Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Ben jij wel eens uit je slof geschoten in een apotheek of ziekenhuis?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Heb jij ooit meegemaakt dat jouw medicijnen niet beschikbaar waren of niet meer vergoed werden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Hoe kunnen we het geweld in de apotheek oplossen?

'Sorry, we hebben uw medicijnen niet'

Apothekers uit­ge­schol­den en bedreigd: 'Binnen no-time rijdt hij met de auto de apotheek binnen'

Geschreven door Marinka Wagemans

7 september 2023 · 16:58

Update: 11 september 2023 · 15:34

In gesprek met

Foto van "Hij loopt om de balie heen en stompt me met zijn vuist in mijn gezicht. Het was echt een volle klap."
Katja van OirschotApothekersassistente in Weesp
"Hij loopt om de balie heen en stompt me met zijn vuist in mijn gezicht. Het was echt een volle klap."
Foto van "Hij ging verbaal dreigen. (...) Binnen no-time rijdt hij zo met de auto de apotheek binnen."
Siavash PezeshkiApotheker in Culemborg
"Hij ging verbaal dreigen. (...) Binnen no-time rijdt hij zo met de auto de apotheek binnen."
Foto van "We zien verbaal geweld. (...) Het kan een verhitte discussie zijn, of een overleg."
Désireé Wijgman-NiesinkApotheekmanager in Arnhem
"We zien verbaal geweld. (...) Het kan een verhitte discussie zijn, of een overleg."

In het kort

Agressie in de apotheek is misschien niet iets dat je direct verwacht, maar toch is het helaas steeds vaker aan de orde van de dag. Veel apothekers worden wekelijks geconfronteerd met geweld, van scheldwoorden tot klappen. Een belangrijke reden? Het groeiende medicijntekort in Nederland dat bij mensen voor veel frustratie zorgt.

Wat denk jij?

Ben jij wel eens uit je slof geschoten in een apotheek of ziekenhuis?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Steeds minder medicijnen beschikbaar

Bij 20% van de apothekers komt agressie dagelijks voor. Dat vertelt Aris Prins van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) bij Spraakmakers (KRO-NCRV). Bij 40% is dat wekelijks.

Dit is ook de belangrijkste reden voor apothekersassistenten om te stoppen, blijkt uit een peiling die de apothekersorganisatie op verzoek van de NOS heeft gehouden onder bijna 850 van de 2000 apothekers. 

Oorzaak van deze toename van geweld is hoofdzakelijk het medicijntekort. In juli waarschuwde KNMP al dat het aantal tekorten aan geneesmiddelen nog dit jaar naar een recordhoogte zal stijgen. Vorig jaar werd al het “schrikbarende” aantal van 1514 tekorten genoteerd door de organisatie, en in 2023 staat de teller al op 1179 tekorten. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zei hier eerder ook al voor te vrezen. 

Er is sprake van een tekort aan een geneesmiddel als het langer dan twee weken in het hele land niet te krijgen is. Het kan gebeuren dat aan één geneesmiddel meerdere keren in een jaar een gebrek is. Als het tekort wordt aangevuld maar het middel een paar maanden later opnieuw niet beschikbaar is, telt dat als twee tekorten.

Waardoor zijn er medicijntekorten?
De problemen ontstaan door foutjes bij de productie, verspreiding en kwaliteit. Dagelijks moeten medicijnen worden geïmporteerd vanuit landen zoals India en China. Daar wordt een groot deel van de grondstoffen voor de productie van geneesmiddelen geproduceerd, omdat de lonen er heel laag zijn. Hierdoor is het productieproces heel kwetsbaar. Als er maar één foutje wordt gemaakt, kan dit al voor een wereldwijd medicijnentekort zorgen. Maar tegelijkertijd kunnen medicijnen hierdoor zo goedkoop mogelijk verkocht worden.

Bovendien moeten apothekers steeds vaker zeggen dat een medicijn niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar van de klant. Dit kan liggen aan de vaak niet goed leesbare polisvoorwaarden van verzekeringen. Daardoor snappen mensen niet goed wat er nu wel en niet vergoed wordt.

Het medicijntekort is een wereldwijd probleem, maar steeds vaker ontbreken medicijnen alleen in Nederland. Zo is er hier een tekort ontstaan van het reumamedicijn allopurinol. Dat wordt door ruim 150.000 patiënten gebruikt. Dit tekort komt onder meer door het preferentiebeleid. 

Wat is het preferentiebeleid?
Zorgverzekeraars hebben een beleid genaamd 'preferentiebeleid'. Hierbij kiezen ze één specifiek medicijn uit alle vergelijkbare medicijnen op de markt. Dit is meestal het goedkoopste medicijn. Alleen dit medicijn wordt volledig vergoed.

Bij een tekort gaat het hier dus mis, omdat zorgverzekeraars maar op één paard wedden. Zorgverzekeraars hebben de laatste jaren flink geld bespaard met dit beleid. Maar soms kunnen ze te ver gaan. Het is een balans tussen geld besparen en zekerheid bieden. Als er dreigende tekorten zijn, moeten ze wellicht wat meer geld uitgeven om andere middelen (voor meer geld) te importeren.

De Arbeidsinspectie heeft bekendgemaakt vanaf september 2023 aangekondigde inspecties uit te gaan voeren bij een steekproef van een aantal apotheken. Daarbij wordt gecontroleerd in hoeverre apotheken maatregelen nemen om ongewenst gedrag, zoals agressie en geweld te voorkomen, en hoe ze de gevolgen daarvan zoveel mogelijk kunnen beperken.

Wat denk jij?

Heb jij ooit meegemaakt dat jouw medicijnen niet beschikbaar waren of niet meer vergoed werden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is hun verhaal

'Drie assistentes zijn ziek thuis komen te zitten'

Katja van Oirschot (rechts op de foto) is apothekersassistente in Weesp en heeft zelf ook ervaring met het geweld in haar apotheek. Zo moest zij een klant vertellen dat hij een bepaald merk van een geneesmiddel niet kon krijgen. Dit omdat het niet vergoed werd door zijn verzekering. "Ik heb daarover een gesprek met hem gehad. Dat ging eigenlijk prima, en hij vertrok. Ik dacht dat hij tevreden was", vertelt Katja in Dit is de Middag (EO). "Een halfuur later komt hij terug, schreeuwend dat hij me nog een keer wil spreken. Hij loopt om de balie heen en stompt me met zijn vuist in mijn gezicht. Het was echt een volle klap. Ik klapte er een beetje van achterover."

De man werd opgepakt en veroordeeld, maar de schrik zat er bij Katja nog een tijd flink in. "Het is heel beangstigend. De eerste tijd na het voorval merkte ik dat ik conflicten en discussies met mensen heel erg wilde vermijden", vertelt ze. "Je merkt dat je lichamelijk iets sneller zenuwachtig wordt, of meer adrenaline krijgt dan dat je gewend bent." 

'Hij stapte uit de auto, liep naar de assistente en bedreigde haar'

Bij de apotheek van Siavash Pezeshki in Culemborg liep het helemaal uit de hand. "Het was heel extreem", vertelt hij. Ongeveer een jaar geleden, op 6 oktober 2022, kwam er een man de apotheek binnen die meteen geholpen wilde worden. "Hij begon gelijk agressief gedrag te vertonen. Mijn collega schrok en vroeg of hij even wilde wachten, maar dat wilde hij niet", schetst Siavash de situatie.

"Hij ging verbaal dreigen en liep vervolgens de apotheek uit. Binnen no-time rijdt hij zo met de auto de apotheek binnen. Zijn auto bleef hangen bij de pui, maar hij bleef vooruit en achteruit rijden." De assistentes waren zo geschokt door het incident dat drie van hen thuis kwamen te zitten. "Twee zijn naar een psycholoog gegaan. Ik heb slachtofferhulp ingeschakeld. De angst zit er flink in."

Petitie

Désireé Wijgman -Niesink, apotheekmanager in Arnhem, heeft gelukkig nog nooit fysiek geweld meegemaakt tijdens haar werk, maar wel veel verbaal geweld. "Je moet de regelgeving vaak uitleggen aan de balie in plaats van je vak uitoefenen", zegt ze. Met haar apotheek Elderveld in Arnhem heeft ze handtekeningen opgehaald om volgende week aan te bieden aan zorgminister Ernst Kuipers. Dit om de ernst van de situatie rond het medicijntekort aan te duiden. "Omdat wij het patiëntenleed zagen, omdat er steeds meer loketten zijn waar ze naartoe moeten gaan", legt ze uit. "Volgende week, op 14 september, bieden we de actieformulieren aan. We hebben inmiddels 50.000 handtekeningen." 

Je kunt deze uitzending van Dit is de Middag (EO) nu terugkijken op NPO Start!

Wat denk jij?

Hoe kunnen we het geweld in de apotheek oplossen?