Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Ging jij vroeger naar de kinderopvang?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Moeten ouders een jaar ouderschapsverlof krijgen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Pauze voor pampers

Een jaar lang ou­der­schaps­ver­lof: goed idee?

Geschreven door Merel Haisma

15 september 2023 · 15:42

Update: 15 september 2023 · 16:34

In gesprek met

Foto van "Moeder en kind zijn zo kwetsbaar dat ze ook beschermd moeten worden door de partner."
Beatrijs SmuldersVerloskundige en schrijver
"Moeder en kind zijn zo kwetsbaar dat ze ook beschermd moeten worden door de partner."
Foto van "Je moet niet tegen de moeder zeggen: 'we verwachten van je dat je je leven toewijdt aan je kind en aan je gezin.'"
Judith TielenTweede Kamerlid VVD
"Je moet niet tegen de moeder zeggen: 'we verwachten van je dat je je leven toewijdt aan je kind en aan je gezin.'"

In het kort

In Scandinavië is het heel gewoon: ouders krijgen na de geboorte van een kind een jaar ouderschapsverlof dat ze samen kunnen verdelen. Dat zou ook in Nederland normaal moeten worden, stelt Beatrijs Smulders in Dit is de Dag (EO). Maar is een landelijk beleid wel een goed idee?

Wat denk jij?

Ging jij vroeger naar de kinderopvang?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Het belang van hechting

Kinderen brengen steeds meer tijd door bij de kinderopvang, terwijl ouders juist meer zijn gaan werken. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. Dit betekent dus ook dat kinderen steeds minder tijd doorbrengen bij hun ouders. Sommigen maken zich zorgen of dit wel goed is voor kinderen.

Hechting is belangrijk voor kinderen. In het eerste jaar ontstaat bij een kind 'basisvertrouwen': door de ervaring van onvoorwaardelijke zorg en genegenheid, durft het kind zelf dingen te ondernemen, zonder bang te zijn de liefde van de verzorgers kwijt te raken. Of nou ja, dat gebeurt dus als alles goed gaat. Er kan ook 'hechtingsproblematiek' ontstaan, als ouders bijvoorbeeld onbereikbaar of onvoorspelbaar zijn.

In Scandinavië willen ze dat voorkomen door kinderen in het eerste jaar zo veel mogelijk bij hun ouders te laten zijn. Na de geboorte krijgen ouders in Zweden allebei twee weken betaald verlof. Daarna hebben ze samen nog eens 480 dagen verlof, waarvan minstens drie maanden bedoeld zijn voor de vader. Ze hopen dat vaders hierdoor meer tijd aan de opvoeding besteden.

Hoe werkt ouderschapsverlof in Nederland?
Als werkende ouder kan je recht hebben op ouderschapsverlof. Het onbetaalde verlof is maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Daarvan kan je negen werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen. Je mag zelf bepalen hoe je dit verlof verdeelt, maar het moet binnen het eerste jaar na de geboorte opgenomen worden.

Meer weten? Kijk op rijksoverheid.nl

Moet Nederland het voorbeeld volgen van Scandinavië? De meningen lopen hierover uiteen.

Wat denk jij?

Moeten ouders een jaar ouderschapsverlof krijgen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de discussie

Vooruitstrevend of ouderwets?

De vraag of er een langer ouderschapsverlof moet komen, zorgt voor discussie. Voor wie zijn namelijk de opvoedingstaken? En wat is de rol van de overheid in het gezinsleven?

Beatrijs Smulders, verloskundige en schrijver van het boek ‘Veilig door het eerste jaar’, pleit in Dit is de Dag (EO) voor een ‘modern ouderschapsverlof’. Daarbij kunnen ouders een jaar verlof samen verdelen na de geboorte.

Beatrijs Smulders

Verloskundige en schrijver

“Ouders mogen het jaar zelf samen verdelen, wat ook een trend kan zetten voor de toekomst. Hierdoor gaat de gemeenschappelijke zorg voor de kinderen veel beter geregeld worden. Als je dit aan het begin al een beetje verdeelt, dan blijft het ook verdeeld.”

Bovendien is een langer ouderschapsverlof ook gewoon nodig, vindt Smulders. Het eerste jaar na de geboorte is volgens de verloskundige heel kwetsbaar. Voor zowel moeder als kind:

“Moeder en kind zijn zo kwetsbaar dat ze ook beschermd moeten worden door de partner. Die moet gewoon zorgtaken gaan overnemen in het huishouden.”

Judith Tielen, Tweede Kamerlid voor de VVD, vindt deze redenering ouderwets. Ze vindt dat dit impliceert dat alleen moeders verantwoordelijk zouden zijn voor het gezin, wat volgens haar teruggaat in de tijd. Tielen vraagt zich af of we moeders moeten laten denken dat een kind niet zonder hen kan:

Judith Tielen

Tweede Kamerlid VVD

“Wat ik onvriendelijk vind, is dat we tegen de moeder zeggen: ‘we verwachten van je dat je je leven toewijdt aan je kind en aan je gezin.'”

Tielen pleit dan ook niet voor een landelijk beleid, maar vindt dat ouders zelf de juiste maatregelen moeten nemen:

“Uiteindelijk gaat het erom dat een kind een veilige, gezonde, ontspannen omgeving heeft om in te ontwikkelen en op te groeien. Dat is thuis met beide ouders, maar dat kan ook ergens anders zijn.”

Wat denk jij?

Dit is het debat

Meer horen? Luister naar Dit is de Dag (EO)

Daarin hoor je het gesprek met schrijver en verloskundige Beatrijs Smulders en Judith Tielen, Tweede Kamerlid voor de VVD.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen