Worden de nieuwe asielwetten van minister Faber eigenlijk wel ingevoerd? 'Het effect is heel klein'
2 januari 2025 · 15:01| Leestijd: 4 min
Update: 2 januari 2025 · 16:48
In het kort
PVV-minister Faber heeft drie wetsvoorstellen gedaan om de asielinstroom naar Nederland te beperken. Maar gaan die wel goedgekeurd worden door de Raad van State? Asieladvocaat Lineke Blijdorp denkt van niet: “De meeste voorstellen kunnen helemaal niet.”
Wat denk jij?
Wat vind jij van de nieuwe asielplannen?
Aantal reacties: 0
Marjolein Faber, PVV-minister van Asiel en Migratie, wist in december haar eerste drie wetsvoorstellen door de ministerraad te loodsen. Hiermee wil Faber haar eerder aangekondigde 'strengste asielbeleid ooit' werkelijkheid maken. Het kabinet is officieel akkoord gegaan met de drie nieuwe asielwetten. De Raad van State, de onafhankelijke adviseur van het kabinet, beoordeelt nu of deze strengere asielwetten uitvoerbaar zijn en juridisch kloppen. Het officiële advies wordt rond half februari verwacht.
Wat zijn de drie nieuwe wetsvoorstellen van minister Marjolein Faber?
1. De asielnoodmaatregelenwet met onder andere:
- afschaffen van permanente verblijfsvergunningen
- Asielvergunning 3 jaar geldig, in plaats van 5
- verruiming ongewenstverklaring
- beperking nareis tot kerngezinnen
2. Tweestatusstelsel:
- Onderscheid tussen mensen die vluchten voor gevaar vanwege etniciteit, seksuele geaardheid of religie, en mensen die vluchten voor oorlog en (natuur)geweld. Nu bestaat dat onderscheid niet
3. Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring:
- Strafbaar maken als mensen niet meewerken aan uitzetting
Bron: NOS
Geen vertrouwen in wetsvoorstellen
Faber gelooft dat door deze nieuwe wetten de druk op de samenleving wordt verlaagd: "De instroom moet gewoon naar beneden. Het wordt gewoon te druk. En hiermee wordt de druk op de samenleving wordt verlaagd: de druk op het onderwijs, op de huisvesting, op de zorg. Dat gaat allemaal naar beneden. En laten we natuurlijk ook de druk op ruimte niet vergeten. Want daar hebben we gewoon gebrek aan."
Lineke Blijdorp, asieladvocaat, heeft geen vertrouwen in deze wetsvoorstellen en verwacht juist dat de druk omhoog gaat. Dat vertelt ze in Dit is de Dag (EO):
"De druk gaat hierdoor niet naar beneden.[…] De afdeling advies van de Raad van State gaat het nog beoordelen, maar de Raad van rechtspraak heeft zich er al over uitgesproken. Die heeft gezegd: dit leidt alleen maar tot meer druk, meer problemen. Zowel bij de IND, als bij de rechtbanken en bij de Raad van State. De druk gaat alleen maar omhoog."
Blijdorp gelooft niet dat de wetten een positief advies krijgen van de Raad van State: "De wetswijzigingen die ze allemaal willen, die zijn er nog niet. En de meeste kunnen ook helemaal niet.”
Ondanks dat de nieuwe asielwetten (nog) niet ingevoerd zijn, ziet ze wel effect in haar werk als asieladvocaat: “Je ziet nu heel veel angst en onzekerheid bij mensen. En dat vertaalt zich ook weer naar gedoe bij het COA en bij ons. Mensen worden onrustiger.”
Asielinstroom lager
Het laatste kwartaal van 2024 was de instroom van asielzoekers iets lager, maar dat komt volgens Blijdorp niet door ons nieuwe, rechtse kabinet: “Het is een beweging in heel Europa. Je moet niet vergeten dat alles wat hier gebeurt, vrij weinig met Nederland te maken heeft. Als hier iets minder mensen binnen komen, betekent dat er op andere plekken ook minder mensen komen. Dus ik denk dat het effect van de plannen van minister Faber heel klein is.”
Wat volgens haar wel effect zou kunnen hebben, is om gezinshereniging moeilijker te maken. Maar ook daar ziet ze een obstakel: "Het gaat met name om de Syriërs. Dat zou een impact kunnen hebben. Maar de manier die wordt bedacht, die kan helemaal niet. Dus dat schiet dan niet op. Bovendien is er nu voor Syrië natuurlijk voorlopig een tijdelijk besluitverbod. Er kan nu dus niks beslist worden. Dat betekent dat alle Syrische zaken die nu binnenkomen zich alleen maar opstapelen. Dat zie ik dus ook niet verbeteren."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Joram Kaat verder over dit onderwerp in gesprek met gasten asieladvocaat Lineke Blijdorp. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag