Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Je hebt er geen kind aan - of toch wel?

'Kinderen moeten niet vaker dan twee keer per week naar opvang'

Geschreven door Babette Englebert

18 augustus 2023 · 12:17

Update: 21 augustus 2023 · 12:31

In gesprek met

Foto van Gjalt Jellesma

Gjalt Jellesma

Voorzitter van belangenvereniging BOiNK

"Liever twee dagen gegarandeerde opvang en één dag thuiswerken dan dat je als ouder helemaal niet aan het werk kunt."
Foto van Harriëtte Koning

Harriëtte Koning

Leidinggevende bij Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang

"Ik weet niet of je het probleem daarmee oplost."

In het kort

Het moet een regel worden dat kinderen niet vaker dan twee keer per week naar de kinderopvang mogen. Dat stelde Gjalt Jellesma, voorzitter van belangenvereniging BOiNK, vorige week in het AD. Opvanglocaties worstelen namelijk met schrijnende personeelstekorten, en dat brengt gevaren met zich mee voor de kinderen.

Wat denk jij?

Wat vind jij: moet het de regel worden dat kinderen maar twee keer per week naar een kinderopvang mogen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

26%

25%

31%

18%

aantal reacties: 6800

Wil je deze reactie verwijderen?

De misstanden in de Nederlandse kinderopvang stapelen zich op. Dit jaar zijn al twee kinderen overleden in een kinderopvang en in april moest een peuter wegens verdrinking worden afgevoerd in een traumahelicopter. De reden: het personeel was te druk en had de gevaarlijke situatie niet in de gaten. De inspectie ziet daarnaast kleuters die weglopen, maar ook huilende baby’s die urenlang worden genegeerd en verzorgers die na het verschonen van poepluiers zonder handen wassen haastig beginnen met het snijden van fruithapjes. 

De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) maakt zich zorgen. Eén op de drie crèches en bso’s heeft een dringend personeelstekort en over 1292 kinderopvanglocaties bestaan serieuze zorgen over het kwaliteitsniveau. 

Is de kinderopvang van mijn kind goed?
Twijfel je over de kwaliteit van een kinderopvang? De overheid heeft een Landelijk Register Kinderopvang. In het register kun je de opvang van jouw kind opzoeken en de inspectierapporten van de afgelopen jaren bekijken. De inspectie geeft onder andere informatie over hoe veilig en gezond de opvang is, hoe bekwaam de medewerkers zijn en of de locatie kindvriendelijk is ingericht. 

Klik hier om het register te bezoeken. 

Het gaat nog jaren duren tot het personeelstekort is opgelost, stelt Gjalt Jellesma, voorzitter van belangenvereniging BOiNK. Daarom vindt hij dat ouders hun kind maximaal twee keer per week naar de kinderopvang moeten sturen, zodat het personeel ontlast wordt. Een derde dag kan er bij uitzondering aan vast worden geplakt, maar dan alleen op maandag, woensdag of vrijdag: de 'rustige' dagen op kinderopvanglocaties.  

Dat wordt voor veel ouders puzzelen met thuisopvang. Is Jellesma’s voorstel de oplossing of moeten we dit probleem anders aanpakken?

Dit is de discussie

Inbinden voor je kind

Als de regel ingevoerd wordt, zal dat voor werkende ouders én werkgevers ingrijpende gevolgen hebben. Als de kinderopvang niet beschikbaar is, wordt het voor tweeverdieners moeilijk om nog fulltime te werken. 

Jellesma vertelt aan DIT waarom hij denkt dat een wekelijkse limiet zou helpen. Het plan is misschien niet ideaal, maar het is beter dan niets: 

Gjalt Jellesma

Voorzitter belangenorganisatie BOiNK

"Voor ouders is continuïteit het belangrijkst. Liever twee dagen gegarandeerde opvang en één dag thuiswerken dan dat je als ouder helemaal niet aan het werk kunt, of dat de kinderopvang opeens sluit. Dan kun je als ouder niets meer, en opa en oma vangen nu ook al heel veel op."

Harriëtte Koning van branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang plaatst kanttekeningen bij het voorstel. Een maximum lijkt een snelle oplossing, maar in de praktijk zou het lang duren voordat de branche daar vruchten van plukt: 

Harriëtte Koning

Leidinggevende bij Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang

"Ouders hebben contracten met kinderdagverblijven, die kun je niet eenzijdig aanpassen. Kinderdagverblijven zullen dus moeten wachten tot er kinderen uitstromen en dan zou je de nieuwe ‘aanwas’ een maximum van twee dagen kunnen opleggen. Maar dat zal pas op de lange termijn helpen."

Bovendien is regelmaat voor kinderen belangrijk. Vaste gezichten, een vaste routine. Dat zou voor ouders een uitdaging kunnen worden, stelt Koning:

"Voor veel kinderen is de kinderopvang een tweede thuis. Als je kiest voor maximaal twee dagen opvang en ouders hebben toch meer nodig, dan gaan ze misschien opvang regelen bij een vriendin of bij familie, of er komen andere houtje-touwtje-oplossingen. Dat is voor kinderen, kwalitatief gezien, geen goede oplossing."

Wat zou wél werken? Volgens Koning moeten we kinderopvang minder laten afhangen van de marktwerking en weeffouten in ons beleid verbeteren. Op de lange termijn zet dat meer zoden aan de dijk: 

“We moeten de arbeidsvoorwaarden van de pedagogisch medewerkers verder verbeteren. Daarnaast moet de status van het beroep worden verbeterd, net als in het onderwijs.”
“We zouden ook een voorbeeld kunnen nemen aan het Scandinavisch model, waarbij er meer uitgebreide verlofregelingen na de geboorte van een kind voor jonge ouders (moeders én vaders) mogelijk zijn. Dat zou veel schelen, want babyopvang vraagt meer inzet van personeel dan de opvang van peuters en kleuters.”

Dit is haar verhaal

‘Je moet je eigenlijk al inschrijven bij kinderdagverblijven voordat je zwanger bent’

Ook Robin Jankovits ziet op haar kinderdagverblijf De Liefste in Amsterdam dat het moeilijk is om vakbekwaam personeel te vinden. Ze wil de zorgkwaliteit op peil houden, maar dat heeft consequenties: groepen worden ingekrompen, soms gesloten, en ouders moeten lang wachten op een plekje.

"Nu het personeelscrisis is, lopen die wachtlijsten alleen maar op", vertelt Robin. "Ik heb in het ergste geval zelfs mensen moeten weigeren die al een maand later bij ons zouden starten, omdat een collega uitviel." Ouders kunnen niet vroeg genoeg beginnen met inschrijven. "Je moet je eigenlijk al inschrijven bij kinderdagverblijven voordat je zwanger bent. Zo triest is het bijna."

Veel ouders gaan daarom opvang na opvang langs, maar ze kunnen nergens terecht. Dat is pijnlijk, ziet Robin: "Als je geen opvang hebt, kun je ook niet werken. Je kunt je baan verliezen. Je loopt het risico dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt waar je niet in wil zitten."

Wat is volgens haar de oplossing? Het probleem moet vanuit verschillende hoeken aangevlogen worden – te beginnen bij opleidingen: "Als er bij opleidingen meer voorlichting zou zijn over wat dit vak daadwerkelijk allemaal inhoudt, kunnen studenten beter afwegen of het bij ze past. Er is veel moois, maar je maakt ook lange dagen, je hebt veel verantwoordelijkheden, er komt een hoop bij kijken." Nu stroomt veel afgestudeerd personeel uit, omdat het werk niet aan de verwachtingen voldoet.

Daarnaast zou de GGD de werkdruk voor personeel iets kunnen verlichten: "Het is goed dat de GGD streng is als het gaat om veiligheid van de kinderen, maar wellicht kunnen zij iets flexibeler worden als het gaat om administratieve dingen." Als de GGD daarin flexibeler wordt, kan het personeel meer tijd besteden aan de verzorging van de kinderen.

Tot de situatie verbetert, houdt het kinderdagverblijf de wensen van ouders, kinderen, en het personeel nauwlettend in de gaten. Zorg is belangrijk, maar goede zorg vereist inzet: "Het is belangrijk om collega’s te koesteren, naar je team te luisteren en te kijken waar hun behoeftes liggen."

Dit vindt de community

We vroegen het WhatsApp-panel naar hun ervaringen!

Wat vindt Nederland van het voorstel om kinderen maximaal twee dagen per week naar de opvang te sturen? Wij vroegen het aan ons WhatsApp-panel. De één ziet het niet zitten, de ander vindt dat kinderopvang helemaal zou moeten worden afgeschaft: 

Larinda

Ik ben het eens met het voorstel vanwege een totaal andere reden. De eerste duizend dagen zijn ontzettend belangrijk voor de hechting van het kind aan de ouders. Kinderdagverblijven kunnen dit niet vervangen. In mijn [coachings]praktijk krijg ik nu de veertigers die door een nanny of in het kinderdagverblijf zijn opgevoed, wiens ouders altijd aan het werk waren. Zij hebben om meerdere redenen moeite om zich met anderen te verbinden en dat voelt enorm eenzaam.

Annely

Dit voorstel is niet reëel. Er zijn gezinnen die het anders niet financieel kunnen redden, dus zij krijgen aanzienlijke problemen door dit idee. Dat is naar hen toe niet uit te leggen.

Boudine

Ik ben 60 jaar oud en merk hier niet veel van... Maar ik kan me voorstellen dat de jongere generatie (met kleine kinderen én vaak een hypotheek gebaseerd op twee inkomens) dit geen goed voorstel vindt! Hoe moeten ze dit gaan doen dan?

Peter

De opvang is sowieso geen oplossing. Uiteindelijk hebben twee mensen een kind voortgebracht. Volwassenen hebben uiteraard hun taken/dagindeling, maar zij zijn de hoofdverantwoordelijke(n). Dat volwassenen te vaak kind willen zijn, dát is het hele probleem.

Remi

Heel goed, probeer zo veel mogelijk zelf te zorgen voor je kinderen. Opvang voor 2/3 dagen moet de max zijn, uitzonderingen daargelaten.

Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt. 

Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden

Wat denk jij?

Wat vind jij een goede oplossing voor de personeelstekorten op de kinderopvang?

 • 19 augustus 2023 · 04:08

  Ik denk dat er eerst moet worden gekeken naar het uitbreiden van de verlofregelingen na geboorte. Dat de vrouw na 3 maanden alweer aan het werk moet is natuurlijk te bizar voor woorden. Moeder en kind horen veel langer samen te zijn dan dat, kijk naar het Scandinavisch model. Om nog maar niet te praten over de enorm karige verlofregeling voor vaders..

 • 20 augustus 2023 · 08:14

  Ouders moeten hun kind weer op de eerste plaats zetten, en zich vanaf de wieg over hen ontfermen. Cruciaal om de eerste jaren veel bij ouders te zijn . Dáár wordt een basis gelegd voor het gevoel van veiligheid, geborgenheid. Het gevoel van : iemand kijkt altijd naar mij om. Bij de opvang kunnen ze onmogelijk op de noden van zoveel kinderen ingaan. Het inkomen van ouders zou de eerste jaren aangevuld moeten worden zodat babys thuis kunnen blijven. Veel minder personeel nodig voor de intensieve jaren. Vanaf 2.5 jaar ongeveer dagdelen naar speelzaal. Zo ging het tot de jaren 90 ook. Nu zijn gedragsproblemen meer regel dan uitzondering. Wachtlijsten bij hulpinstanties enorm . Welzijn moet weer bóven welvaart gaan.

 • 19 augustus 2023 · 18:12

  Waarom zouden beide ouders fulltime moeten werken? Waarom wil je kinderen als je de zorg van je kinderen voor GROOTSTE deel(geval wanneer beide ouders fulltime werken) uit handen geeft? Kinderen zijn geen dingen..

 • 20 augustus 2023 · 06:36

  Ik heb jarenlang in de kinderopvang gewerkt en ik heb door de jaren heen de kinderopvang ook zien veranderen. Van gemoedelijk naar veel werkdruk,te volle groepen en onnodige administratieve taken. Destijds was er nog geen personeelstekort. Ik kan me heel goed voorstellen dat er tegenwoordig steken gevallen laten worden. Dat is niet goed,maar wel degelijk verklaarbaar. Als de werkdruk te hoog is,er weinig goed geschoold personeel is en de groepen gewoon te vol zijn heb je nu eenmaal niet alles goed in de peiling. Dat is onmogelijk. Hoe hard je ook je best doet. En geloof me,het personeel doet zij stinkende best. Ik vind het dat ook zuur dat de kinderopvang nu zo negatief in het nieuws is. Er wordt alleen maar nadruk gelegd op de dingen die misgaan. Er zijn heel veel kinderdagverblijven waar het wel goed gaat. De negatieve nieuwsberichten zorgen er ook voor dat er steeds minder mensen in de kinderopvang willen werken. En het zorgt ervoor dat ouders bang worden om hun kinderen achter te laten in een kinderdagverblijf. Dat geeft onzekerheid bij de ouders en ook dat heeft zijn weerslag op het personeel.Dus kleinere groepen en ook kortere werkdagen. Werkdagen van 9 uur zijn heel pittig. Tussendiensten zou ook helpen zodat het personeel in de pauzes niet alleen is.

 • 19 augustus 2023 · 21:07

  Ik denk dat er 2 goede mogelijkheden zijn: oppas aan huis voor de thuiswerkers. Dat bevordert de veilige hechting. Of bedrijfsopvang. Zo kun je werk en opvang goed combineren en ben je ook nog eens dicht bij je kindje. Er is een tijd bedrijfsopvang geweest dat ook (deels) betaald werd door de werkgever. Ik begrijp nog altijd niet waarom dat is afgeschaft.

 • 19 augustus 2023 · 16:43

  Het bijzondere is dat maar 45% van de vrouwen in Nederland fulltime schijnt te werken dus waarom zou meer dan 2 dagen opvang nodig zijn? Thuiswerken zou veel meer gestimuleerd moeten worden. Veel te veel mensen die gewoon thuis kunnen werken gaan naar het werk. Het zou opvang thuis verlichten en meteen de druk op de wegen laten afnemen.

 • 20 augustus 2023 · 08:15

  Dan mag het loon gigantisch omhoog zodat mensen minderdagen kunnen werken om rond te komen. Of voor ouders die werken een contract onder schooltijd. Als je kinderen op school hebt. Dan heb je op zn minst minder lange dagen voor de kinderen

 • 21 augustus 2023 · 07:50

  Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. Regering moet minimaal 2 jaar verlof geven aan jonge ouders. Daarna pas naar de kinderopvang. Het is een zeer kwetsbare groep, jonge kinderen die niet kunnen praten. Kunnen uitgebuit worden. Al alleen om die reden géén kinderopvang totdat ze iets kunnen praten en vertellen wat er gebeurt.

 • 1 september 2023 · 04:38

  Het zou weer mogelijk moeten worden om met één salaris een gezin te kunnen onderhouden. Kinderen hebben die regelmaat nou eenmaal nodig. Zodra de kinderen naar het voortgezet gaan kan ook de moeder haar carrière wel weer oppakken. Maar je zou geen twee inkomens nodig moeten hebben om alleen maar rond te kunnen komen.

 • 19 augustus 2023 · 17:37

  Meer zijinstromers

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Wat vind jij: moet het de regel worden dat kinderen maar twee keer per week naar een kinderopvang mogen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

26%

25%

31%

18%

aantal reacties: 6800

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat vind jij een goede oplossing voor de personeelstekorten op de kinderopvang?

 • 19 augustus 2023 · 04:08

  Ik denk dat er eerst moet worden gekeken naar het uitbreiden van de verlofregelingen na geboorte. Dat de vrouw na 3 maanden alweer aan het werk moet is natuurlijk te bizar voor woorden. Moeder en kind horen veel langer samen te zijn dan dat, kijk naar het Scandinavisch model. Om nog maar niet te praten over de enorm karige verlofregeling voor vaders..

 • 20 augustus 2023 · 08:14

  Ouders moeten hun kind weer op de eerste plaats zetten, en zich vanaf de wieg over hen ontfermen. Cruciaal om de eerste jaren veel bij ouders te zijn . Dáár wordt een basis gelegd voor het gevoel van veiligheid, geborgenheid. Het gevoel van : iemand kijkt altijd naar mij om. Bij de opvang kunnen ze onmogelijk op de noden van zoveel kinderen ingaan. Het inkomen van ouders zou de eerste jaren aangevuld moeten worden zodat babys thuis kunnen blijven. Veel minder personeel nodig voor de intensieve jaren. Vanaf 2.5 jaar ongeveer dagdelen naar speelzaal. Zo ging het tot de jaren 90 ook. Nu zijn gedragsproblemen meer regel dan uitzondering. Wachtlijsten bij hulpinstanties enorm . Welzijn moet weer bóven welvaart gaan.

 • 19 augustus 2023 · 18:12

  Waarom zouden beide ouders fulltime moeten werken? Waarom wil je kinderen als je de zorg van je kinderen voor GROOTSTE deel(geval wanneer beide ouders fulltime werken) uit handen geeft? Kinderen zijn geen dingen..

 • 20 augustus 2023 · 06:36

  Ik heb jarenlang in de kinderopvang gewerkt en ik heb door de jaren heen de kinderopvang ook zien veranderen. Van gemoedelijk naar veel werkdruk,te volle groepen en onnodige administratieve taken. Destijds was er nog geen personeelstekort. Ik kan me heel goed voorstellen dat er tegenwoordig steken gevallen laten worden. Dat is niet goed,maar wel degelijk verklaarbaar. Als de werkdruk te hoog is,er weinig goed geschoold personeel is en de groepen gewoon te vol zijn heb je nu eenmaal niet alles goed in de peiling. Dat is onmogelijk. Hoe hard je ook je best doet. En geloof me,het personeel doet zij stinkende best. Ik vind het dat ook zuur dat de kinderopvang nu zo negatief in het nieuws is. Er wordt alleen maar nadruk gelegd op de dingen die misgaan. Er zijn heel veel kinderdagverblijven waar het wel goed gaat. De negatieve nieuwsberichten zorgen er ook voor dat er steeds minder mensen in de kinderopvang willen werken. En het zorgt ervoor dat ouders bang worden om hun kinderen achter te laten in een kinderdagverblijf. Dat geeft onzekerheid bij de ouders en ook dat heeft zijn weerslag op het personeel.Dus kleinere groepen en ook kortere werkdagen. Werkdagen van 9 uur zijn heel pittig. Tussendiensten zou ook helpen zodat het personeel in de pauzes niet alleen is.

 • 19 augustus 2023 · 21:07

  Ik denk dat er 2 goede mogelijkheden zijn: oppas aan huis voor de thuiswerkers. Dat bevordert de veilige hechting. Of bedrijfsopvang. Zo kun je werk en opvang goed combineren en ben je ook nog eens dicht bij je kindje. Er is een tijd bedrijfsopvang geweest dat ook (deels) betaald werd door de werkgever. Ik begrijp nog altijd niet waarom dat is afgeschaft.

 • 19 augustus 2023 · 16:43

  Het bijzondere is dat maar 45% van de vrouwen in Nederland fulltime schijnt te werken dus waarom zou meer dan 2 dagen opvang nodig zijn? Thuiswerken zou veel meer gestimuleerd moeten worden. Veel te veel mensen die gewoon thuis kunnen werken gaan naar het werk. Het zou opvang thuis verlichten en meteen de druk op de wegen laten afnemen.

 • 20 augustus 2023 · 08:15

  Dan mag het loon gigantisch omhoog zodat mensen minderdagen kunnen werken om rond te komen. Of voor ouders die werken een contract onder schooltijd. Als je kinderen op school hebt. Dan heb je op zn minst minder lange dagen voor de kinderen

 • 21 augustus 2023 · 07:50

  Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. Regering moet minimaal 2 jaar verlof geven aan jonge ouders. Daarna pas naar de kinderopvang. Het is een zeer kwetsbare groep, jonge kinderen die niet kunnen praten. Kunnen uitgebuit worden. Al alleen om die reden géén kinderopvang totdat ze iets kunnen praten en vertellen wat er gebeurt.

 • 1 september 2023 · 04:38

  Het zou weer mogelijk moeten worden om met één salaris een gezin te kunnen onderhouden. Kinderen hebben die regelmaat nou eenmaal nodig. Zodra de kinderen naar het voortgezet gaan kan ook de moeder haar carrière wel weer oppakken. Maar je zou geen twee inkomens nodig moeten hebben om alleen maar rond te kunnen komen.

 • 19 augustus 2023 · 17:37

  Meer zijinstromers

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.