Effectieve speeltijd, tijdstraffen, de self-pass: maken nieuwe spelregels voetbal leuker?
29 februari 2024 · 14:00| Leestijd: 5 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:53
In dit artikel aan het woord
"Als alle teams dezelfde tijd hebben gespeeld, is dat voor het publiek ook gewoon duidelijk."
"Voetbal is de populairste sport en het neemt nog steeds aan populariteit toe."
"Dit zal de agressiviteit op het veld waarschijnlijk doen afnemen."
In het kort
Tijdens het jeugdvoetbaltoernooi Future Cup in maart experimenteert Ajax met nieuwe spelregels. Wordt het voetbal leuker als een paar regels op de schop gaan?
Wat denk jij?
Effectieve speeltijd, dus de klok op pauze zodra het spel stil ligt, zou dat het voetbal leuker maken?
Aantal reacties: 0
Experimenten met nieuwe spelregels bij voetbal
Voetbal is al sinds jaar en dag de populairste sport op de wereld, maar toch wordt er vaak over geklaagd. Zo zou het aantal doelpunten veel te laag zijn, ergeren kijkers zich aan tijdrekken en is voor sommige mensen de buitenspelregel veel te ingewikkeld. Tijdens de Future Cup worden een aantal nieuwe regels uitgeprobeerd.
De Future Cup is een prestigieus toernooi voor jeugdteams. Het vindt op 30 maart, 31 maart en 1 april plaats in Amsterdam. Aan de Future Cup doen jeugdteams mee van onder andere Ajax, Manchester City en Paris Saint-Germain.
Welke nieuwe regels worden uitgeprobeerd?
Effectieve speeltijd
Als het spel stilligt, staat ook de tijd stil. Zo gaat er geen tijd verloren en wordt tijdrekken tegengegaan. De duels duren twee keer twintig minuten, zuivere speeltijd.
Self pass
Bij een vrije schop hoeft een speler de bal niet per se naar een andere speler te spelen om het spel te hervatten. De speler moet de bal stilleggen en mag zelf dribbelen.
Tijdstraf
Als een speler een gele kaart krijgt, moet hij vier minuten het veld verlaten. Bij een tweede gele kaart of een rode kaart mag de speler helemaal niet meer terugkomen.
Intrappen/indribbelen
De traditionele inworp wordt vervangen door de intrap of indribbelen. Als de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal niet ingegooid. Een speler mag intrappen naar een medespeler of de bal zelf indribbelen. Bij een hoekschop mag er ook worden ingedribbeld.
Vliegende wissel
Bij een wissel hoeft het spel niet meer te worden stilgelegd door de scheidsrechter. Terwijl een wissel plaatsvindt bij de middenlijn aan de kant van de dug-out, gaat het spel gewoon door. Er mag per team maximaal één wissel tegelijk plaatsvinden. Daarnaast mogen teams ook doorwisselen.
Bron: Ajax
Casimir Westerveld, hoofd ontwikkeling bij Ajax, legt op de clubwebsite uit waarom deze nieuwe regels worden ingevoerd. “Een van onze kernwaarden is aanvallend denken. Dat betekent dat we binnen de jeugdopleiding kijken waar we vooruitstrevend kunnen zijn om onze spelers en het spel verder te ontwikkelen.”
De regels moeten voetbalwedstrijden eerlijker maken en aantrekkelijker om naar te kijken. Zouden we deze regels ook toe moeten passen bij andere toernooien in het profvoetbal?
Dit is de discussieNieuwe regels, mooier voetbal?
Het is een ergernis van heel veel voetballiefhebbers: tijdrekken. Zodra de bal buiten de lijnen gaat, gaat een team dat voor staat er expres heel lang over doen. De klok tikt door, waardoor het andere team minder tijd heeft om een doelpunt te maken. Bij effectieve speeltijd, een regel die bijvoorbeeld in het basketbal telt, wordt de klok stopgezet zodra de bal buiten het veld is. Zodra er weer gespeeld wordt, gaat hij weer lopen. Op deze manier heeft tijdrekken dus geen zin meer.
Gert-Jan Verbeek is groot voorstander van het invoeren van deze regel.
"Het vergroot in ieder geval het plezier in het kijken van voetbal. Je bant het tijdrekken uit, waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt."
Ook Van der Ende wil graag effectieve speeltijd. Tijdrekken wordt op dit moment gecompenseerd door extra tijd die de scheidsrechter geeft aan het einde van een helft, maar volgens de oud-scheidsrechter werkt dat niet.
"Voor scheidsrechters is het nu nog nattevingerwerk. Ik heb bijvoorbeeld ook even gekeken naar de statistieken van Roma-Feyenoord vorige week, daar was 74 minuten zuivere speeltijd. Bij Feyenoord-Roma een week eerder 60 minuten. Dat scheelt gewoon een kwartier. Daarnaast is het zo dat competities beslist kunnen worden door één doelpunt. Als iedereen dezelfde tijd heeft gespeeld, is dat ook gewoon voor het publiek heel duidelijk."
Sportprofessor Gerard Sierksma snapt de roep om effectieve speeltijd ook wel, maar hij waarschuwt dat twee keer 35 minuten best lang kan zijn, zeker als je andere regels invoert.
"Ik denk dat we eerst goed moeten kijken naar wat zo'n klok precies oplost. Zo'n twee jaar geleden werd er een wedstrijd georganiseerd en daar hebben we zo'n klok gebruikt. We hadden het ingesteld op twee keer een half uur. Maar toen bleek toch, omdat we ook allerlei andere spelregels introduceerden, dat de intensiteit van de wedstrijd zo verschrikkelijk toenam, dat feitelijk zo was dat die 30 minuten al heel veel was. Dus die 2 keer 20 minuten was dan misschien toch een goede middenweg? In die richting zou dat moeten gaan."
Tijdstraf van vier minuten
Een andere nieuwe regel is het invoeren van tijdstraffen. Op dit moment kan een scheidsrechter bij een overtreding een gele kaart geven, maar die heeft pas effect als er in dezelfde wedstrijd nóg een gele kaart aan die speler wordt gegeven (dan is het namelijk rood en moet je het spel verlaten). Een voorstel is om elke speler bij een gele kaart een tijdstraf van vier minuten te geven.
Een ander voorstel is overigens om naast de gele- en rode kaart een blauwe kaart te introduceren, die alleen maar een tijdstfaf betekent.
Wat denk jij?
Zou jij voorstander zijn voor het invoeren van een tijdstraf van vier minuten?
Aantal reacties: 0
Verbeek is ook hier voorstander van. Een gele kaart heeft niet onmiddellijk effect, maar meestal pas in een latere wedstrijd (omdat een speler in verschillende wedstrijden gele kaarten heeft gehad en dat is oneerlijk, vindt hij.
“Het huidige gele kaarten-systeem vind ik competitievervalsing. Je hebt er geen baat bij als je tegenstander een gele kaart krijgt. Ik ben voor onmiddellijk straffen.”
Van der Ende is kritischer. Hij denkt dat de tijdstraf ook weer erg subjectief kan werken.
“Als een speler zegt ‘je hebt soep in je ogen’, dan zal de ene scheidsrechter een tijdstraf geven en de ander lacht erom.”
Daarnaast heeft hij een ander punt: een paar minuten minuten langs de kant staan kan leiden tot blessures, zeker als het koud is. De KNVB-artsen zijn er ook kritisch over, zegt hij.
Self-pass
Nog een nieuwe regel: de self-pass. Dit betekent dat je bij een vrije trap de bal niet hoeft te schieten, maar mag gaan dribbelen. Dit zou het spel flink versnellen.
Gert-Jan Verbeek wil geen self-pass. Hij vindt dat het alleen maar gedoe en onduidelijkheid geeft.
“Waar heeft de overtreding plaatsgevonden? Ligt de bal stil? Dat geeft alleen maar onduidelijkheid. Dit is gewoon een rustmoment. Een voetbalregel die altijd goed heeft gewerkt.”
Sierksma is wél liefhebber. Bij hockey werkt het prima, zegt hij.
Inschieten in plaats van ingooien
Als de bal bij voetbal over de lijn gaat, wordt de bal weer ingegooid. Tijdens de Future Cup wordt dat niet meer gedaan, maar wordt er ingeschoten. Een heel goed idee, zegt Sierskma.
“Dat gooien uit de nek is een kolderieke gebeurtenis. Dat stamt nog uit de tijd dat voetbal nog rugby was, omdat er een scrum voor zat en we doen het nog steeds.”
Van der Ende voorziet wel wat uitdagingen. Bij een ingooi moet je twee meter afstand houden, maar is dat wel genoeg bij een inschot?
“Bij een vrije trap moet je 9 meter afstand nemen. Moet dat hier ook? Het zal praktisch lastig zijn. In ruimte krijg je een heel ander spel”
Wat denk jij?
Inschieten in plaats van ingooien, goed idee?
Aantal reacties: 0
Beluister de uitzending
Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister de uitzending van Dit is de Dag (EO) hier terug.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Praat mee
Heb jij nog andere goede ideeën om het voetbal leuker te maken?
Dit maakten wij ook
- Marc Overmars wereldwijd geschorst: buitenproportioneel of hartstikke logisch?
Marc Overmars wereldwijd geschorst: buitenproportioneel of hartstikke logisch?
- Nieuwe voetbalcompetitie Super League goed voor het Europese voetbal?
Nieuwe voetbalcompetitie Super League goed voor het Europese voetbal?
- Oplossing voor toename voetbalgeweld: 'Dwangsom van 2500 euro'
Oplossing voor toename voetbalgeweld: 'Dwangsom van 2500 euro'