De Israëlische vlag hijsen als steunbetuiging: waarom kiezen gemeenten zo verschillend?
10 oktober 2023 · 11:14| Leestijd: 3 min
Update: 9 augustus 2024 · 16:01
In dit artikel aan het woord
"Op het moment dat je de Israëlische vlag ophangt, dan zouden mensen kunnen denken dat je partij kiest. Dat kan polariserend werken."
"Je moet je als gemeente uitspreken tegen terreur en je solidariteit richting Israël uiten."
"Hier past alleen maar diepe afschuw en medelijden, daarom hangen we een Israëlische vlag halfstok."
In het kort
Na rampen of aanslagen hijsen we vaak de vlag van het getroffen land op overheidsgebouwen. Denk aan de Franse vlag na de aanslagen van IS in 2015 of recenter de Marokkaanse vlag na de zware aardbeving van vorige maand. Na de terreur van Hamas in Israël wapperde daarom de Israëlische vlag op het Binnenhof. Gemeenten mogen zelf beslissen wat ze doen, dit zorgt voor veel discussie en een wisselend vlagvertoon. Hoe komt het dat gemeenten zo verschillend kiezen?
Wat denk jij?
Moeten gemeenten de Israëlische vlag hijsen?
Aantal reacties: 0
De Israëlische vlag op gemeentehuizen
Na de aanslagen in Israël worstelen gemeenten met de vraag wat te doen als steunbetuiging richting Israël. Verschillende Nederlandse gemeenten besloten de Israëlische vlag te hijsen om hun medeleven te uiten. Maar andere gemeenten kozen voor een andere vlag. Dit kan, omdat er in deze situatie geen landelijk vlaggenprotocol is.
De gemeente Amsterdam koos bijvoorbeeld als enige van de grote Nederlandse steden om maandag de Israëlische vlag te hijsen. Al werd de vlag dinsdag alweer vervangen door de internationale vlag van de vrede. Utrecht, Den Haag en Rotterdam besloten om hun eigen vlag halfstok te hangen. In andere Nederlandse gemeenten hangt de Nederlandse vlag halfstok. En Katwijk kiest ervoor om de komende dagen het gemeentehuis blauw en wit te kleuren.
Het al dan niet hijsen van de Israëlische vlag zorgde binnen gemeenteraden voor heel wat discussie. Sommige politieke partijen vinden bijvoorbeeld dat het een steunbetuiging is aan Israël en een veroordeling van het geweld van Hamas. Maar andere partijen zijn bang dat het polarisatie aanwakkert over het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden.
- Oorlog in Israël en Gazastrook wakkert enorme polarisatie weer aan: 'Een 'ja maar' past nu niet'
Oorlog in Israël en Gazastrook wakkert enorme polarisatie weer aan: 'Een 'ja maar' past nu niet'
Welke vlag hijsen we?
Welke vlag hijs je als gemeente na de vreselijke gebeurtenissen in Israël? De gemeente Rotterdam besloot niet de Israëlische vlag te hijsen, maar wel om de Rotterdamse vlag halfstok te hangen. In Dit is de Dag (EO) vertelt Judith Bokhove van GroenLinks waarom ze dit een verstandig besluit vindt van burgemeester Aboutaleb.
“Om te laten zien dat we ontzettend meeleven met wat in Israël en Palestina gebeurt, met alle burgerslachtoffers, onschuldige mensen, hebben we de Rotterdamse vlag halfstok gehangen. We zijn een gemengde, multiculturele stad en mensen hebben misschien verschillende achtergronden van hoe ze naar de situatie kijken. Het is belangrijk om rekening te houden met alle gevoelens.”
"We hebben in het vlaggenprotocol afgesproken dat we eigenlijk geen keuze maken bij landen die in oorlog zijn of in burgeroorlog zijn. Juist in een gebied waar al zo lang conflict is, kan een keuze voor een van de twee partijen, voor een vlag, polariserend werken. Dan breng je een buitenlands conflict ook in Rotterdam en ik denk dat dat niet zo verstandig is. Op het moment dat je de Israëlische vlag ophangt, dan zouden mensen kunnen denken dat je partij kiest. Dus dat wil je niet en dan is het denk ik heel erg sierlijk en een slimme oplossing om de gemeentevlag halfstok te hangen."
Alles behalve sierlijk vindt Simon Ceulemans, van Leefbaar Rotterdam, de keuze voor de Rotterdamse in plaats van de Israëlische vlag. Hij vindt dat dit niet een conflict is waarin je geen partij mag kiezen. Je moet je als gemeente juist uitspreken.
"Dit is niet even een conflict van 'waar twee vechten, hebben twee schuld'. Dit is een terreurorganisatie die dood en verderf zaait in een democratie. Daar moet je je als gemeente tegen uitspreken. Bij eerdere aanslagen hebben we in Rotterdam de vlag opgehangen van het land waar de aanslag gepleegd werd. En je moet ook solidariteit richting Israël uiten. En met name richting de Joodse gemeenschap in Rotterdam die erg in de verdrukking zit. Die al een synagoge hebben die beveiligd moet worden. En die nu zien dat er een burgemeester is die geen partij durft te kiezen en die zegt: ik hang de Israëlische vlag niet op het stadhuis."
Burgemeester Jos Wienen besloot in zijn stad Haarlem wel de Israëlische vlag te hijsen. Hij wilde medeleven tonen en zijn verdriet uiten en dat op een manier doen die begrepen werd door de mensen bij wie het nieuws het hardst is aangekomen.
"Je maakt een afweging, voor mij stond voorop dat dit geweld is buiten alle proporties. Wat hier gebeurt is zo verschrikkelijk, je wilt je deelneming laten zien. Hier past alleen maar diepe afschuw en medelijden en daarom hangen we een [Israëlische] vlag halfstok. Je ziet dat het inderdaad veel reacties oproept. Steunbetuigingen, maar ook de vraag waarom we geen Palestijnse vlag ophangen. Wat mij betreft is het een aanleiding om te zeggen: dat gesprek zullen we met elkaar moeten voeren."
"Het is wel even door mij heen gegaan dat er andere opties zijn, een Nederlandse of Haarlemse vlag. Maar wat wel een hele belangrijke rol speelt is: hoe wordt het ontvangen door degenen met wie je in de eerste plaats nu je medeleven wil uiten? Ik heb begrepen dat dit in Rotterdam wel een heel gevoelig punt is. Ervaart de Joodse gemeenschap het ook daadwerkelijk als medeleven als ze het gevoel hebben van: het mag niet met een symbool waarmee wij geassocieerd worden, want dat is niet goed. Ik begrijp echt het probleem, maar het is niet een fantastische oplossing om te zeggen: doe het maar met een neutrale vlag."
Praat mee
Welke vlag heeft jouw gemeente gehesen en waarom?
Benieuwd naar meer? Luister het hele gesprek in Dit is de Dag (EO):
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag