Woningbouwers: 'Tijd voor actie tegen bezwaarprofiteurs en procedeerparasieten!'
13 maart 2025 · 10:58| Leestijd:3 min
Update: 13 maart 2025 · 16:03
In dit artikel aan het woord
In het kort
1 op de 3 woningen waarvan de bouw gepland is, lopen vertraging op omdat er bezwaar wordt gemaakt. Dat kan zo niet langer, vindt een woningbouwer. Hij gooit een steen in de vijver: als een bezwaarmaker de procedure verliest, moet hij of zij betalen.
Samenvatting van DIT artikel
Als mensen bezwaar maken tegen een bouwproject en ze krijgen geen gelijk van de rechter, moeten ze de kosten betalen die woningbouwers maken, vindt Coen van Rooyen, de directeur van WoningbouwersNL. Advocaat Moshe Beukers vindt dat veel te ver gaan.
Wat denk jij?
Mogen er woningen worden gebouwd in jouw buurt, ook als jij er last van hebt?
Aantal reacties: 0
Veel woningen lopen vertraging op
Als er woningen worden gebouwd, mogen burgers die zich tekort voelen gedaan een bezwaar indienen. De rechter moet zich vervolgens hierover buigen. In de tijd dat de rechtszaak loopt, kan er niet worden gebouwd, waardoor veel woningen vertraging oplopen. Dit geldt voor 1 op de 3 woningen die gepland staan. In veel gevallen krijgt de bezwaarmaker geen gelijk van de rechter, maar dan is de vertraging al opgelopen, met alle financiële gevolgen van dien.
Dit is de discussieGek van al die bezwaarmakers
Coen van Rooyen, directer van WoningbouwersNL, een vereniging voor woningbouwspecialisten, is helemaal klaar met de mensen die bezwaar maken om vertraging te veroorzaken.

"Ik heb er echt tabak van dat op elk feestje wel iemand trots staat te vertellen dat hij heeft geprobeerd om een bouwproject tegen te houden. In een land waar we 400.000 woningen te kort hebben! Er slapen op dit moment kinderen in de daklozenopvang, er zijn ouderen die vereenzamen omdat ze geen geschikte woning kunnen vinden."
Advocaat Moshe Beukers herkent zich totaal niet in het verhaal van Coen van Rooyen. Zij staat regelmatig bezwaarmakers bij, en die doen het helemaal niet om te vertragen.

"Er moeten woningen worden gebouwd, maar we hebben het wel hier over fundamentele rechten van burgers. Bij mij komen normale mensen op bezoek, de schilder of de kapper, die komen echt niet om te zeiken om het zeiken. Zij willen een belangrijk punt aan de orde stellen, niet alleen bij de bouwer, maar ook bij de gemeente."
Deze mensen krijgen ook gewoon regelmatig gelijk van de rechter, vertelt Beukers. Dan wordt een bouwproject dus aangepast, maar dat is terecht. Ze geeft voorbeelden:
"Ik heb tal van voorbeelden. Ik heb een keer een bezwaar gehad waar de gemeente was vergeten naar de afwatering van het bouwplan. Het te bouwen perceel lag veel hoger dan die van haar cliënten, dus het water zou naar hun toestromen. Ze hadden een groot probleem. Een ander voorbeeld was dat bouwers een heel complex gingen bouwen met enorme raampartijen op de tuinen van de cliënten. Dit zijn hele terechte bezwaren."
Van Rooyen snapt deze gevallen wel, maar in heel veel gevallen is het bezwaar onzinnig, vindt hij:

"Ik wil niemand zijn beroepsrecht afnemen, maar ik vind dat we de piketpaaltjes zo geslagen hebben dat er naast de hele terechte gevallen heel veel procedures die alleen maar worden gevoerd om de boel te vertragen. Tegen een derde van de woningen loopt een bezwaar! Driekwart van de vergunningen zijn na een jaar nog steeds niet in aanbouw genomen. Dat heeft hoofzakelijk te maken met die bezwaarmakers."
Betalen zul je!
Van Rooyen heeft een oplossing bedacht: mensen die bezwaar maken en verliezen, moeten een deel van de kosten betalen die projectontwikkelaars mislopen door de vertraging. Volgens Van Rooyen kan dit soms in de miljoenen lopen.

"Het kost projectontwikkelaars waanzinnig veel geld, maar ook de mensen die die huizen willen kopen. Soms hebben ze al hypotheekoffertes lopen die verlengd moeten worden, die worden met enorme schade opgezadeld."
Als je het risico loopt om een groot bedrag te moeten betalen, denk je wel drie keer na voordat je bezwaar gaat maken om het bezwaar maken. Als je voet hebt om op te staan, heb je niks te vrezen, denkt Van Rooyen. Beukers vindt dit idee allemaal veel te ver gaan.

"Het zou iemand helemaal monddood maken, op het moment dat je ook nog een aantal tonnen aan schade zou moeten betalen. Dan durven mensen niet meer naar de rechter. Het is al een hoge drempel om naar een advocaat te stappen."
Haar oplossing ligt op een ander vlak:
"Het probleem ligt bij de rechterlijke macht. Niet bij de burger. Er zijn te weinig rechters en daarom duurt het zo lang voor er naar een bezwaar wordt gekeken. Als je dit echt zo belangrijk vindt dan moeten we extra rechters gaan opleiden om dit soort zaken te beoordelen."
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag](EO) gaat Jan Willem Wesselink verder over dit onderwerp in gesprek met Coen van Rooyen en Moshe Beukers. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookWoningtekort aanpakken door parkeerplaatsen te schrappen? 'Vergroot de kloof tussen sociale groepen'
Woningtekort aanpakken door parkeerplaatsen te schrappen? 'Vergroot de kloof tussen sociale groepen'Eigenaars zonnepanelen woedend om afschaffen salderingsregeling in 2027
Eigenaars zonnepanelen woedend om afschaffen salderingsregeling in 2027