Wat kan ik dragen naar kantoor in de zomer? 'Niemand zit te wachten op jouw tenen'
gisteren · 17:00| Leestijd:4 min
Update: gisteren · 17:00
In het kort
Het is snikheet buiten, en je moet nog op de fiets én de trein trotseren om op je werk te komen. Wat trek je dan aan? Teenslippers en blote schouders klinken heerlijk, maar je vraagt je af: vindt mijn baas dit oké? Wie bepaalt eigenlijk wat gepast is? En kijken jongere en oudere generaties daar anders tegenaan?
Wat denk jij?
Vind jij dat organisaties een strikt kledingbeleid mogen hebben?
Kortom: wat moet je aan naar je werk op een hete zomerdag? Om daar achter te komen spraken we modejournalist Renée Prenger. Zij geeft ons advies, inspiratie en vertelt ons ook wat ze vooral nooit wil zien. Een kleine hint: iets met tenen.
Generaties met eigen stijlregels
Volgens modejournalist Renée Prenger is er duidelijk een generatieverschil zichtbaar op de werkvloer:
"Ik heb het idee dat Gen Z’ers (geboren tussen 1997 en 2012) zich sowieso wat bloter kleden, dat is de Y2K stijl, de mode die geïnspireerd is op de trends rondom het jaar 2000. Croptops met spaghettibandjes, laag uitgesneden topjes, broeken met een lage taille. In de zomer gooit Gen Z de stijlregels die de oudere generaties hebben wat meer overboord."
Gen Y, ook wel: millenials (geboren tussen 1981 en 1996), en Gen X (geboren tussen 1965 en 1980) houden volgens haar juist vast aan een meer traditionele kantoorlook: "Millennials zijn best wel keurig en houden nog vast aan de ongeschreven regels van geen korte broek en teenslippers aan naar het werk. Voor generatie X geldt dat ook. Zij kleden zich eerder 'te warm' voor een zomerse dag, waardoor je dan weer veel zweetvlekken ziet. Terwijl Millennials de meer ademende materialen hebben ontdekt."
Bedrijfscultuur is minstens zo bepalend
De branche waarin je werkt is minstens zo bepalend als je geboortejaar. In de creatieve sector mag vaak meer dan in formele omgevingen. Toch schuiven die grenzen op, merkt Prenger: "Toen ik voor ELLE werkte, kon je bijna alles aantrekken naar kantoor. Zelfs teenslippers en een joggingpak, zolang het maar in de mode was."
Dat betekent niet dat alles zomaar kan. Prenger gelooft sterk in de kracht van kleding op werk: "Een outfit bepaalt mede wat je uitstraalt naar een ander. Ik geloof zelf heel erg in power dressing, dus dat je met een bepaalde kledingkeuze zelfverzekerd kan voelen en dit ook kunt uitstralen. Als je een joggingbroek draagt op je werk, voel je je ook lui en minder productief. Draag je daarentegen een mooi pak of kostuum? Dan straal je iets heel anders uit. Zeker wanneer je een eerste indruk moet achterlaten bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of presentatie is kleding heel bepalend."

Renée Prenger
Modejournalist"Niemand zit te wachten op jouw tenen."
Tenen en crop tops? Liever niet
Wat mag echt niet, volgens haar? "Slippers! Niemand zit te wachten op jouw tenen. Kies liever voor een nette loafer, geschikt voor mannen en vrouwen. Daarnaast vind ik korte broeken persoonlijk niet kunnen. Ik zou als vrouw dan eerder kiezen voor een jurkje of rok. En als man voor een mooie linnen pantalon of iets dergelijks. Maar hier zijn de meningen over verdeeld. Croptops of hele diep uitgesneden topjes zou ik persoonlijk liever in het weekend dragen."
Dresscode nodig?
Mag je werkgever zich met je kleding bemoeien? "Ja, ik denk dat het wel dat het bij veel bedrijven nodig is om een soort dresscode op te stellen. Ik denk dat er zeker mensen zijn die wel een goed gevoel hebben van wat wel en niet kan op het werk, maar er zijn altijd collega’s die de plank misslaan in de zomer. Zeker als je veel werkt met externe partijen en klanten, wil je dat je werknemers het juiste uitstralen. Als iemand dan in een croptop en teenslippers komt, is dat niet per se wat je wil. Het ligt wel echt aan het soort bedrijf."
Dit vindt de communityWat kan écht niet op de werkvloer?We vroegen aan ons DIT WhatsApp-panel wat jullie écht een no-go vonden als het gaat om kleding naar kantoor:
Julia
Gen Z'er (geboren tussen 1997 en 2012)"Een croptop en een korte broek zijn hartstikke prima. Slippers vind ik iets minder omdat die vaak toch wel herrie maken met het lopen. Het is jouw lichaam en jij doet er mee wat jij wil. Als iemand het ziet als uitdagend of aanstootgevend is dat hun probleem. Als jij jezelf niet kan beheersen omdat iemand een croptop draagt, moet je zelf maar eens in gesprek met een psycholoog. Het maakt mij echt niet uit of je volledig bedekt bent, dat alleen je ogen zichtbaar zijn of dat je nog net je geslachtsdelen hebt bedekt."
Geert-Jan
Gen Y'er (geboren tussen 1981 en 1996)"Vaak zijn er ook veiligheidseisen die de keuze sowieso beperken. Denk aan werkschoenen, haarnetjes, reflecterende kleding, of beschermende materialen. De outfit is dan geen stijlkeuze, maar een vereiste."
Wim
Gen X'er (geboren tussen 1965 en 1980)"Het is geen gezicht hoe ouwe kerels en vrouwen van boven de 50 er soms bij lopen in korte broeken. Het zou bij wet verboden moeten worden. Maar ook de strandkleding waarin jongelui naar het voortgezet onderwijs gaan hoort niet. Je gaat niet naar het strand, maar naar school. Arme leraren die daar tegenaan moeten kijken. Weg met de "alles moet kunnen" mentaliteit. Gedraag je een beetje."
Mark
Gen Z'er (geboren tussen 1997 en 2012)"Alles wat teveel ontbloot vind ik niet kunnen op de werkvloer: naveltruitjes, croptop, tanktop, te korte rokjes of te korte broeken."
Eleonore
Gen Y'er (geboren tussen 1981 en 1996)"Billen, buik en borsten bedekt is mijn motto."
Ilse
Gen X'er (geboren tussen 1965 en 1980)"Een korte broek, crop top en teenslippers zijn gewoon een no go!"
Praat mee
Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
- Zie jij een Shein-kledingwinkel in de stad? Let dan hierop
Zie jij een Shein-kledingwinkel in de stad? Let dan hierop