Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Ongelooflijke Podcast

'Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap' - Feit of fabel?

Geschreven door Luuk Rijneveld

8 oktober 2023 · 12:40

Update: 9 oktober 2023 · 07:34

In gesprek met

Foto van Rob Wijnberg

Rob Wijnberg

Hoofdredacteur De Correspondent en schrijver 'Voor ieder wat waars'

“Het christendom verbood en dwarsboomde eeuwenlang wat wij nu wetenschap noemen: het systematisch onderzoeken van de aard van de wereld. Waarheid lag buiten handbereik van de mens en moest daar ook blijven.”
Foto van Stefan Paas

Stefan Paas

Theoloog

“In de middeleeuwen werd er hard gewerkt onder andere aan het ontdekken van de wetten van snelheid en vertraging. Dan hebben we het over de 14e eeuw. Het astrolabium, de stand van de planeten. Om tijden te kunnen berekenen. Er gebeurde juist heel veel.”

In het kort

Filosoof en journalist Rob Wijnberg bracht vorige week zijn nieuwe boek 'Voor ieder wat waars' uit. In dit boek, dat gaat over een nieuw geloof in vooruitgang, vertelt Wijnberg dat het christendom eeuwenlang de wetenschap zou hebben verboden. Al een lange tijd wordt het verhaal dat de kerk en wetenschap met elkaar botsen gedeeld door populaire media en journalisten. Maar klopt dat beeld wel?

Wat denk jij?

Ben jij veel bezig met hoe de wetenschap en het christendom zich tot elkaar verhouden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

55%

31%

14%

aantal reacties: 91

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Wetenschap in de middeleeuwen

Al eeuwenlang is er verdeeldheid over de verhoudingen tussen het christendom en de wetenschap. Sommigen beweren dat de wetenschap jarenlang is tegengehouden door het christendom en met name de kerk. Vaak worden de middeleeuwen, de periode waarin wetenschap juist tot zijn bloei kwam, gezien als 'een donkere periode van duisternis en bijgeloof’. Ook hedendaags worden de middeleeuwen nog beschreven als achterhaald en conservatief.

Maar dat beeld is aan het kantelen. Historici stellen dat de middeleeuwen van groot belang zijn geweest voor de wetenschappelijke ontwikkeling, en de basis voor de moderne wetenschappen van na de verlichting. De middeleeuwen waren volgens hen van groot belang voor het voortbrengen van de wetenschap. Het idee dat de middeleeuwen tijden zijn van duisternis en conservatieve denkbeelden, is volgens hen achterhaald. Zij stellen dat de wetenschap juist door het christendom heeft kunnen worden wat het vandaag de dag is.

Christendom en wetenschap in de middeleeuwen
In de 12e eeuw ontstond er in West-Europa een renaissance, een tijd waarin de politieke en sociale interactie bloeide en er een hernieuwing van wetenschap plaatsvond. Dit gebeurde mede dankzij de handel en contacten met het Midden-Oosten, waardoor oude klassieke geschriften van denkers zoals Aristoteles, Ptolemaeus en andere beroemde filosofen opnieuw onder de aandacht kwamen. Deze ontwikkeling bevorderde de wetenschap aanzienlijk en leidde tot de oprichting van vele kathedraalscholen, die nauw verbonden waren met de kerk. Later groeiden deze kathedraalscholen uit tot universiteiten, zoals Oxford, Cambridge en Bologna, die we vandaag de dag nog kennen.

Wetenschappelijk denken

Deze renaissance van de 12e eeuw blies het wetenschappelijke denken en onderzoeken dus nieuw leven in. De opkomst van onder andere de oude Griekse filosofie, valt dus te verklaren. Er ontstond een meer scholastisch wereldbeeld, dat tot op de dag van vandaag herkenbaar is. Hierin stonden logica en empirisch onderzoek centraal. Dit betekent dat kennis werd opgebouwd door middel van ervaring, zoals het ruiken, zien, horen en voelen van objecten, dat een centrale rol speelde in het onderzoek van die tijd. Dit nieuwe wereldbeeld kon zich gemakkelijk ontwikkelen binnen West-Europa, waar het christendom al een lange tijd de grootste religie was.

Wat is een scholastisch wereldbeeld?


Het scholastische wereldbeeld is een filosofie die in de 12e en 13e eeuw opkwam in West-Europa. De scholastiek werd met name op middeleeuwse hogescholen onderwezen. Het doel van de scholastiek was het vinden van God doormiddel van de wetenschap. Een rationeel proces van nadenken en zekere kennis stond hierbij centraal.

Bijna alle grote wetenschappers uit de middeleeuwen binnen Europa, waren christelijk. Tot de 17e eeuw werd de wetenschap aangemoedigd door het christendom en de kerk. Deze ontwikkelingen hebben de basis gelegd voor de moderne wetenschap en de verlichting, die vanaf de 17e en 18e eeuw zijn doorbraak maakte. Deze doorbraak was mogelijk door de empirische kennis die de wetenschappers hadden opgedaan. Zelfs tijdens de verlichting bleven veel denkers en wetenschappers in God geloven, en het idee dat er in de natuur regels bestonden die niet door de Bijbel konden worden uitgelegd, bracht de wetenschappelijke revolutie voort.

Dit is de discussie

Verschillende opvattingen:

Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent en schrijver, schrijft in zijn boek 'Voor ieder wat waars'  dat het christendom de wetenschap zou dwarsbomen. Een idee wat al sinds de vorige eeuw steeds terug lijkt te komen, vooral bij populaire media en journalisten, maar ook historici. Deze aannames tekenen voor een groot deel ons beeld over de rol van het christendom en de kerk in de geschiedenis. In zijn boek stelt hij:

Rob Wijnberg

Schrijver 'Voor ieder wat waars'

“Het christendom verbood en dwarsboomde eeuwenlang wat wij nu wetenschap noemen: het systematisch onderzoeken van de aard van de wereld. Waarheid lag buiten handbereik van de mens en moest daar ook blijven.”

Het is niet zo dat de kerk geen moeilijke momenten heeft gekend met de wetenschap. Ondanks dat de kerk in de middeleeuwen het oprichten van zelfstandige universiteiten organiseerde om wetenschappelijke ontdekkingen te bevorderen, ontstonden er ook conflicten. Veel bekende wetenschappers uit deze periode, zoals bijvoorbeeld Copernicus en Galileo Galilei, waren katholiek. Zij waren in deze periode grotendeels vrij om hun werk als astronoom en wetenschapper uit te voeren.

Toch werd bijvoorbeeld Galilei meerdere keren door de rechtbank van de kerk onderzocht en zelfs gewaarschuwd voor het verdedigen van het heliocentrisme, een wetenschappelijke theorie over de stand en beweging van planeten die destijds in strijd was met het geocentrische model wat de kerk aanhing.

Heliocentrisme en geocentrisme: wat is het verschil?
Het geocentrisme is een wetenschappelijke theorie uit de oudheid die ervan uitgaat dat de aarde het middelpunt van het universum is. Volgens de theorie draaien alle planeten en de zon om de aarde. De theorie is vooral bekend door de werken van Aristoteles en Ptolemaeus. 

Het heliocentrisme is een sterrenkundig model waarbij de aarde en andere planeten om de zon draaien. Het werd vooral uitgewerkt door astronoom en wetenschapper Nicolaas Copernicus. Het was geen onbekende theorie, ook in de klassieke oudheid waren er al theorieën over een zonnestelsel met zon als middelpunt.

Maar wat zegt deze kwestie over de rol van de kerk binnen de wetenschap? Theoloog Stefan Paas vertelt in de Ongelooflijke Radio (EO), in een gesprek met Rob Wijnberg en David Boogerd, dat het beeld wat geschetst wordt over de kerk en het dwarsbomen van de wetenschap, simpelweg onjuist is.

Stefan Paas

Theoloog

“In de middeleeuwen werd er hard gewerkt onder andere aan het ontdekken van de wetten van snelheid en vertraging. Dan hebben we het over de 14e eeuw. Het astrolabium, de stand van de planeten. Om tijden te kunnen berekenen. Er gebeurde juist heel veel.”

Op X (voorheen Twitter) voegt theoloog Paas eraan toe dat de zaak van Galilei eigenlijk maar zijdelings met wetenschap te maken had. Volgens hem draaide het meer om gekwetste gevoelens binnen de katholieke kerk.

Het voornaamste voorbeeld hiervan is dat Galilei, nadat hij in 1632 zijn boek 'Dialoog over de twee voornaamste wereldsystemen' had gepubliceerd, door de kerkelijke rechtbank tot een straf van 'levenslang huisarrest' werd veroordeeld. Hij zou in dat boek de paus belachelijk hebben gemaakt, en de paus voelde zich gedwongen om maatregelen te nemen om zijn geloofwaardigheid te behouden, vooral vanwege de spanningen met de protestanten die destijds sterk aanwezig waren. Deze zaak is dus een uitzondering op hoe de kerk gewoonlijk omging met wetenschappers. 

Feit of fabel?

Het hedendaagse verhaal dat het christendom in de middeleeuwen de wetenschap onmogelijk heeft gemaakt, is dus een fabel. Het christendom, de katholieke kerk, heeft grotendeels de ontwikkeling van wetenschap ondersteund en aangemoedigd. De grootste wetenschappelijke ontwikkelingen uit de middeleeuwen vonden plaats op de kathedraalscholen en uiteindelijk universiteiten die zijn opgericht door de kerk. Bovendien leverde de westerse filosofie, die sterk beïnvloed is door Griekse filosofie en het christendom, belangrijke basisprincipes waarop de wetenschap kon voortbouwen. Eén van deze basisprincipes is bijvoorbeeld dat we kunnen aannemen dat onze zintuigen ons betrouwbare informatie geven over de buitenwereld.

Het is onwaarschijnlijk dat de wetenschap had kunnen uitbloeien tot wat het vandaag de dag geworden is, zonder de invloeden van het christendom. Het beeld dat er een permanente strijd tussen kerk en wetenschap is, raakt achterhaald en veel wetenschapshistorici benadrukken steeds meer de wetenschappelijke vooruitgang in de middeleeuwen en de voedingsbodem die hiervoor door het christendom werd gelegd.

Benieuwd naar meer? Luister het hele gesprek bij de Ongelooflijke Podcast (EO):

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Heb jij het idee dat de wetenschap en de kerk met elkaar botsen?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Ben jij veel bezig met hoe de wetenschap en het christendom zich tot elkaar verhouden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

55%

31%

14%

aantal reacties: 91

Wil je deze reactie verwijderen?


Heb jij het idee dat de wetenschap en de kerk met elkaar botsen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.