Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Alles wordt duurder

Korting op je zorgverzekering door een hoog eigen risico: is dat wel eerlijk?

Geschreven door Arne Jansen

22 november 2023 · 12:21

Update: 23 november 2023 · 10:26

In gesprek met

Foto van Sonja van Santen

Sonja van Santen

Eigenaar kinderdagverblijf en stamgast bij Dit is de Middag

"Ik hoef gewoon minder premie te betalen omdat mijn eigen risico zo hoog staat.’’
Foto van Resi Coumans

Resi Coumans

Kroegeigenaar en stamgast bij Dit is de Middag (EO)

"Ik stond ervan te kijken dat zorgverzekeraars de korting eraf halen voor de solidariteit. Daar ben ik het helemaal mee eens.’’

In het kort

De zorgpremies voor aankomend jaar zijn weer bekend! Dat betekent je rekenmachine erbij en rekenen maar. De premies worden allemaal duurder, maar wel iets minder dan verwacht. Opvallend is vooral dat je eigen risico verhogen steeds minder loont. En misschien willen zorgverzekeraars in de toekomst wel helemaal af van het eigen risico...

Wat denk jij?

Het is een goede zaak dat kortingen op premies omlaaggaan.

Klik hieronder om je antwoord te geven

10%

90%

aantal reacties: 21

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Alles wordt duurder

Alle verzekeraars maken traditiegetrouw richting eind november de premies van het aankomend jaar bekend. Jaarlijks een goed moment om je verzekering onder de loep te nemen en het groene gras bij de buren ook eens te bekijken. Op jaarbasis kan een lagere maandpremie je flink wat schelen. 

Dit is het bedrag waarmee de premie van de 5 grootste zorgverzekeringen stijgt
  • Zilveren Kruis  €8,67
  • CZ                    €9,57
  • VGZ                  €5,67
  • Menzis             €6,75
  • DSW                 €11,50

Op Prinsjesdag werd er nog uitgegaan van een stijging van 12 euro van de maandpremies. Dat bedrag valt ietsje lager uit, maar wie denkt in 2024 een goedkopere zorgverzekering te kunnen scoren, komt in bedrogen uit. Bij alle verzekeraars gaat de premie omhoog. Gemiddeld met 9 euro. Dat is dus ruim 100 euro per jaar. Hoe komt dit eigenlijk?

Voornamelijk door de hogere zorgkosten. Nederland is aan het vergrijzen, de bevolking wordt ouder en we hebben meer zorg nodig. Hierdoor stijgen kosten en dat zien we terug.

Dit zijn in 2024 de 5 goedkoopste zorgverzekeringen
  1. FBTO Basis: € 131,95
  2. VinkVink Basis: € 132,90
  3. De Friesland Zelf Bewust: € 136,95
  4. Zorg en Zekerheid Zorg Gemak: € 138,65
  5. Univé Zorg Select: € 138,95

En hoe zat het ook alweer met het eigen risico?

Je betaalt minimaal een eigen risico van € 385. Dit is het verplichte bedrag wat iedereen kwijt is. Dit bedrag kan je verhogen, vrijwillig, tot maximaal € 885. Als beloning voor het verhogen van je eigen risico krijg je een korting op je maandelijkse premie. Uit cijfers van zorgwijzer.nl blijkt dat 10 tot 15% van de Nederlanders dit doet. 

Hoe hoger je je vrijwillige eigen risico zet, hoe minder premie je betaalt. Maar deze korting daalt. Het loont dus steeds minder om je eigen risico hoog te zetten. De gemiddelde korting is vanaf 2024 € 196 per jaar. Dat is een daling van € 20 vergeleken met 2023. De daling is het hoogst bij verzekeringen die eerder wel veel korting gaven. In 2023 was de hoogste korting 322 euro. Voor 2024 is dat 270 euro.

De kortingen zijn niet helemaal afgeschaft. Zorgwijzer.nl heeft op een rijtje gezet welke verzekeringen de hoogste korting geven als je je eigen risico verhoogt tot maximaal € 885. Dit geldt vanaf 1 januari 2024 (per jaar):

Dit is de discussie

Oneerlijk of hoort het erbij?

De korting is fijn, maar zorgt tegelijkertijd voor een hogere premie bij mensen die het eigen risico niet kunnen of willen verhogen. Kort door de bocht: doordat jij je gezond voelt en je eigen risico hoog zet, betaalt de buurvrouw die chronisch ziek is een hogere basispremie. Is dit niet eerlijk of hoort dit bij het eigen risico?

Volgens meerdere verzekeraars tast het eigen risico de solidariteit aan. Dat vindt ook Resi Coumans, kroegeigenaar en stamgast bij Dit is de Middag (EO). Ze pleit voor het afschaffen van de kortingen omdat deze niet solidair is naar de mensen die dit niet kunnen betalen. Ook is ze bang dat de mensen die dit niet kunnen betalen alsnog het eigen risico omhoog zetten, om zo kosten te besparen. Als er iets gebeurt, komen ze in de problemen.

Resi Coumans

Kroegeigenaar en stamgast bij Dit is de Middag

"Ik sta ervan te kijken dat zorgverzekeraars de korting eraf halen voor de solidariteit. Daar ben ik het helemaal mee eens. (…) Ik kom alleen voor vaste controles in het ziekenhuis anders kom ik er nooit, ze kennen me niet eens daar. Maar ik ben solidair naar mensen die dat niet kunnen.’’

Sonja van Santen, eigenaar van een kinderdagverblijf, is het hier niet mee eens. Sonja geeft aan nooit gebruik te maken van de zorg, dus dat zij hierop kan besparen. Daarom zet ze haar eigen risico hoog. Dit is niet voor niets 'eigen risico' volgens Sonja.

Sonja van Santen

Eigenaar kinderdagverblijf en stamgast bij Dit is de Middag

‘’Ik heb zelf een hoog eigen risico omdat ik nooit ziek ben, dus eigenlijk nooit gebruikmaak van de gezondheidszorg zoals dat nu is. Dus ja, het levert me geld op. Ik hoef gewoon minder premie te betalen omdat mijn eigen risico zo hoog staat.’’

Dit is de uitzending

Dit is de Middag

Benieuwd naar het hele gesprek dat presentator Hans van der Steeg bij Dit is de Middag (EO) voerde? Kijk hieronder het fragment terug. En wil je meer afleveringen van Dit is de Middag zien? Ga dan naar NPO Start.

Video wordt geladen...

Wat denk jij?

Verhoog jij je eigen risico, of niet? En waarom?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Het is een goede zaak dat kortingen op premies omlaaggaan.

Klik hieronder om je antwoord te geven

10%

90%

aantal reacties: 21

Wil je deze reactie verwijderen?


Verhoog jij je eigen risico, of niet? En waarom?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.