Big Bazar op omvallen: maar is het wel verantwoord om bij dit soort discountwinkels te shoppen?
23 augustus 2023 · 13:23| Leestijd: 3 min
Update: 8 augustus 2024 · 15:58
In dit artikel aan het woord
"Als je duurzaam wilt doen, moet je je eigenlijk bij elk product afvragen: heb ik dit écht nodig?"
"Nadeel vind ik dat er waarschijnlijk ook veel onnodig spul gekocht wordt omdat het zo lekker goedkoop is. Dit is dan weer slecht voor het milieu."
"Kijk: laten we eerlijk zijn, discount is in deze tijd natuurlijk toch keihard nodig."
In het kort
Big Bazar staat op de rand van de afgrond, terwijl klachten over onbetaalde facturen zich opstapelen. In schril contrast gaat het heel goed met de Action, een soortgelijke winkel. Maar kunnen we eigenlijk wel zonder schuldgevoel bij bij deze winkels, die veelal producten uit China importeren, inkopen doen?
Wat denk jij?
Vind jij het verantwoord om bij de Action of Big Bazar te winkelen?
Aantal reacties: 0
Big Bazar
Big Bazar beleeft op dit moment zware tijden. Klachten stapelen zich op over onbetaalde rekeningen, en dinsdag deed zich een rechtszaak voor in de rechtbank in Assen om de ontruiming van twee winkelpanden in Drenthe te voorkomen. Verhuurders wachten namelijk nog op hun geld van Big Bazar voor hun panden. Opvallend is dat de keten zelf afwezig was in de rechtszaal, ondanks klachten uit Assen en Coevorden.
En dat terwijl winkelketen Action, ook een winkel die een heel breed assortiment aanbiedt tegen lage prijzen, de omzet in de eerste helft van 2023 met ruim een derde omhoog zag gaan tot 5,2 miljard euro.
Dit is de discussieDuurzaam en verantwoord?
Maar is het eigenlijk überhaupt wel zo'n goed idee om te shoppen bij dit soort discountwinkels? Veel producten die in de Action en de Big Bazar liggen zijn van plastic, en de kwaliteit laat in sommige gevallen ook te wensen over. Bovendien is de manier van importeren — de meeste producten komen uit China — vaak allesbehalve duurzaam.
Econoom Erica Verdegaal zet ook haar vraagtekens bij de duurzaamheid.
"Als je als consument duurzaam wilt doen, moet je je eigenlijk bij elk product afvragen: heb ik dit écht nodig? En ten tweede: draagt het bij aan een beter leven mijn doelen in mijn leven? Als het antwoord nee is, moet je het gewoon niet kopen. Want overal in de wereld, in China bijvoorbeeld staan dan weer grote fabrieken te stampen die dat moeten maken. Dus wees voorzichtig met wat je koopt."
"Maar als je iets echt nodig hebt, ja dan zou ik zeggen, kijk ook naar de prijs, daar is niks op tegen, toch?"
Retaildeskundige Paul Moers wijst erop dat de Action in ieder geval wel bezig is met het verduurzamen van hun producten. In 2024 willen ze 100% van hun producten duurzaam inkopen. In 2021 werd 86% van de producten van katoen op duurzamere wijze ingekocht. In datzelfde jaar was bovendien 70% van de Action-producten van hout, zo schrijft de Ondernemer.
"Je moet nadenken wat nu eigenlijk de kwaliteit van de spullen is. Ik denk dat dat een weg is die Action in zou moeten gaan om die kwaliteit veel duurzamer te maken. Want dan ben je pas echt goed bezig. Dus dat is zeker een uitdaging voor dat concern."
Verder zijn discountwinkels volgens Moers in de huidige tijden, met de hoge inflatie en energieprijzen in het afgelopen jaar, erg hard nodig.
"Kijk: laten we eerlijk zijn, discount is in deze tijd natuurlijk toch keihard nodig. We hebben 1,3 miljoen armen in Nederland. Het verhouding tussen arm en rijk is steeds meer ongelijk. Dus wat je eigenlijk tegenwoordig ziet, is dat een arm iemand naar een discountwinkel móét, en een rijk iemand tegenwoordig naar een discountwinkel wíl. En dan zegt, zie mij eens even slim wezen."
Dit zegt ons WhatsApp-panel
We vroegen ons WhatsApp-panel of zij zelf vaak in dit soort koopjeswinkels te vinden zijn, en wat ze eigenlijk van deze winkels vinden.
"Ik koop geen Actiontroep al heb ik het wel gedaan met name kantoorartikelen. Big Bazar vind ik netter en beter vergelijkbaar (niet erg vreemd natuurlijk) met de verdwenen Blokker. Wat ik normaal daar zou halen, haal ik nu bij Big Bazaar maar goedkoper en dus makkelijker voor bijvoorbeeld ook levensmiddelen."
"Ik houd niet van winkelen. Voor die prijzen moeten andere mensen tegen een hongerloon werken."
"Ik vermoed dat veel mensen vanwege de lage prijzen deze winkels bezoeken. Nadeel vind ik dat er waarschijnlijk ook veel onnodig spul gekocht wordt omdat het zo lekker goedkoop is. Dit is dan weer slecht voor het milieu. Zelf bezoek ik deze winkels zelden. Alleen als ik echt iets nodig heb en ik ben in de buurt dan kijk ik even of ze de spullen hebben liggen. Ik voel me soms wel bezwaard als ik spullen meeneem. Veel spullen zijn namelijk zo laag geprijsd dat je je af kunt vragen of er niemand mee gedupeerd wordt. Hetzelfde gevoel wat me bekruipt als je in hele goedkope kledingzaken shopt."
"In ons dorp zit een goed gesorteerde, grote Action en een Hema. Meer warenhuizen zijn er niet. De Action heeft een veel ruimer aanbod. Ik ben daardoor vaak aangewezen op de Action, ook al wil ik dat liever niet. Ik ben op de hoogte dat kwaliteit van Action artikelen vaak niet goed is en leveranciers te strakke prijsafspraken krijgen. Ik zou liever daar geen aankopen doen. Maar kleine boodschappen wil ik ook niet online bestellen (vanwege duurzaamheid en om lokale economie te stimuleren shop ik zoveel mogelijk lokaal). Als de Hema een product niet heeft, ben ik dus aangewezen op de Action. Vaak hebben zij het wel..."
"Ik winkel regelmatig bij de Action omdat ze heel veel dingen hebben die betaalbaar zijn. Ik kom dan wel vaker met spullen thuis dan de bedoeling is."
"Ik kom praktisch nooit in koopjes-winkels! Alleen als ik écht iets nodig heb, koop ik het. Maar écht niet alleen maar bij Action e.d. Ik denk dat de producten in deze winkels afkomstig zijn uit landen waar slechte arbeidsomstandigheden zijn en lage lonen. Dat vind ik geen prettig idee. Vandaar dat ik er nooit kom."
"Goedkoop maar niet duurzaam en zeker geen verantwoorde salarissen bij makers producten."
Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt.
Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden: stuur een appje naar ons met DIT AAN.
Praat mee
Kom jij vaak in een discountwinkel, en wat koop je daar dan?
Is de Big Bazar -met maar liefst 120 winkels in Nederland- nog te redden? En zijn dit soort discountwinkels nog van deze tijd? Luister naar de podcast van Geld of je Leven (EO):
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven