Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Trump vs Swifties

Kan Taylor Swift met haar miljoenen volgers Donald Trump breken?

Geschreven door Merel Haisma

6 februari 2024 · 15:16

Update: 6 februari 2024 · 15:54

Taylor Swift in 2019 bij het Jingle Ball in Madison Square Garden.
© Shutterstock

In gesprek met

Foto van Raymond Mens

Raymond Mens

Amerikadeskundige

"Republikeinen zeggen: als je dít nodig hebt om die verkiezingen te winnen, lusten wij je rauw."
Foto van Jorien Renkema

Jorien Renkema

3FM-presentator

"Wereldleiders vragen of Taylor Swift naar hun land wil komen. Haar concert geeft een enorme boost aan alles."

In het kort

Luister jij weleens naar Taylor Swift? Met herkenbare teksten en pakkende melodieën heeft de artiest een flinke fanbase opgebouwd. Er gaan nu geruchten dat de popster komende zondag, tijdens de Super Bowl, haar steun voor Joe Biden wil uitspreken. Is het wel goed dat een artiest haar podium gebruikt voor de Amerikaanse verkiezingen?

Wat denk jij?

Zou jij naar een concert van Taylor Swift gaan?

Klik hieronder om je antwoord te geven

31%

51%

18%

aantal reacties: 153

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Blind stemmen zoals Taylor Swift

Grote kans dat je haar liedjes weleens hebt gehoord. Taylor Swift heeft namelijk heel wat populaire liedjes op haar naam staan. Ze werd ook nog verkozen tot Artiest van het Decennium (jaren '10), Vrouw van het Decennium (jaren '10) en Person of the Year (Time, 2023). Met meer dan 100 miljoen luisteraars per maand op Spotify en 280 miljoen Instagram-volgers, heeft Taylor Swift ook nog een flink bereik.

Welke populaire liedjes zijn van Taylor Swift?
  1. Shake It Off
  2. Anti-Hero
  3. You Belong With Me
  4. Blank Space
  5. Love Story
  6. Cruel Summer
  7. I Knew You Were Trouble
  8. We Are Never Ever Getting Back Together
  9. Bad Blood (feat. Kendrick Lamar)
  10. I Don't Wanna Live Forever (with Zayn)

Dat Swift dus een succesvolle artiest is, staat vast. Er gaan nu geruchten dat ze bij de Super Bowl, met gemiddeld meer dan 100 miljoen kijkers, haar steun voor Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden wil uitspreken. Dat roept kritiek op bij de Republikeinen, die spreken van doorgestoken kaart. Zij vinden het ook té toevallig dat Taylor Swifts vriendje Travis Kelce in de Super Bowl speelt.

NFL neemt afstand van complottheorie rondom Travis Kelce
Sinds afgelopen zomer hebben Taylor Swift en Travis Kelce een relatie. Travis Kelce speelt bij de Kansas City Chiefs en speelt komende zondag in de Super Bowl. Sommige critici beweren dat de relatie in scène is gezet om de kijkcijfers te beïnvloeden. Taylor Swift bezocht dit seizoen al twaalf wedstrijden van de Kansas City Chiefs, waardoor een kijkcijferrecord werd verbroken. De critici verwachten dat Taylor Swift het enorme publiek van de Super Bowl wil aansporen om op Joe Biden te stemmen. NFL neemt nadrukkelijk afstand van deze complottheorie.

Kan Taylor Swift überhaupt dat verschil in de Amerikaanse verkiezingen maken? Het lijkt er wel op. Zo'n 53% van de volwassen Amerikanen is fan van Taylor Swift, blijkt uit onderzoek van Morning Consult. Bovendien zou 18% van de Amerikaanse kiezers blind stemmen op de kandidaat die Taylor Swift steunt. Die invloed heeft ze dus. Maar zou een popartiest zich wel met de politiek moeten bemoeien?

Dit is de discussie

'Ik móét dit doen'

3FM-presentator Jorien Renkema legt in Op1 (EO) uit dat de invloed van Taylor Swift absoluut niet onderschat moet worden. Ze twijfelt er niet aan dat Swift invloed kan uitoefenen op de Amerikaanse verkiezingen.

Jorien Renkema

3FM-presentator

"Er zijn wereldleiders die vragen of Taylor Swift naar hun land of stad wil komen. Want dat geeft echt een enorme boost voor alles. Mensen die naar zo’n show gaan overnachten daar ook. Geven geld uit. Iedereen profiteert daarvan. Ze breekt record na record. Elton John is iemand die veel geld verdient met optredens, maar zij heeft inmiddels met één tournee meer verdiend dan Elton John."

Amerikadeskundige Raymond Mens legt uit artiesten uit Hollywood zich wel vaker uitspreken over de politiek. Meestal heeft dat niet zo veel invloed, maar volgens Mens zou Taylor Swift wel daadwerkelijk verschil kunnen maken. Bij een eerdere oproep van Swift om te stemmen lieten namelijk 35.000 mensen zich registreren.

© EO / Op1

Raymond Mens

Amerikadeskundige

"Taylor Swift zegt ‘ik moet dat doen’. Nu zijn dat ook wel een beetje de mensen uit de entertainmentindustrie, die zichzelf heel belangrijk vinden. Het is een beetje als Guus Meeuwis zou zeggen dat hij VVD stemt. Dan zeg je ‘leuk voor jou, maar dat interesseert mij niet’. Taylor Swift is een van de weinigen die echt een verschil kan maken. (...) Je moet je registreren om te stemmen. Veel jongeren zijn daar te lui voor en doen dat niet. Als zij heel gericht tegen kiezers zegt dat ze dat moeten doen, dan kan dat effect hebben."

Er gaan ook geruchten over een samenwerking tussen Joe Biden, Taylor Swift en haar Super Bowl-vriendje Travis Kelce. Zo'n samenwerking tijdens de verkiezingscampagne snapt Raymond Mens wel. Hij betwijfelt wel of Taylor Swift die steun tijdens de Super Bowl komende zondag uitspreekt.

© EO / Op1

Raymond Mens

Amerikadeskundige

"Het gerucht gaat dat Taylor Swift zondag voor een gigantisch publiek zegt dat ze Joe Biden steunt. Ik denk dat die kans vrij klein is. Want nogmaals, zowel zij als Joe Biden willen dat wat gestructureerder aanpakken. En die verkiezingen zijn pas in november."
"Uiteindelijk gaat het hierom: wie kan zijn kiezers het meest motiveren om naar de stembus te gaan? De achterban van Trump is ook gemotiveerd en staat ver voor op Biden in de peilingen. Daar is de tendens: als je dít nodig hebt om die verkiezingen te winnen, lusten wij je rauw. Dus zij zetten de tegenaanval in."

Dit is het debat

Bekijk de aflevering

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Op1 (EO)? Bekijk hieronder de aflevering, waarin presentatoren Tijs van den Brink en Margje Fikse in gesprek gaan met 3FM-presentator Jorien Renkema en Amerika-deskundige Raymond Mens.

Video wordt geladen...

Wat denk jij?

Zou jij je laten beïnvloeden door Taylor Swift?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Zou jij naar een concert van Taylor Swift gaan?

Klik hieronder om je antwoord te geven

31%

51%

18%

aantal reacties: 153

Wil je deze reactie verwijderen?


Zou jij je laten beïnvloeden door Taylor Swift?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.