Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Door het dak

Een nieuwe huurwet: betaal je straks een stuk minder huur?

Geschreven door Mariska van der Veen

8 februari 2024 · 14:00

Update: 8 februari 2024 · 14:27

huurwoning.
© Pexels

In gesprek met

Foto van Kavish Partiman

Kavish Partiman

Vastgoed Belang

"Het aantal beschikbare huurwoningen zal minder worden."
Foto van Zeno Winkels

Zeno Winkels

Directeur Woonbond

"De Jonge zorgt dat die echte woekerprijzen minder worden."
Foto van Hugo de Jonge

Hugo de Jonge

Demissionair minister BZK

"Veel te lang heeft het recht van de sterkste gezegevierd op de woningmarkt."

In het kort

Hoog, hoger, hoogst. Dit gaat niet over de skyline van Rotterdam, maar over de huurprijzen. De vraag naar woningen is groot en het aanbod beperkt. Dus verhuurders kunnen vragen wat ze willen. Gaat de nieuwe huurwet van Hugo de Jonge huurders helpen?

Wat denk jij?

Huur jij?

Klik hieronder om je antwoord te geven

79%

12%

9%

aantal reacties: 3882

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Huurprijzen schieten door het dak

Je huur betalen, zonder dat je daar een derde of de helft van je inkomen aan kwijt bent. Klinkt mooi toch? Hugo de Jonge, demissionair minster van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een plan om dit mogelijk te maken.

De wet, met de toepasselijke titel 'betaalbare huur', moet vooral de mensen met middeninkomens helpen. Dit zijn politieagenten, verpleegkundigen en leraren. Dit is een groep die in de knel zit. Omdat ze te weinig verdienen voor de vrije huursector, maar te veel voor sociale huur.

Wat gaat er veranderen als je huurt?

De belangrijkste verandering voor huurders is dat het puntensysteem dat nu al in de sociale huur gebruikt wordt ook voor huurwoningen tot een huur van € 1.123 gaat gelden. En bij nieuwbouw tot een huur van € 1.235. Het puntensysteem, ook wel woningwaarderingsstelsel (WWS), bepaalt wat de maximale huurprijs is van een woning.

Hoe werkt het woningwaarderingsstelsel?
Hoe meer punten je woning waard is, hoe hoger je huur mag zijn. Het aantal punten wordt berekend op basis van: 
 • woonoppervlakte
 • aantal verwarmde ruimtes
 • voorzieningen, zoals keuken, badkamer enz.
 • aanwezigheid van een buitenruimte
 • energiezuinigheid van woning
 • WOZ-waarde, de gemeente bepaalt ieder jaar de waarde van je woning
Er zijn verschillende puntentellingen voor:
 • zelfstandige woningen
 • onzelfstandige woningen, zoals een studentenkamer
 • woonwagens en woonwagenstandplaatsen
Je kunt hier meer info vinden over de puntentelling.

Nu kunnen verhuurders in de vrije huursector vaak vragen wat ze willen, omdat het tekort aan woningen zo groot is. De verwachting is dat de huur van meer dan 300.000 woningen met gemiddeld € 190 omlaag gaat. De wet zou vanaf 1 juli 2024 in moeten gaan, maar moet eerst nog door de Tweede en Eerste Kamer.

Dit is de discussie

Gaat nieuwe wet de huurprijzen laten dalen?

Gaat de wet van Hugo de Jonge inderdaad het tekort aan huizen en de hoge huren oplossen? Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, zegt in Dit is de Dag (EO) op Radio1 dat de wet alleen niet alles op gaat lossen, maar dat het wel een belangrijk onderdeel is van het grotere plan van De Jonge.

Zeno Winkels (directeur Woonbond).
© NPO Radio 1

Zeno Winkels

Directeur Woonbond

"Hij zorgt dat die echte woekerprijzen, waar heel veel meer gevraagd wordt dan de woning waard is, dat dat minder wordt. En dat zal huurders ontlasten die 40, 50% van hun inkomen aan huur kwijt zijn."

Kavish Partiman, manager bij Vastgoed Belang, is minder enthousiast over de nieuwe wet. Hij denkt dat het aantal beschikbare huurwoningen door deze wet zal verminderen.

Kavish Partiman (manager Vastgoed Belang).
© ANP

Kavish Partiman

Manager Vastgoed Belang

"Als de huurprijs omlaag gaat zal een belegger minder winst behalen. Dan kom je uit op een rekensom, waarbij het verkopen van een woning interessanter is dan het doorverhuren van een woning. Verhuurders zullen er dus voor kiezen om eerder te verkopen en hun geld elders naartoe te brengen, dan te blijven investeren op de Nederlandse woningmarkt."

Volgens Winkels is dit niet echt een probleem, dit zorgt alleen maar voor meer opties voor woningzoekenden die een woning willen kopen in plaats van huren.

Zeno Winkels (directeur Woonbond).
© NPO Radio 1

Zeno Winkels

Directeur Woonbond

"We horen dit al sinds De Jonge begon over deze wet. Maar het kadaster heeft in zijn laatste cijfers toch gezegd dat ze dat verschijnsel niet zien, dat verkopen van huurwoningen. Dus het is de vraag in hoeverre dat echt gaat plaatsvinden."

En stel dat huurwoningen inderdaad worden verkocht in plaats van verhuurd, dan is dat ook niet erg, zegt Winkels.

"Die woningen blijven gewoon in Nederland, daar komen alleen waarschijnlijk kopers in. Dus voor mensen die willen kopen, zal er meer ruimte op de markt komen."

Partiman is er toch niet gerust op. Hij is bang dat de woningschaarste alleen maar groter wordt. In de sociale huur zie je volgens hem al hoe huurders in een woning blijven zitten, omdat de huurprijs zo aantrekkelijk is.

Kavish Partiman (manager Vastgoed Belang).
© ANP

Kavish Partiman

Manager Vastgoed Belang

"Dus je hebt geen doorstroming, je krijg scheefhuur en daardoor ontstaan enorme wachtlijsten. Als je dit systeem doortrekt naar de middenhuur zal je die verschijnselen ook daar krijgen. En tegelijkertijd zeggen investeerders dus: dit levert te weinig rendement op, dus ik investeer niet meer. Je creëert dus eigenlijk een dubbel probleem. Hiermee is de woningzoekende absoluut niet geholpen."

Winkels is niet bang dat de plannen van De Jonge gaan leiden tot een tekort aan woningen. Dat zou alleen gebeuren als de woningmarkt helemaal stilstaat en dat is volgens hem niet het geval.

Zeno Winkels (directeur Woonbond).
© NPO Radio 1

Zeno Winkels

Directeur Woonbond

"Aan de ene kant corrigeert De Jonge hier de markt door te zorgen dat mensen geen woekerprijzen betalen, aan de andere kant is hij bezig met zorgen dat er wel nieuwbouw komt. Met zijn plan Regie op Volkshuisvesting wordt flinke druk gezet op corporaties en gemeenten om te zorgen dat er echt een flinke bouwproductie op gang komt. En als je woningen bijbouwt, wat de woningcorporaties gaan doen, dan komen er vanzelf verhuizingen op gang en komt er meer ruimte."

Bij Op1 (EO) motiveerde demissionair minister Hugo de Jonge zijn plannen.

Hugo de Jonge (demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
© ANP

Hugo de Jonge

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

"De huren van heel veel mensen zijn echt door het dak gegaan. Honderduizenden mensen betalen gewoon te veel huur. Veel meer dan ze eigenlijk kunnen missen. Dat kan omdat verhuurders kunnen vragen wat ze willen, omdat de schaarste zo ongelooflijk groot is. We kunnen niet anders dan de huren aan banden leggen. Veel te lang heeft het recht van de sterkste gezegevierd op de woningmarkt. En we moeten nu echt consequent de kant van de huurder kiezen."

De Jonge snapt dat niet iedereen positief is over zijn plannen, bijvoorbeeld de particuliere verhuurders. Maar dat is volgens hem een goed teken.

"Als iets zo scheef is gegroeid en je komt met een wet om dat te herstellen en mensen zouden niet boos worden, dan is de wet gewoon niet goed genoeg. Je kunt niet pijnloos de pijn voor huurders verlichten. Dus ergens zal natuurlijk iemand moeten inleveren. De winsten zijn zo fors geweest [voor verhuurders] de afgelopen jaren, dat kan ook best."
"Je kunt eindeloos spreken over bestaanszekerheid. Verkiezingscampagnes zijn opgehangen aan dit thema. Maar je kunt het ook doen. Deze wet betekent voor 300.000 mensen dat ze per maand heel veel minder huur gaan betalen."

Wat denk jij?

Raakt de woningnood jou persoonlijk? En zo ja, hoe?

 • ha

  hayademeza

  11 februari 2024 · 10:27

  Ik verhuur een woning in de vrije sector met een vasthuurcontract.. De huurder betaalt veel minder in vergelijking met de overige appartementen in hetzelfde complex en wat wettelijk is toegestaan. Ik wil dat mijn zoon (29 jaar) die nu in een studentenkamer woont in het appartement gaat wonen. Hij kan niet huren of kopen. De huurder in mijn woning wil er niet uit. Hij zit goed met de lage huur. Ik kan de huur nl. alleen met het jaarlijkse toegestane percentage verhogen. Let wel: de huurder kan een hogere huur permiteren. Ook in de vrije sector heb je scheefwonen. De waarde van mijn woning is in box 3. De situatie zoals het nu is; kost mij meer geld dan wat het mij opleverd. Mijn vraag: Hoe om te gaan met deze situatie. Heb ik als verhuurder ook rechten?

 • ge

  geertbossers51

  11 februari 2024 · 08:45

  Huur nu in de vrije sector een woning voor €1700,- exclusief. Deze aanstaande wijzigingen hebben ervoor gezorgd dat de verhuurder ons na de contractperiode van 2 jaar uit de woning wil hebben. In september heeft hij nog aangegeven dat wij mochten blijven huren. In Januari heeft hij aangegeven dat wij er per 15 maart uit moeten, met ons gezin (4 kinderen). Vind op korte termijn maar iets anders, huur of koop. Voor ons is dit dus een heel erg groot probleem. Wij worden in een positie gedwongen om te kopen, maar dit wil je weloverwogen doen en niet omdat het moet, het gaat tenslotte om een heleboel geld. Voor ons was de situatie prima zoals deze was, maar deze wetgeving zorgt ervoor dat onze verhuurder iets anders wil met zijn woning.

 • pa

  pauluslimburg

  9 februari 2024 · 17:54

  Huur een woning van bouwjaar 1965 nooit gerenoveerd energielabel E huurprijs toen, bij aanvanghuur omgerekend net € 380 nu 2023 € 956 geliberaliseerd naar vrije sector.

 • mi

  miekebond

  11 februari 2024 · 09:03

  Die Hugo doet alleen maar heel snel van ,,,we moeten we moeten en hij kan en doet niks ,alleen zakken vullen ,en schoen en kopen .

 • cy

  cyrilvanlith

  12 februari 2024 · 17:18

  De nieuwe wet gaat er voor zorgen dat er geen woningen meer worden gebouwd. Helaas met een gereguleerde huur kan de kostprijs van het bouwen van een woning worden niet betaald. De aantallen aanvragen bouwvergunning zijn nu al naar een nulpunt. Hugo de Domme heeft de woningmarkt gesloopt.

 • wi

  willeke.sleijster

  11 februari 2024 · 09:09

  Als alleenstaande moeder (pedagogisch medewerker) kan ik minimaal huren ivm passend toewijzen. Huurprijzen zijn veel te hoog

Wil je deze reactie verwijderen?

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Jan-Willem Wesselink in gesprek met Kavish Partiman, manager bij Vastgoed Belang en de directeur van de Woonbond Zeno Winkels.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kijk naar Op1

In de talkshow Op1 (EO) gaan Margje Fikse en Tijs van den Brink in gesprek met Hugo de Jonge, demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over zijn nieuwe huurwet. Kijk de aflevering hier of via NPO Start.

Video wordt geladen...

Meer lezen?

Dit schreven we eerder

Bekijken

Hugo de Jonge wil flink gaan bouwen buiten de Randstad: helpt dit jou aan een woning?

Bekijken

Mag je een woning kraken nu een huis vinden zó moeilijk is?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Huur jij?

Klik hieronder om je antwoord te geven

79%

12%

9%

aantal reacties: 3882

Wil je deze reactie verwijderen?


Raakt de woningnood jou persoonlijk? En zo ja, hoe?

 • ha

  hayademeza

  11 februari 2024 · 10:27

  Ik verhuur een woning in de vrije sector met een vasthuurcontract.. De huurder betaalt veel minder in vergelijking met de overige appartementen in hetzelfde complex en wat wettelijk is toegestaan. Ik wil dat mijn zoon (29 jaar) die nu in een studentenkamer woont in het appartement gaat wonen. Hij kan niet huren of kopen. De huurder in mijn woning wil er niet uit. Hij zit goed met de lage huur. Ik kan de huur nl. alleen met het jaarlijkse toegestane percentage verhogen. Let wel: de huurder kan een hogere huur permiteren. Ook in de vrije sector heb je scheefwonen. De waarde van mijn woning is in box 3. De situatie zoals het nu is; kost mij meer geld dan wat het mij opleverd. Mijn vraag: Hoe om te gaan met deze situatie. Heb ik als verhuurder ook rechten?

 • ge

  geertbossers51

  11 februari 2024 · 08:45

  Huur nu in de vrije sector een woning voor €1700,- exclusief. Deze aanstaande wijzigingen hebben ervoor gezorgd dat de verhuurder ons na de contractperiode van 2 jaar uit de woning wil hebben. In september heeft hij nog aangegeven dat wij mochten blijven huren. In Januari heeft hij aangegeven dat wij er per 15 maart uit moeten, met ons gezin (4 kinderen). Vind op korte termijn maar iets anders, huur of koop. Voor ons is dit dus een heel erg groot probleem. Wij worden in een positie gedwongen om te kopen, maar dit wil je weloverwogen doen en niet omdat het moet, het gaat tenslotte om een heleboel geld. Voor ons was de situatie prima zoals deze was, maar deze wetgeving zorgt ervoor dat onze verhuurder iets anders wil met zijn woning.

 • pa

  pauluslimburg

  9 februari 2024 · 17:54

  Huur een woning van bouwjaar 1965 nooit gerenoveerd energielabel E huurprijs toen, bij aanvanghuur omgerekend net € 380 nu 2023 € 956 geliberaliseerd naar vrije sector.

 • mi

  miekebond

  11 februari 2024 · 09:03

  Die Hugo doet alleen maar heel snel van ,,,we moeten we moeten en hij kan en doet niks ,alleen zakken vullen ,en schoen en kopen .

 • cy

  cyrilvanlith

  12 februari 2024 · 17:18

  De nieuwe wet gaat er voor zorgen dat er geen woningen meer worden gebouwd. Helaas met een gereguleerde huur kan de kostprijs van het bouwen van een woning worden niet betaald. De aantallen aanvragen bouwvergunning zijn nu al naar een nulpunt. Hugo de Domme heeft de woningmarkt gesloopt.

 • wi

  willeke.sleijster

  11 februari 2024 · 09:09

  Als alleenstaande moeder (pedagogisch medewerker) kan ik minimaal huren ivm passend toewijzen. Huurprijzen zijn veel te hoog

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.