Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Kerk schuift langzaam op

Gaat de katholieke kerk in de toekomst ook homostellen zegenen?

4 oktober 2023 · 10:00

Update: 5 oktober 2023 · 16:23

In gesprek met

Foto van Anton de Wit

Anton de Wit

Hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad

"De kerk moet niet meegaan met alles wat onze tijdgeest vraagt."
Foto van Frank Bosman

Frank Bosman

Cultuurtheoloog

"De kerk is al 2.000 jaar in beweging en moet tekenen van tijd lezen."

In het kort

Of je nou hetero- of homoseksueel bent, in Nederland heeft iedereen al jarenlang gelijke rechten. In de kerkelijke gemeenschap ligt dat nog wat ingewikkelder. Toch worden ook daar stapjes gezet. Zo heeft de paus gezegd dat de katholieke kerk in de toekomst misschien ook homostellen gaat zegenen. Een goede zet?

Wat denk jij?

Het is goed dat Paus Franciscus de deur op een kier zet om koppels van hetzelfde geslacht te zegenen

Klik hieronder om je antwoord te geven

48%

52%

aantal reacties: 189

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Inzegenen

Deze week start de bisschoppensynode in Rome, een belangrijke, grote vergadering van bisschoppen waar gesproken wordt over de toekomst van de Katholieke Kerk. 

In aanloop naar de bijeenkomst schreven vijf conservatieve kardinalen uit Europa, Azië, Afrika, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika een brief aan Paus Fransiscus waarin ze kritische vragen stelden. Eén van de vragen ging over het inzegenen van relaties van mensen van hetzelfde geslacht. Paus Franciscus reageert in zijn brief terug dat hij niet uitsluit dat homoseksuele koppels in de toekomst de katholieke zegen kunnen ontvangen, weet Trouw. “Als je om een zegen vraagt, laat je zien dat je de hulp van God vraagt, dat je bidt om beter te leven, dat je vertrouwt in een vader die ons kan helpen om ons leven te beteren", schrijft hij.

Wel benadrukt hij dat het per situatie bekeken wordt of de mogelijkheid er is en dat het niet hetzelfde is als de inzegening voor een huwelijk van een heteroseksueel koppel. Dat is volgens de eeuwenoude leer van de kerk bedoeld voor één man en één vrouw en dat moet gericht zijn op het krijgen van kinderen.

Onderzoek: Nederlandse katholieken vooruitstrevender dan kerk zelf
Katholieke Nederlanders zijn veel vooruitstrevender dan de katholieke kerk zelf. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Trouw. Van de actieve rooms-katholieken in Nederland vindt maar 14% dat de leiding van de kerk met de tijd meegaat.

Driekwart van de gelovigen binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vindt dat vrouwen thuishoren in het priesterambt en net zoveel mensen zijn voorstander van het kerkelijk homohuwelijk. Het zijn twee standpunten die ingaan tegen wat de katholieke kerk als 'goddelijke, onveranderlijke wet' beschouwt.

Volgens Trouw gaapt er een diepe kloof tussen katholieken en de leiding van hun kerk. Voor veel katholieken zou dat nog geen reden zijn om hun kerk te verlaten, maar trots zijn ze niet op hun kerk.

Dit is de discussie

Homostellen steeds meer geaccepteerd

De katholieke kerk moest in het verleden maar weinig hebben van homostellen. Maar de laatste jaren zien we dat daar langzaam maar zeker verandering in komt. De paus liet al eens weten het ermee eens te zijn dat koppels van hetzelfde geslacht dezelfde rechten hebben als heteroparen. 

Nu heeft Paus Franciscus de deur op een kier gezet om ook relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in aanmerking te laten komen voor de katholieke zegen. Dat zou dan wel alleen kunnen als het er niet te veel zijn en de kerk per geval mag kiezen of het wel of geen zegen verleent. Ook moet duidelijk zijn dat de inzegening voor homostellen niet hetzelfde is als die voor een man en een vrouw.

Dat de deur op een kier staat, is volgens Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, een bevestiging dat de kerk leert over het huwelijk. Maar ook dat de zegening van homorelaties niet de indruk mag wekken dat deze vergelijkbaar zijn met het man-vrouw-huwelijk.

© Anton de Wit

Anton de Wit

Hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad

"De officiële lijn is dat het niet gebeurt. Met deze vernieuwing laat de paus zien dat hij het gesprek wil aangaan. Hij probeert het gesprek in de Katholieke Kerk wat te hervormen. De manier waarop we naar elkaar luisteren en antwoorden vinden op de uitdagingen in deze tijd. Daar zitten veel gevoeligheden bij, waaronder de homozegening. Ik vind dat de kerk niet moet meegaan met alles wat onze tijdgeest vraagt. Het is uiteindelijk de kracht van kerk en christelijke traditie dat ze iets van eeuwigheid plaatsen tegenover de waan van de dag. Het is prima dat kerk onmodieus is."

Dat de kerk niet moet meegaan met de tijdgeest, daar is Frank Bosman het niet mee eens, zegt hij in gesprek met DIT (EO). Hij is cultuurtheoloog en verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Tilburg University. Volgens hem is de uitspraak van de paus een kleine stap van de Katholieke Kerk in het nadenken over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. 

Frank Bosman

Cultuurtheoloog

"Ik denk dat het wel goed is. De kerk is al 2.000 jaar in beweging en die moet tekenen van tijd lezen. Een voorbeeld daarvan is het nadenken over het inzegenen van relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht."
Lees ook:
Bekijken

Mag je homo zijn van God? Theoloog Reinier Sonneveld geeft antwoord

Wat denk jij?

Vind jij dat de katholieke kerk de laatste jaren vernieuwend genoeg is? Waarom wel/niet?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Het is goed dat Paus Franciscus de deur op een kier zet om koppels van hetzelfde geslacht te zegenen

Klik hieronder om je antwoord te geven

48%

52%

aantal reacties: 189

Wil je deze reactie verwijderen?


Vind jij dat de katholieke kerk de laatste jaren vernieuwend genoeg is? Waarom wel/niet?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.