'Ik wil er ook bij horen': voor 1 op 3 in de bijstand is een baan onhaalbaar
6 november 2024 · 13:42| Leestijd: 4 min
Update: 6 november 2024 · 14:20
In het kort
Veel mensen in de bijstand vinden het lastig om deel te blijven uitmaken van de samenleving. Het vinden van passend werk is vaak moeilijk, en soms zelfs onmogelijk. Moet er iets veranderen?
Wat denk jij?
Ken jij iemand in de bijstand?
Aantal reacties: 0
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft een rapport uitgebracht over de bijstand. Een derde van de mensen in de bijstand kan niet makkelijk aan werk komen, blijkt uit het rapport.
"Vaak leven mensen met gezondheidsproblemen ook in armoede. Voor mensen die verschillende problemen naast elkaar hebben, is het lastig om betaald werk te vinden", zegt SCP-directeur Karen van Oudenhoven bij Geld of je leven (EO). "Het heeft geen zin om mensen te dwingen werk te zoeken, voor wie dat eigenlijk een brug te ver is." Daarom pleit ze voor aanpassingen aan de Participatiewet.
"Het is frustrerend voor mijzelf en het is frustrerend voor de gemeente."
De Participatiewet heeft als doel dat meer mensen (betaald) werk vinden. Bijvoorbeeld mensen in de bijstand of met een beperking. Het vorige kabinet wilde de wet aanpassen, maar dat voorstel ligt nu nog steeds bij de Tweede Kamer.
Met vrijwilligerswerk een bijdrage leveren
"Je moet de begeleiding laten aansluiten op de behoeftes," zegt Van Oudenhoven. "Die behoeftes gaan vaak over functioneren in een sociale context, dus uit je isolement komen en actief een bijdrage leveren. Er zijn heel veel mensen die met vrijwilligerswerk een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Maar zo'n bijdrage wordt soms niet zo gewaardeerd, terwijl we die als samenleving heel erg nodig hebben. En het levert een hoge kwaliteit van leven op voor mensen in de bijstand."
Hoe werkt bijstand?
De bijstand is het vangnet van sociale zekerheid. Met bijstand word je inkomen aangevuld tot een bepaalde norm. De gemeente bepaalt of je recht op bijstand hebt en hoe hoog die dan wordt. Als je bijstand krijgt ben je ook verplicht om een (betaalde) baan te zoeken.
Bron: Rijksoverheid
Uiteindelijk is iedereen beter af als mensen in de bijstand worden geholpen, zegt Van Oudenhoven. "Mensen die niet gelukkig zijn, thuis zitten en geïsoleerd raken, zijn voor de samenleving een kostenpost. Zij hebben vaak de meeste aandacht nodig. Uiteindelijk leidt goede aandacht ook nog vaak tot werk."
'Ik wil er ook bij horen'
Mirjam Duijvensteijn zit in de bijstand. Ze was eerst zelfstandig ondernemer in de particuliere thuiszorg, maar werd chronisch ziek en kon niet meer werken. Ze kwam in de bijstand terecht, maar vond het moeilijk om een baan te vinden vanwege haar leeftijd en gezondheidsproblemen.
"Ik ben pas 64 geworden. Het wordt natuurlijk nooit gezegd, maar ik krijg altijd te horen dat 'de keus niet op mij is gevallen'. Het mag natuurlijk geen discriminatie lijken... Mijn contactpersoon van de gemeente zei ook: het is gewoon onbegonnen werk. Het gaat niet meer lukken. En dat is zo frustrerend, want ik wil niet uitgesloten worden. Ik wil er ook bij horen, maar dat gaat niet."
Duijvensteijn vindt het lastig om onderdeel te blijven van de samenleving. Daar heb je namelijk geld voor nodig, vertelt ze. "Je hebt geen collega's meer en je komt geen mensen tegen, dus je zit veel thuis. Want ik heb geen geld om even te winkelen of uiteten te gaan." Er wint niemand in deze situatie, denkt Duijvensteijn: "Het is frustrerend voor mijzelf en het is frustrerend voor de gemeente."
Luister naar Geld of je Leven
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met SCP-directeur Karen van Oudenhoven en Mirjam Duijvensteijn, die in de bijstand zit. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast