Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Met de klas naar het crematorium: goed idee? ‘Ik vond het cool’

9 oktober 2024 · 16:23| Leestijd: 3 min

Update: 9 oktober 2024 · 16:48

In het kort

Niet op excursie naar de kinderboerderij, bakker of een museum, maar naar het crematorium. Dat maakten leerlingen van de Lambertus-school in Haarsteeg onlangs mee. Is dit dé manier om kinderen te leren over een zwaar thema als de dood? “Een crematorium is helemaal niet 'leuk', mensen hebben daar pijn en verdriet."

Wat denk jij?

Wat vind jij van zo'n uitje naar het crematorium?

Leerlingen van groep 7 en 8 van de Lambertus-school uit Haarsteeg keken vorige week hun ogen uit toen ze op bezoek gingen bij het crematorium. Het bezoek was bedoeld als afsluiting van een lesprogramma over leven en dood, vertelt docente Kim van Valkenburg in Dit is de Dag (EO). “De moeder van onze leerling Pim stelde voor om als uitje naar het crematorium te gaan, zodat de kinderen kunnen zien wat daar gebeurt.”  

Alle ouders vonden het een goed idee, vertelt ze: “Tuurlijk zijn er ook leerlingen die het wat spannender vonden, dan kijk je wat een passende manier is om het wel door te laten gaan.”

“Ik vond het cool, indrukwekkend en mooi”, vertelt Pim (11). Het meeste indruk op hem maakte de ruimte met de oven. “Het is in een kamer waar het heel mooi donker is. De kist wordt op een soort lift getild en gaat via een soort rolband de oven in. De oven wordt bedekt met een mooie deur, die opengaat.”

‘Het moet gaan over pijn en verdriet’

Opvoedingsfilosoof Deirde Beneken genaamd Kolmer is kritisch op het uitje. Volgens haar leidt zo’n bezoek niet tot een goed gesprek over de dood. “In het spreken over de dood moet het niet gaan over wat er gebeurt in een crematorium, maar over pijn, verdriet en verlies.”

Met het bezoek aan het crematorium en daarbij het bezoek aan de oven, wordt de dood volgens haar instrumenteel (dat iets als hulpmiddel wordt gebruikt, red.) benaderd en leidt het tot ‘vervlakking’. “Een crematorium is helemaal niet 'leuk', maar mensen hebben daar ongelofelijk veel verdriet. Dat is waar het over moet gaan: pijn en verdriet als een mens komt te overlijden.”

opvoedingsfilosoof Deirde Beneken genaamd Kolmer
opvoedingsfilosoof Deirde Beneken genaamd Kolmer opvoedfilosoof

"Een crematorium is helemaal niet leuk, maar mensen hebben daar ongelofelijk veel verdriet."

Daarom pleit ze meer voor een ‘relationele aanpak’: “Ik ben voorstander van een methode die relationeel is en die echt uitgaat van wat een band, liefde en afscheid betekent in het leven van een mens.”

Laat bijvoorbeeld een jong meisje aan het woord die wellicht gaat overlijden aan kanker, stelt ze voor, en van wie de laatste wens vervuld wordt. “Laat kinderen daar naar kijken en luisteren en vraag wat ze hierbij denken en wat dit met hen doet.”

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Luister Dit is de Dag (EO)

In het radioprogramma Dit is de Dag (EO) gaat presentator Joram Kaat verder over dit onderwerp in gesprek met opvoedfilosoof Deirde Beneken genaamd Kolmer, docente Kim van Valkenburg en leerling Pim (11). Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen