Moet je straks je cv inleveren bij het aanvragen van bijstand? 'Mogelijk in strijd met de privacywet'
23 januari 2025 · 14:36| Leestijd: 3 min
Update: 23 januari 2025 · 14:36
In het kort
Als je in de bijstand zit, bestaat er een kans dat je zo snel mogelijk weer aan het werk wilt. VVD-Kamerlid Daan de Kort kwam met die gedachte in het hoofd met het idee om een grote database hebben met allerlei cv's erin. Daarin zouden werkgevers kunnen zoeken op bepaalde eigenschappen, waarbij jouw cv misschien wel boven komt drijven.
Wat denk jij?
Zou jij het goed vinden dat de gemeente jouw cv in een database zet?
Aantal reacties: 0
Mogen gemeenten een cv-database maken?
Ongeveer 400.000 Nederlanders zitten in de bijstand. En dat terwijl er in veel sectoren juist meer handen nodig zijn. Hoe kan het dat zij geen passende baan vinden? En is er een manier om de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner te maken?
VVD-Kamerlid Daan de Kort heeft daar wel ideeën voor. "Verplicht iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt om een cv aan te leveren. Dit moet gemeenten helpen bij hete beter matchen van werkzoekenden met vacatures", stelt hij. Gemeentes zouden zo een database met cv's kunnen opbouwen, waar werkgevers in kunnen zoeken naar nieuwe werknemers.
Wat is de rol van gemeenten in het aanvragen en uitkeren van de bijstand?
Gemeenten hebben een belangrijke rol in de aanvraag en uitkering van de bijstand. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van deze regeling. Belangrijke aspecten hiervan zijn:
- Nieuwe aanvragen behandelen;
- Gegevens controleren;
- Bijstandsgeld uitkeren;
- Mensen begeleiden naar een nieuwe baan;
- Het controleren van de verplichtingen voor mensen in de bijstand, zoals het actief zoeken naar werk of het volgen van een re-integratietraject.
Maar mogen gemeenten zomaar iedereen verplichten om hun cv te delen? Peter Kamp is jurist en adviseert uitkeringsgerechtigden. Hij heeft twijfels bij de uitvoerbaarheid van het plan. "Het verplicht laten delen van cv's is mogelijk in strijd met de privacywetgeving", waarschuwt hij. "Gemeenten zouden beter moeten samenwerken met werkgevers die vacatures kunnen aanleveren. Dan kom je niet in de knel met de AVG en kun je alsnog de juiste match maken."
Bovendien worden er volgens Kamp vaak al allerlei dingen gedaan om cv's van mensen in de bijstand bij werkgevers te krijgen. Het grote verschil hierbij is dat het niet verplicht is. "Gemeenten ontvangen deze gegevens vaak al via het UWV. Het hoort ook bij het proces, net als het aanleveren van je bankgegevens en gezinssituatie." Het nieuwe plan zou volgens hem niets toevoegen.
"Een baan is zoveel meer dan alleen inkomen."
Toch vindt de VVD'er het een goed idee. Hij vindt het belangrijk dat dit gebeurt, omdat het volgens er volgens hem voor zorgt dat mensen sneller aan het werk zijn. En dat heeft veel positieve bijwerkingen: "Een baan is zoveel meer dan alleen inkomen. Het biedt persoonlijke ontwikkeling, meer levensgeluk en sociale contacten."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Geld of je Leven terug als podcast
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Daan de Kort, Tweede Kamerlid voor de VVD, en Peter Kamp, die als jurist uitkeringsgerechtigden adviseert.
Daan de Kort is te gast, samen met Peter Kamp, die als jurist uitkeringsgerechtigden adviseert.Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast