Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Aan­lijn­plicht in wolvengebied zorgt voor ophef: 'Als ik dit had geweten, had ik geen hond genomen'

19 maart 2025 · 16:13| Leestijd:3 min

Update: 21 maart 2025 · 10:27

In dit artikel aan het woord

Ferry Molenaar
Ferry MolenaarHondeneigenaar en podcastmaker over de wolf
"Ik probeer het bos al maanden te mijden. Dat komt vanwege de angst."
André Donker
André DonkerBoswachter en wolvenkenner
"Er worden veel reeën, dassen en hazen doodgebeten door honden."

In het kort

Sinds een aantal dagen moeten honden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug verplicht aan de lijn. Geen uitzondering, want wie zich er niet aan houdt, krijgt eerst een waarschuwing en daarna mogelijk een boete. De maatregel is genomen om nare confrontaties met wolven, zoals bijtincidenten, te voorkomen. Maar veel hondenbezitters zijn hier niet heel blij mee...

Samenvatting van DIT artikel

Sinds 15 maart moeten honden op de Utrechtse Heuvelrug worden aangelijnd om confrontaties met wolven te voorkomen. De maatregel, die tot 15 september geldt, stuit op weerstand bij hondenbezitters, die vrezen voor blijvende beperkingen. Boswachters en natuurorganisaties noemen het noodzakelijk, maar tegenstanders vinden het overdreven en vrezen dat hun honden niet genoeg beweging krijgen.

Wat denk jij?

Heb jij een hond?

Dit is de situatie

Honden aan de lijn op de Utrechtse Heuvelrug

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de wolf is terug op de Utrechtse Heuvelrug! Rond de Leusderheide is een roedel gespot die zich daar misschien blijvend vestigt.

Dit zorgt voor onrust, vooral bij hondenbezitters. Wolven kunnen honden als een bedreiging zien, zeker in de periode dat ze jongen hebben. Daarom hebben de betrokken natuurorganisaties en overheden een aanlijnplicht ingesteld voor honden in de bossen rond dit gebied. Veel hondenbezitters vinden de maatregel overdreven en zeggen dat zij nooit een wolf tegenkomen. Anderen zijn bang dat de aanlijnplicht straks het hele jaar gaat gelden. In het eerste weekend na de invoering zijn al meer dan twintig borden die de regel aankondigen vernield, schrijft RTV Utrecht.

Boete van € 120,-

De maatregel geldt van 15 maart tot 15 september. Dat is de periode waarin wolven hun territorium extra fel verdedigen. Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, de provincie Utrecht, de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht en de gemeente Zeist hopen dat deze maatregel voorkomt dat loslopende honden wolven uitdagen of andersom. Wie zich niet aan de aanlijnplicht houdt, krijgt de eerste zes weken nog een waarschuwing. Daarna kost het je 120 euro. Staatsbosbeheer zegt dat zij extra mensen hebben ingezet om het verbod ook daadwerkelijk te handhaven.

Wat denk jij?

Wat vind jij van de aanlijnplicht?

Dit is de discussie

Is een aanlijnplicht nu echt de oplossing?

André Donker is boswachter en wolvenkenner. Hij verbaast zich over de ophef rond deze nieuwe maatregel, vertelt hij in Dit is de Dag (EO).

André Donker
André DonkerBoswachter en wolvenkenner.

"Jaarlijks worden er vele reeën aangereden in het verkeer, omdat een hond daar achteraan gezeten heeft. Er worden ook heel veel reeën, dassen en hazen doodgebeten door honden, broedvogels op de grond worden verstoord... Loslopende honden zijn niet altijd even leuk. In de meeste natuurgebieden geldt een aanlijnplicht het hele jaar. Dat doen we ter bescherming van de laatste natuur (nog geen 12% van Nederland). Daarnaast hebben we nog een aantal hondenlosloopgebieden ingericht. Er zijn zat plekken om honden uit te laten."

"Je moet ook rekening houden met elkaar. Ik heb zelf mijn hele leven al honden, en, die hebben we gewoon netjes aan de lijn als ze naar buiten toe gaan. We hebben een groot erf, daar kunnen ze lekker ravotten. Je moet je ervan bewust zijn dat je als houder van een dier gewoon verantwoordelijkheden hebt, en dat je soms je gedrag ook een beetje daarop moet aanpassen.”

Het risico dat een wolf een hond aanvalt is overigens ontzettend klein, zegt Donker. Hij legt uit waarom de maatregel toch verstandig is: wolven willen hun territorium verdedigen.

"We hebben in 2024 drie keer wolven gevonden die gedood waren door andere wolven, en dat kunnen wolven dus ook met honden doen. Dat wil je voorkomen. Honden en wolven kunnen ook paren samen. Daar kunnen hybride wolven uit voortkomen. Zeker in de paartijd kunnen wolven daarom geïnteresseerd zijn in loopse teven. Als ze dan tegelijkertijd een reu zien, als rivaal, willen ze daar wat aan doen. Als je die hond aan de lijn hebt, voorkom je dat. Kijk, wolven komen niet binnen vijf meter van mensen, dat doen ze gewoon niet. Dat zien we eigenlijk op alle continenten. Het zijn excessen als het wel gebeurt. Dat is echt verwaarloosbaar.”

Donker verwacht dat er wel ingesprongen zal worden op deze problematiek.

“Door particulieren die grote gebieden beschikbaar stellen voor hondenuitlaatservices bijvoorbeeld. Ik denk dat het vooral even een kwestie is van ‘even wennen’. En dan komt dat vast wel goed.”

Ferry Molenaar woont in Zeist, pal naast het gebied waar de aanlijnplicht geldt. Omdat hij blind is heeft hij een hulphond, die wanneer hij niet aan het werk is, los mocht lopen in het bos. Maar dat durft Molenaar al een tijdje niet meer:

Ferry Molenaar
Ferry MolenaarHondeneigenaar en podcastmaker over de wolf

“Ik probeer het bos al maanden te mijden. Dat komt vanwege de angst. Die hond is meer dan een huisdier voor mij, die hond is mijn vrijheid. Ik ben bang dat mijn hond iets aangedaan wordt door de wolf. Niet dat ik denk dat die kans supergroot is, maar het feit dat die kans er is, en het feit dat dat rechtstreeks invloed heeft op mijn vrijheid, speelt een hele grote rol.”

"Dat meneer een erf heeft, en dat hij daar het geld voor heeft is allemaal hartstikke leuk en aardig. Maar ik heb een balkon op tienhoog achter. Ik ben ontzettend veel geld kwijt om op plekken te komen waar de hond nog wel los mag en de koek is op. Ik kan zelf mijn weg heel lastig vinden in onbekende bossen."

Molenaar vindt bovendien dat het besluit te overhaast is genomen: de bewoners van het gebied zijn helemaal niet meegenomen in de totstandkoming ervan.

"Er is veel verontwaardiging dat het heel laat werd aangekondigd. Mensen zijn op de Utrechtse Heuvelrug komen wonen vanwege de natuur en de ruimte. Dit heeft rechtstreeks invloed op het woongenot. Ik heb zelfs mensen gehoord die zeiden: joh, als ik dit had geweten, had ik geen hond genomen. (...) Mensen hebben een hond gekocht omdat dit kon. Dat geldt ook voor mij. Als ik nu voor de keuze zou komen te staan of ik een geleidehond zou willen, zou ik het niet doen.”

Hij legt uit waarom:

"Honden die aan de lijn zitten komen niet aan hun trekken en het aantal incidenten tussen wolven en honden zal daardoor stijgen. Als een hond ontspanning nodig heeft, wil hij een sprintje trekken. Zeker een hond die dagelijks aan het werk is, zoals die van mij. Die kan zijn energie niet kwijt, en dan krijg je reactieve honden en hond-hondincidenten. In plaats van proactief spelen, krijg je bijvoorbeeld incidenten waarbij achteraf gezegd wordt: dat doet ‘ie anders nooit."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook