Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Hoe scoort het onderwijs in jouw buurt?

18 februari 2025 · 21:00| Leestijd: 3 min

Update: gisteren · 13:22

In het kort

De kwaliteit van het onderwijs in Nederland staat onder druk. Bij één op de vijf scholen is het niveau onvoldoende, blijkt uit een steekproef van de Onderwijsinspectie. Benieuwd hoe de school van jouw kind scoort?

Wat denk jij?

Ben jij tevreden over het onderwijs in Nederland?

Het gaat al jaren niet goed met de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Uit een steekproef van de Onderwijsinspectie blijkt dat ruim één op de vijf scholen een onvoldoende krijgt voor de totale kwaliteit van het onderwijs.

Zowel basisscholen als middelbare scholen gaan achteruit in kwaliteit. Leerlingen presteren slechter in taal en rekenen, scholen kampen met structurele tekorten en de verschillen tussen regio’s worden steeds groter. De leerlingen zijn volgens de Onderwijsbond de dupe.

Welk cijfer krijgt de school van jouw kind?

Hoe groot zijn die verschillen precies tussen scholen? En hoe zit het eigenlijk met de school in jouw buurt? Scholen op de kaart zocht het uit en heeft er een handige tool voor gemaakt, in samenwerking met VO-raad (Vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs) en de PO-raad (Vereniging voor schoolorganisaties
in het primair onderwijs). De kaart geeft een compleet beeld van de scholen bij jou in de buurt.

Benieuwd hoe de school van jouw kind scoort? Je vindt alle cijfers hier bij Scholen op de kaart.

Lerarentekort als oorzaak

Eén van de grootste oorzaken van de dalende onderwijskwaliteit is het aanhoudende lerarentekort. In grote steden, maar ook in krimpregio’s, is het steeds moeilijker om voldoende bevoegde docenten te vinden. Dit zorgt ervoor dat klassen vaker les krijgen van onbevoegde of tijdelijke leerkrachten, wat de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs schaadt.

Tegelijkertijd zijn er ook veel scholen waar het wél lukt. Scholen waar de meeste leerlingen de basisvaardigheden beheersen en waar de lerarentekorten klein zijn.

Reactie van VO-raad

Er gaat ook heel veel goed in het onderwijs, laat de VO-raad in een reactie weten:

Hoewel de inspectie vooral focust op wat er beter moet, blijkt uit de Staat van het Onderwijs 2024 dat ondanks de uitdagingen in de samenleving (personeelstekort, digitalisering, veranderde leerlingpopulatie) de onderwijssector stabiel is in zijn resultaten en dat er veel goed gaat op scholen. Onderwijskwaliteit kent veel verschillende aspecten. Een voldoende op een onderdeel betekent niet dat de kwaliteit van het onderwijs als totaal niet op orde is. Net zoals bij leerlingen een onvoldoende op het rapport niet betekent dat je een slechte leerling bent, maar dat je nog iets te doen hebt.

Praat mee

Wat zou jij doen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie (EO) terug

Een holistische basisschool of thuisonderwijs: ouders twijfelen steeds vaker aan het reguliere onderwijssysteem en zoeken naar alternatieven die beter aansluiten bij hun eigen levensstijl of de behoeftes van hun kind. Is basisonderwijs op maat een goede oplossing?

Daarover gaat presentator Margje Fikse in gesprek met ouders en experts in Dit is de Kwestie. Kijk de aflevering hieronder.

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Dit maakten we ook
Dit is de kwestie
Dit is de kwestie

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de kwestie

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook