Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

staatssecretaris rechtsbescherming Struycken.

Staats­se­cre­ta­ris Struycken over christelijk geloof: 'Den Haag heeft naas­ten­lief­de nodig'

9 december 2024 · 15:23| Leestijd: 3 min

Update: 9 december 2024 · 16:08

In het kort

Is het zorgelijk als zondagsscholen voortaan gecontroleerd worden, zoals het kabinet wil? En welke christelijke waarden zou Den Haag meer kunnen toepassen? “Naastenliefde is voor mij de basis in het dagelijks leven en ook in de politiek,” vertelt Teun Struycken, staatssecretaris van Rechtsbescherming, in Dit is Tijs (EO).

Wat denk jij?

Hoort naastenliefde thuis in de politiek?

"Dat zou toch onvoorstelbaar zijn," zegt Struyken over toezicht op weekendscholen. "Onze Lieve Heer zit dan aan tafel, maar daarnaast zit ook nog iemand van de overheid. Ik kan het me gewoon niet voorstellen." Volgens Struyken is een zondagsschool het verlengde van wat thuis geleerd wordt. "Daar praat je ook met je kinderen over bezieling, en hoeft de overheid wat mij betreft niet bij te zitten."

Toch snapt hij de kritiek wel. Wanneer weekendscholen bijvoorbeeld schuren met "héél basale uitgangspunten van de democratische rechtsstaat", zoals oproepen tot geweld. "Dan raak je de absolute buitengrens en dat moet niet kunnen in Nederland. Maar dat is precies waarvoor ik in het kabinet zit. We gaan de grenzen misschien een klein beetje opzoeken, maar we gaan er niet overheen."

"Waar schuurt een weekendschool te veel met de rechtsstaat? Daar ben ik vanuit mijn geloofsovertuiging heel bezorgd over, want je hoort wel stemmen opgaan die zeggen: religie moet weer achter de voordeur. Onze Lieve Heer sturen we terug naar zolder. Dan gaan er bij mij alarmbellen af. Ik vind religie erg belangrijk. Het is een grondrecht dat religie in Nederland ook in het publieke domein zit. Daar moeten we niet aan komen."

Tekst gaat verder onder de video

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Den Haag heeft naastenliefde nodig'

Volgens Struycken moet de politiek meer oog hebben voor de mensen. “Hoe ervaren mensen het? Hoe is dit voor de burger?” vraagt hij zich af. Hij vindt dat de overheid vaker moet luisteren naar wat burgers doormaken en dat de politiek meer aandacht moet hebben voor wat zij nodig hebben. "Van de tien geboden is uiteindelijk één de hoogste: naastenliefde. Daar gaat het ook om in de politiek: oog hebben voor elkaar."

Struycken noemt de toeslagenaffaire, waar duizenden mensen ten onrechte werden beschuldigd van fraude, als voorbeeld van hoe het mis kan gaan. “Er werd niet naar hen geluisterd,” zegt hij. Voor Struycken was hier meer naastenliefde nodig. "Ik zeg elke keer weer, wat doet dit nou met de burger? Hoe is dit voor de mensen? Dat is ook oog hebben voor de mensen. Dat is een omslag, maar die zijn we aan het maken."

Dat mensen zich zorgen maken, snapt Struyken. “Heel veel mensen maken zich zorgen. Maar we hebben een hele sterke rechtsstaat zoals die nu is. Daar mogen we ook wel een beetje trots op zijn. Maar we moeten die rechtsstaat wel levend houden. Dat doe je door erover te discussiëren op een prettige, open, transparante manier.”

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets delen?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs terug

In Dit is Tijs (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met staatssecretaris Teun Struyken. Bekijk de volledige uitzending hieronder.

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Dit maakten we ook
Dit is Tijs
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook