Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Huiselijk geweld omgang kinderen scheiding.
© iStock

Huiselijk geweld bij scheiding telt nauwelijks mee voor de rechter: hoe kan dat?

17 april 2025 · 14:09| Leestijd:3 min

Update: 17 april 2025 · 14:09

In dit artikel aan het woord

Katinka Lünnemann
Katinka LünnemannOnderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut
"Heel veel rechters gaan ervan uit dat de partners die voor hun staan gelijkwaardig aan elkaar zijn."
Susanne Tempel
Susanne TempelKinderrechter
"Je hebt heel weinig objectieve informatie waarmee je feiten kunt vaststellen."

In het kort

Als ouders uit elkaar gaan, is het de bedoeling dat ze samen blijven zorgen voor hun kind. Zo staat het in de wet. Maar wat als er geweld in de relatie was?

Samenvatting van DIT artikel

Huiselijk geweld telt vaak nauwelijks mee als de rechter beslist over de omgang met kinderen. Onderzoeker Katinka Lünnemann en kinderrechter Susanne Tempel bespreken in Dit is de dag (EO) of dat anders moet – om kinderen beter te beschermen tegen onveilige situaties. Katinka Lünnemann vindt dat rechters beters moeten uitzoeken of er sprake is van huiselijk geweld. Kinderrechter Susanne Tempel vraagt zich af hoe rechters aan deze informatie moeten komen.

Wat denk jij?

Ken jij een slachtoffer van huiselijk geweld?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Omgang met kinderen

Bij één op de vijf scheidingen komt huiselijk geweld voor. Bij moeilijke scheidingen, waar ouders veel ruzie maken, gebeurt dat nog vaker. Maar uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt: dit geweld telt nauwelijks mee als ex-partners bij de familierechter komen voor een zaak over gezag of omgang met de kinderen.

Wat is huiselijk geweld precies?

Huiselijk geweld is geweld tussen mensen die dicht bij elkaar staan, zoals partners of ex-partners. Het kan gaan om slaan, schoppen of dreigen, maar ook om controle uitoefenen, vernederen of iemand bang maken. Het gebeurt vaak achter gesloten deuren.

Het invoeren van een ‘stopknop’ zou een oplossing kunnen zijn: een 'stopknop' waarbij het contact tussen ouder en kind tijdelijk wordt stilgezet bij vermoedens van geweld. “Die knop indrukken betekent vaak dat het contact direct stopt,” zegt ze. “Maar de praktijk leert dat het dan zomaar een jaar kan duren voordat er duidelijkheid is. Onderzoeken lopen traag, hulpverlening heeft tijd nodig en ook de juridische procedures gaan langzaam.”

Dit is de discussie

Wat is de oplossing?

Moet huiselijk geweld zwaarder meewegen bij beslissingen van de rechter over kinderen na een scheiding? Nu gebeurt dat vaak niet, terwijl dat juist onveilig kan zijn voor het kind. In Dit is de dag (EO) legt Katinka Lünnemann, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut, uit hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen:

Afbeelding van Katinka Lünnemann

Katinka Lünnemann

Onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut

"Heel veel rechters gaan ervan uit dat de partners die voor hun staan gelijkwaardig aan elkaar zijn. (...) Bij complexe scheidingen is het vaak niet gelijkwaardig. Als er sprake is van agressie of controlerend geweld, moet je dat goed uitzoeken voor de veiligheid van het kind."

Kinderrechter Susanne Tempel zou niet weten hoe ze aan die informatie moet komen, want in de rechtszaal is het vaak woord tegen woord.

Afbeelding van Susanne Tempel

Susanne Tempel

Kinderrechter

"Hoe kom ik daarachter? Voor een heel groot deel ben ik afhankelijk van de informatie die ik krijg. Het grootste gedeelte van de informatie komt van de ouders in mijn rechtszaal. En soms kan ik nog extra informatie krijgen als er hulpverlening betrokken is. (...) Je hebt heel weinig objectieve informatie waarmee je feiten kunt vaststellen."

Beiden zijn het eens over één ding: dit is geen zwart-witverhaal. Kinderrechter Tempel noemt het "een continue spagaat":

Afbeelding van Susanne Tempel

Susanne Tempel

Kinderrechter

"Ik wil beslissen in het belang van het kind. Maar om dat te doen, moet ik weten wat er is gebeurd. En dat is vaak onduidelijk. Is er sprake van huiselijk geweld? Of probeert iemand juist de ander uit het leven van het kind te drukken?"

Toch blijft Lünnemann erbij:

Afbeelding van Katinka Lünnemann

Katinka Lünnemann

Onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut

"Juist in die kleine groep waarin ernstig geweld speelt, moet je beter uitzoeken wie wat heeft gedaan, en wat de impact is. Zodat kinderen niet worden blootgesteld aan iets dat schadelijk voor hen is."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de dag

In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook