Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Bierprijs omhoog: geniet je binnenkort nog van een biertje van je favoriete brouwerij?

16 oktober 2023 · 16:13| Leestijd: 3 min

Update: 8 augustus 2024 · 15:44

In dit artikel aan het woord

Rob Porskamp
Rob PorskampBierbrouwer
“We maken geen bier om te gieten, wij maken bier om te genieten. (…) er zit veel liefde in ons vak, maar we lijken er nu voor te worden gestraft.”
Martin Ostendorf
Martin OstendorfBierbrouwer
"We hebben energieverhoging gehad, huurverhoging, het personeel krijgt meer salaris, de grondstoffen zijn duurder… En dan krijgen we nu ook nog de accijnsverhoging."

In het kort

“Een bier, een bier, een glaasje bier, dat gaat er altijd in”, zong André Hazes meer dan twintig jaar geleden. Misschien drink jij ook wel graag een biertje van je favoriete lokale brouwerij. Straks kan dat zomaar verleden tijd zijn, want vanaf 1 januari 2024 gaat de accijns op alcohol omhoog. Dat is slecht nieuws voor de lokale bierbrouwers, want hoe hoger het percentage alcohol, hoe duurder. Hierdoor zijn ze hun bestaan niet meer zeker.

Wat denk jij?

Bier is ongezond. Is het terecht dat er extra belasting geheven wordt over alcohol?

Dit is de situatie

Alcohol? Betalen maar.

Het kabinet is van plan om de belasting (accijns) op alcohol en tabak te gaan verhogen. Het gaat om een prijsstijging van vijftig cent voor een kratje bier, en twee cent voor een los pilsje*. Voor speciaalbiertjes, zoals die van de lokale brouwerij, kan deze belasting zomaar twee tot drie keer zo hoog worden, afhankelijk van het alcoholpercentage.

De accijnzen op alcohol voor het laatst in 2014 zijn verhoogd. Het kabinet wil met deze belastingverhoging onder andere het drankgebruik ontmoedigen. Of dit ook dat effect zal hebben, is nog maar de vraag. Veel mensen zouden kunnen besluiten om naar het buitenland te gaan, omdat de belasting op alcohol in Duitsland en België lager is.

Dit belastingplan, wat het kabinet deze week aan de Tweede Kamer voorstelt, is de nagel aan de doodskist voor lokale bierbrouwerijen. De organisatie Nederlandse Brouwers is nu een petitie gestart om deze belastingverhoging tegen te gaan. De petitie is ondertussen al bijna 80.000 keer ondertekend.

*Bier met een gemiddeld percentage van 5%. Hoe hoger het percentage, hoe meer belasting.

Praat mee

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is de discussie

Brouwerijen in noodweer?

De Nederlandse Brouwers waarschuwen dat de brouwerijsector in een moeilijke situatie verkeert. Ze pleiten met hun petitie voor het terugdraaien van de extra belastingen op bier om te voorkomen dat deze sector in noodweer terechtkomt.

Lokale ondernemers Rob Porskamp en Martin Ostendorf zijn het duidelijk oneens over de extra bierbelasting die het kabinet begin volgend jaar zal willen doorvoeren. Ze benadrukken nogmaals dat de zwaardere biertjes, zoals tripels en quadrupels, flink in prijs zullen stijgen.

Rob Porskamp
Rob Porskamp Bierbrouwer

“We maken geen bier om te gieten, wij maken bier om te genieten. (…) er zit veel liefde in ons vak, maar we lijken er nu voor te worden gestraft.”

Martin begon in 2002 met het brouwen van biertjes in zijn eigen huis. Eerst als hobby, maar al gauw vielen zijn biertjes in de smaak. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen brouwerij in de Brabantse stad Oss. Ook voor hem ziet de toekomst er minder rooskleurig uit dan hij had gehoopt.

Martin Ostendorf
Martin Ostendorf Bierbrouwer

"We hebben energieverhoging gehad, huurverhoging, het personeel krijgt meer salaris, de grondstoffen zijn duurder… En dan krijgen we nu ook nog de accijnsverhoging. Onze bieren worden duurder en onze concurrentiepositie wordt minder sterk.”

De grootste klappen vallen in het zuiden en oosten van het land, vermoedt Jos Oostendorp van branchevereniging CRAFT. In die regio's kunnen mensen gemakkelijk de grens oversteken om niet alleen brandstof, maar ook boodschappen en dus bier te halen.

Jos Oostendorp
Jos Oostendorp Branchevereniging CRAFT

"De lokale brouwers aan de grens worden het meest getroffen. Als je in Nederland bijna 40% meer accijns moet betalen, dan ga je naar Duitsland. Daar betaal je veel minder."

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan hieronder het fragment Dit is de Middag (EO) terug. Wil je de hele uitzending zien? Ga dan naar NPO Start!

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen