Is dit het begin van de gevreesde grondaanval van Israël op Rafah?
15 mei 2024 · 15:15| Leestijd: 3 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:46
In dit artikel aan het woord
"President Biden heeft niet gezegd dat hij tegen een aanval van Israël in Rafah is."
"Alles bij elkaar opgeteld denk ik dat de grote aanval is begonnen."
"De situatie in Gaza is catastrofaal: er komt structureel te weinig hulp binnen."
In het kort
Maandenlang werd er gewaarschuwd voor een grondoffensief in Gaza. Inmiddels rijden de tanks door Rafah en komt er al dagen geen hulp meer binnen. Is de grote aanval van Israël op Gaza, waar al zo lang voor gevreesd wordt, nu dan echt begonnen?
Wat denk jij?
Is dit het moment dat Nederland sancties moet nemen tegen Israël?
Aantal reacties: 0
Israël gaat grens over bij Rafah
Zoals je ongetwijfeld wel weet, zijn Israël en Palestijnse groepen al lange tijd met elkaar in gevecht in de Gazastrook. Maar deze week is de strijd nog een tandje heviger geworden. Er zijn zware gevechten in zowel het noorden als het zuiden van de Gazastrook.
Inwoners in het zuiden van Gaza zeggen dat Israëlische troepen en tanks verder oprukken richting het centrum van de stad Rafah. Ze zouden te maken hebben met zwaar verzet van gewapende Palestijnse strijders.
Waarom is Rafah zo belangrijk?
Rafah is een van de belangrijkste steden in de Gazastrook. Het is de stad waar de weinige humanitaire hulp die er is, via Egypte binnenkomt. Rafah is ook de plek waar meer dan een miljoen Palestijnen een veilige plaats hebben gezocht sinds de oorlog begon op 7 oktober na de aanval van de radicale Hamas op Israël.
Hoe is de situatie nu in Rafah?
Israël heeft aangegeven dat het de aanval opende op een trainingscentrum van Hamas in het oosten van Rafah. Het land heeft inwoners van delen van Rafah gevraagd te vertrekken. De afgelopen tijd zouden honderdduizenden mensen de stad zijn ontvlucht.
Er komen nu al dagenlang helemaal geen hulpgoederen meer binnen in de kuststrook waar ongeveer 2,3 miljoen mensen zitten opgesloten. De grenzen zijn dicht en de voorraden raken op.
Dit is de discussieIs dit die gevreesde grondaanval?
Deze week trokken Israëlische tanks enkele wijken van Rafah binnen. Premier Mark Rutte heeft eerder gezegd dat het kabinet maatregelen tegen Israël zou nemen als het een groot grondoffensief zou beginnen in Rafah. Maar Rutte vindt dat er nu nog geen sprake is van een grote operatie en dat er dus nog geen maatregelen hoeven te worden genomen. Heeft hij gelijk? Of is dit wel degelijk het begin van de gevreesde grondaanval?
Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt in Op1 (EO) dat het lastig is om die vraag te beantwoorden, omdat er internationaal niet is afgesproken wat er nu precies verstaan wordt onder een 'groot offensief'.
"Onder anderen Biden heeft geroepen dat hij tegen een groot offensief is. Hij heeft niet gezegd dat hij tegen een aanval van Israël in Rafah is, alleen dan moet het wel kleinschalig zijn. Maar als je er niet bij omschrijft wat je er precies mee bedoelt, dan kan je er zelf een uitleg aan geven."
D66-Kamerlid Jan Paternotte twijfelt er niet over. Voor hem is het klip en klaar dat de grote aanval op Rafah begonnen is. En dus vindt hij dat er in Europees verband sancties tegen Israël moeten komen. Die moeten premier Netanyahu van Israël er van weerhouden om hiermee door te gaan, zegt Paternotte.
"De grensovergang bij Rafah is dicht, er komt al dagenlang geen hulp meer binnen, er zijn 500.000 mensen verjaagd, er zijn tanks binnengereden en er zijn helikopter- en luchtaanvallen uitgevoerd. Alles bij elkaar opgeteld denk ik dat de grote aanval is begonnen. Rutte heeft eerder gezegd dat een grootschalige grondaanval in Rafah een gamechanger met politieke gevolgen zou zijn. Het ging daarbij om een grondaanval en dat is wat we nu zien."
Ondertussen zien hulpverleners de situatie in Gaza alsmaar verder verslechteren. Volgens Carla Jonkers, hoofd internationale hulp bij het Rode Kruis, zijn de humanitaire omstandigheden in Gaza catastrofaal.
"Er komt structureel veel te weinig hulp binnen. Mensen kunnen geen kant op: er zijn heel veel ouderen, gehandicapten en zieke mensen die nergens meer heen kunnen. De twee grensovergangen zijn al dagenlang dicht, dus er is geen hulpverlening mogelijk. We zien dat het al maandenlang veel te weinig is en dat het in de afgelopen dagen helemaal stilgevallen is. En er wordt geplunderd, dus ook voor onze hulpverleners is het onveilig."
Bekijk de uitzending
Ben je benieuwd naar het hele fragment in Op1 (EO)? Bekijk hieronder de uitzending, waarin presentatoren Tijs van den Brink en Margje Fikse in gesprek gaan met brigadegeneraal Han Bouwmeester, Carla Jonkers (Rode Kruis) en Tweede Kamerlid Jan Paternotte (vanaf minuut 16.19).
- Universitair docenten doen mee aan pro-Palestijnse protesten: gaat dat te ver?
Universitair docenten doen mee aan pro-Palestijnse protesten: gaat dat te ver?
- Iran, Israël, Gaza: loopt het nog verder uit de hand?
Iran, Israël, Gaza: loopt het nog verder uit de hand?
Praat mee
Hoe blijf jij op de hoogte van de oorlog in Gaza?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Dit artikel hoort bij het programma
Op1