Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Kinderopvangtoeslag.

Kin­der­op­vang­toe­slag omhoog: hoeveel ga jij erop vooruit?

3 oktober 2024 · 16:41| Leestijd: 2 min

Update: 3 oktober 2024 · 16:46

In het kort

Gratis opvang. Dat belooft het kabinet voor alle werkende ouders in 2027. Tot die tijd krijgen huishoudens een hogere kinderopvangtoeslag: dat kan je zo'n duizend euro opleveren!

Wat denk jij?

Vind jij dat je genoeg kinderopvangtoeslag krijgt?

Goed nieuws voor ouders: kinderopvang wordt in 2025 flink goedkoper voor mensen met een middeninkomen. Door een hogere kinderopvangtoeslag kunnen gezinnen bijna 1.000 euro per jaar besparen. Dit is een stapje richting de bijna gratis opvang die het kabinet in 2027 voor álle werkende ouders wil invoeren.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2025 krijgen huishoudens met een inkomen tussen de 29.400 en 159.200 euro meer kinderopvangtoeslag. Het ministerie van Sociale Zaken heeft dit plan, dat 429 miljoen euro kost, goedgekeurd. En dat kan voordelig uitpakken voor enkele honderdduizenden gezinnen.

Hoeveel scheelt dat nou echt? Gezinnen met twee werkende ouders en twee kinderen die twee dagen per week naar de opvang gaan, kunnen in 2025 tot wel 1.000 euro besparen vergeleken met 2024. Stel je hebt een jaarinkomen van 63.100 euro, dan krijg je volgend jaar bijna 1.000 euro extra terug aan toeslag. Dat betekent dat je besteedbare inkomen met 1,5 procent stijgt. Fijn meegenomen, toch?

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg jij in 2025?

De kinderopvangtoeslag hangt af van drie factoren: je inkomen, hoeveel kinderen je hebt en de soort opvang. De overheid betaalt een deel van de kosten voor de kinderopvang, gebaseerd op het uurtarief.

Hoeveel krijg je van de overheid?

Dit zijn de maximale uurprijzen die je vergoed krijgt van de overheid per soort kinderopvang.

  • Dagopvang: 10,71 euro
  • Buitenschoolse opvang: 9,52 euro
  • Gastouderopvang: 8,10 euro

Hoeveel je krijgt is ook afhankelijk van hoeveel jij werkt. Per gewerkte maand krijg je 230 uur aan kinderopvangtoeslag. Werk je een heel jaar, dan is dat dus 2760 uur. Wil je exacte cijfers voor jouw situatie? Kijk dan bij de Rijksoverheid.

Meer lezen?

Moet het een regel worden dat kinderen niet vaker dan twee keer per week naar de kinderopvang mogen? Gjalt Jellesma, voorzitter van belangenvereniging BOiNK, vindt van wel. Lees hier waarom:

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen