die moet het betalen.’ 

Bert-Jan Heusinkveld

Medisch eticus, gepromoveerd op mensverbetering

“Ik weet niet of de vervulling van een kinderwens onder de arbeidsvoorwaarden kan vallen, van een bedrijf. Je bent niet getrouwd met de baas. Een bedrijf als Salesforce zegt ook gewoon van: ‘Wij geven deze arbeidsvoorwaarden, zodat de werknemer beter kan presteren.' Je wilt graag dat ze blijven presteren en je hebt daar dus een belang in die werknemer, waardoor je de secundaire arbeidsvoorwaarden gaat geven. Dus je wilt niet per se dat jouw werknemer een kind krijgt. Je wilt dat het verlangen naar een kind, de prestatie van je werknemer niet in de weg staat."

Wat denk jij?

Is het een goed idee dat werkgevers betalen voor het invriezen van eicellen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is het debat

Meer weten? Luister naar het debat over het invriezen van je eicellen en waarom een werkgever daarvoor zou moeten betalen. In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Joram Kaat daarover in gesprek met Femke Mol en Bert-Jan Heusinkveld.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Heb jij ervaring met eitjes laten invriezen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

2%

36%

62%

aantal reacties: 47

Wil je deze reactie verwijderen?


Is het een goed idee dat werkgevers betalen voor het invriezen van eicellen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.