Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Belastingdienst gaat meekijken op Marktplaats:

Klik hieronder om je antwoord te geven

Wat is jouw duurste aankoop/verkoop via Marktplaats?

Hobby of handel?

Be­las­ting­dienst gaat meekijken op Marktplaats: betaal je straks belasting over je oude fiets?

Geschreven door Steve Oosterkamp

30 januari 2024 · 14:00

Update: 30 januari 2024 · 18:14

Belastingdienst gaat meekijken op Marktplaats wat betekent dit voor verkopers.
© ANP

In gesprek met

Foto van "Je zal als burger echt moeten kijken: wat doe ik op dit platform? Ben ik voor de Belastingdienst een ondernemer?"
Jasper van SchijndelAdvieskantoor PwC
"Je zal als burger echt moeten kijken: wat doe ik op dit platform? Ben ik voor de Belastingdienst een ondernemer?"
Foto van "Als jij taarten bakt en je verkoopt ze online, dan ben je concurrent van de bakker. Dat is oneerlijke concurrentie."
Joyce DonatConsumentenbond
"Als jij taarten bakt en je verkoopt ze online, dan ben je concurrent van de bakker. Dat is oneerlijke concurrentie."

In het kort

Ga je je zolder opruimen, je oude fiets een nieuwe eigenaar geven of die antieke verzameling vinylplaten verkopen? Dan is de kans groot dat je op Marktplaats iemand vindt die wel interesse heeft in je spullen. Maar, let op: de Belastingdienst heeft Marktplaats nu ook in het vizier. Betaal je straks belasting over de verkoop van je oude televisie?

Wat denk jij?

Belastingdienst gaat meekijken op Marktplaats:

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Nieuwe regels voor online handelaren

Koop of verkoop je wel eens iets via Marktplaats? Dan ben je niet de enige, want gemiddeld maken meer dan 11 miljoen mensen per maand gebruik van de website. De één koopt of verkoopt er af en toe iets, de ander sluit dagelijks meerdere dealtjes en houdt er een leuk zakcentje aan over. Maar weinig mensen geven hun winst op bij de Belastingdienst.

Als je heel veel zaken doet via Marktplaats - of een ander tweedehandsplatform, zoals Vinted - doe je er goed aan om voortaan in de gaten te houden hoeveel je precies verdient aan je verkopen. Is de totale waarde in een jaar meer dan 2.000 euro? Of verkoop je jaarlijks meer dan dertig items? Dan kan je vanaf nu namelijk in beeld komen bij de Belastingdienst. Dat heeft te maken met nieuwe Europese regels, waardoor een site als Marktplaats verplicht is om deze verkoopgegevens te melden aan de fiscus. Deze week gebeurt dat voor het eerst: dan geeft Marktplaats de gegevens van 2023 door aan de Belastingdienst.

Hoe verkoop je het snelst iets via Marktplaats?
Ken je dat? Je plaatst vol vertrouwen een advertentie op Marktplaats, maar helaas... niemand reageert. Misschien had je advertentie beter gekund. Vijf tips voor een goede Marktplaats-advertentie:
 1. Schrijf een gedetailleerde en eerlijke beschrijving van het product dat je verkoopt. Vermeld de staat, afmetingen, kleur en alle details die belangrijk zijn.
 2. Voeg heldere en scherpe foto's toe die het product vanuit verschillende hoeken laten zien.
 3. Bepaal een redelijke en eerlijke prijs voor je product. Onderzoek vergelijkbare items op Marktplaats om een idee te krijgen van wat gangbaar is.
 4. Reageer snel op vragen van potentiële kopers. Een snelle reactietijd vergroot de kans op een deal.
 5. Gebruik veilige betaalmethoden, zoals betalingen via bankoverschrijving of betrouwbare platforms zoals Tikkie.
Bron: Marktplaatszakelijk.nl
Hoe werkt het?

Wie boven de grens van het aantal verkochte items of de totale waarde zit, krijgt van Marktplaats het verzoek om bepaalde persoonsgegevens aan te vullen. Doe je dat niet? Dan kan Marktplaats de mogelijkheden op jouw account beperken. De uitbetaling van een lopende deal kan worden uitgesteld totdat je alsnog je gegevens aanvult.

Daarna legt de Belastingdienst de gegevens die je zelf invult bij je belastingaangifte naast de gegevens van Marktplaats. Als die flink van elkaar verschillen, kan de fiscus een onderzoek instellen. Vindt de Belastingdienst dat je op grote schaal winst maakt over je verkopen? Dan kan het zijn dat je over je verdiende geld alsnog btw of inkomstenbelasting moet betalen.

Op deze woorden zochten we in 2023 het meest op Marktplaats
 1. Gratis
 2. Camper
 3. Fiets
 4. Auto
 5. Caravan
 6. (Hoek)Bank
 7. (Kleding)Kast
 8. Scooter
 9. Eettafel
 10. Lego
Bron: Marktplaats.nl

Dit is de discussie

Moet je straks belasting betalen over je Marktplaats-inkomsten?

Hoe zit het nou precies? Je hebt dus 'hobbyverkopers' die zich geen zorgen hoeven te maken over belastingen op Marktplaats. En je hebt handelaren die Marktplaats doelbewust gebruiken om winst te maken. Waar ligt de grens? Wanneer tikt de Belastingdienst je op de vingers vanwege je Marktplaats-activiteiten?

Jasper van Schijndel van Advieskantoor PwC helpt platformen als Marktplaats om de informatie te delen met de fiscus. Hij legt in Geld of je Leven (EO) uit dat de Belastingdienst continu op zoek is naar informatie en goede bronnen om goed belasting te kunnen heffen.

Jasper van Schijndel

Advieskantoor PwC

"Terwijl platforms als Marktplaats snel groeien, beseffen medewerkers van de Belastingdienst dat ze eigenlijk niet echt goed inzicht hebben in wat daar precies gebeurt. Daarom vraagt de fiscus nu aan de platforms om informatie te verzamelen en te delen over de partijen die erop actief zijn."
"Het is niet zo dat als je gerapporteerd wordt, dat je meteen een onderneming bent voor de Belastingdienst. Dat is een andere toets. Het zou in sommige gevallen wel als inkomsten gezien kunnen worden. Je zal als burger echt moeten kijken: wat doe ik op dit platform? Ben ik voor belastingdoeleinden een ondernemer? Het hangt af van hoe je je activiteiten vormgeeft."

Moet je je zorgen gaan maken als je via Marktplaats een paar oude ski's verkoopt? Volgens Joyce Donat van de Consumentenbond valt dat wel mee. Als het gaat over oude spulletjes die je zelf hebt gebruikt, dan betaal je daar geen belasting over. Je hebt er ooit meer voor betaald dan je er nu voor krijgt, dus je maakt geen winst. En deze belasting gaat over de winst, legt Donat uit. Dus als je je tweedehandsspullen op Marktplaats wilt zetten: geen paniek.

Joyce Donat

Consumentenbond

"Pas als je er een handeltje van maakt, wordt het een ander verhaal. En er zijn best wel wat consumenten die spulletjes goedkoop inkopen, het eventueel opleuken en met winst doorverkopen. Dán ben je professioneel bezig en dus belastingplichtig. Als jij taarten bakt en je verkoopt ze online, dan ben je concurrent van de bakker. Dat is oneerlijke concurrentie."
"Maar het is lastig: wanneer ben je hobbyist en wanneer ben je handelaar? Dat is een beetje een grijs gebied waar de Belastingdienst ook niet heel duidelijk over kan zijn, want het is gewoon maatwerk. Ik denk dat de meeste mensen zelf wel weten of ze er echt een handeltje op nahouden, of dat ze onschuldig oude spulletjes aan het verkopen zijn."

Dit is het gesprek

Luister onze podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met Jasper van Schijndel van advieskantoor PwC en Joyce Donat van de Consumentenbond.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Wat denk jij?

Wat is jouw duurste aankoop/verkoop via Marktplaats?