Baby's krijgen steeds minder vaak borstvoeding. Hoe erg is dat?
8 mei 2024 · 11:15| Leestijd: 5 min
Update: 8 augustus 2024 · 14:20
In dit artikel aan het woord
"Dit kan wel gevolgen hebben voor de volksgezondheid."
"Borstvoeding is natuurlijk, maar het gaat niet altijd vanzelf."
"De liefde van een moeder zit niet in de melk die je geeft."
In het kort
Geen zin in gedoe met flesjes, poedermelk en sterilisatie? Geen paniek, want het vrouwelijk lichaam heeft alles al perfect geregeld voor de beste voeding voor je pasgeboren baby. Borstvoeding geven: het klinkt zo mooi, maar helaas is de praktijk niet altijd een pretje. Steeds meer vrouwen lopen tegen problemen aan en het aantal ouders dat hun kind borstvoeding geeft, is lager dan ooit. Is dat erg?
Wat denk jij?
Vind jij dat advies over borstvoeding in het basispakket zou moeten?
Aantal reacties: 0
'Borstvoeding geven? Kijk zelf maar hoe je dat doet'
Heb jij kinderen? Dan is de kans groot dat jij of je partner borstvoeding heeft gegeven. Maar het aantal moeders dat direct na de geboorte alleen maar borstvoeding geeft, daalt behoorlijk, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Nog maar iets meer dan de helft (53%) van de moeders doet dit. Sinds het begin van de peiling in 1997 was dat aantal niet zo laag.
De belangrijkste reden voor ouders om aan borstvoeding te beginnen, is de gezondheid van de baby. Ook wordt het contact tussen moeder en baby genoemd als reden.
Teleurstelling
Helaas draait het geven van borstvoeding voor veel ouders uit op een teleurstelling. Bijna driekwart (71%) stopt eerder met borstvoeding dan gewild, omdat ze bang zijn dat ze te weinig melk geven. Ook is pijn bij de vrouw regelmatig een reden om met borstvoeding te stoppen. Twee derde van de vrouwen was teleurgesteld dat ze zich gedwongen voelden om te stoppen.
In vergelijking met andere landen doet Nederland het niet zo goed als het gaat om het geven van borstvoeding. Ons land staat op de 90e plaats op een lijst van 100. Nederland scoort slecht omdat er onder andere geen overheidsbeleid is rondom borstvoeding. Ook is er geen crisisbeleid in het geval van rampen en noodsituaties.
Is borstvoeding gezond?
Borstvoeding is de voeding het lichaam van een moeder zelf produceert voor baby’s. Het heeft bewezen voordelen voor de gezondheid van kind en moeder als je het vergelijkt met kunstvoeding. Een baby heeft het meeste voordeel als hij minimaal zes maanden borstvoeding krijgt.
Het meest duidelijke effect zie je op de directe gezondheid van de baby, zoals bescherming tegen infectieziekten. Maar er zijn ook gunstige effecten in de periode na de borstvoeding, zoals bescherming tegen overgewicht. Bron: Voedingscentrum
Wat denk jij?
Quizvraag: Hoe heet het stofje in moedermelk dat er voor zorgt dat je baby slaperig wordt?
Aantal reacties: 0
Het antwoord vind je onderaan het artikel.
Dit is de discussieIs het erg dat baby's minder vaak borstvoeding krijgen?
Steeds minder vrouwen kiezen ervoor om hun baby alleen maar borstvoeding te geven. Ook stopt een groot deel eerder met borstvoeding dan zij zelf hoopten. Als moeders zo'n besluit nemen, krijgen ze regelmatig kritiek. Is het erg om geen – of niet uitsluitend – borstvoeding te geven aan een jonge baby?
Sofie van den Enk heeft De Melkfabriek geschreven, een boek over borstvoeding. In Dit Is Nederland (EO) vertelt ze over waarom borstvoeding geven heel positief kan zijn voor het kindje en voor de moeder:
"Van veel moeders is het het streven om te beginnen of te proberen om borstvoeding te geven. En daar zijn ook wel echt goede redenen voor. De kans op infecties bij je kindje is kleiner. Het is voor jezelf goed omdat bijvoorbeeld de kans op borstkanker verkleint. Dus er zijn echt wel goede redenen om borstvoeding proberen te geven."
Wel adviseert ze dat mensen zich wat meer verdiepen in borstvoeding, omdat het echt niet altijd een makkelijk proces is:
"Kijk, als je zwanger bent van je eerste, dan denk je ongeveer tot aan de bevalling. En het leven daarna, daar kun je je bijna geen voorstelling van maken. Maar de borstvoeding begint gewoon op het moment dat je bevalling voorbij is. Dus als je zegt van: ‘Hey, ik wil wel de voordelen van die borstvoeding pakken,’ is het handig je je er van te voren in verdiept. Want het is natuurlijk, maar het gaat niet altijd vanzelf."
Lactatiekundige Teddy Geerts zegt in Dit is de Dag (EO) dat ze zich zorgen maakt over het dalende aantal vrouwen dat borstvoeding geeft.
"Als dat percentage vrouwen dat borstvoeding geeft ineens zo snel naar beneden kukelt, kan dat wel gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Kinderen die borstvoeding krijgen zijn minder vaak ziek. Vrouwen die borstvoeding geven hebben een lager risico op het ontwikkelen van borstkanker en eierstokkanker."
Wat doet een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding. Ze geeft moeders voorlichting en advies over borstvoeding en helpt bij het oplossen van problemen met borstvoeding. Daarnaast is ze het aanspreekpunt voor kraamverzorgenden en andere professionals als zij vragen hebben over borstvoeding.
Lactatiekundige is een serieus beroep. Je hebt een opleiding met toelatingseisen nodig voordat je jezelf zo mag noemen. Bron: Ouders van Nu
Annemarie Geerts, schrijver en influencer, vindt het jammer dat er minder borstvoeding gegeven wordt, maar zegt ook dat elke vrouw het recht heeft om een eigen keuze te maken. Daarbij is het taboe op het gebruiken van kunstmatige melk niet helpend voor vrouwen, vindt ze.
"Ik vind het vooral heel jammer, ik zie zelf ook liever dat mensen borstvoeding geven. Maar tijden veranderen. Niet iedereen heeft vandaag de dag evenveel zin en tijd om borstvoeding te geven. En aan alle moeders, als het niet lukt, alsjeblieft: stop er dan mee. Ik heb zoveel mensen om me heen die mij berichtjes sturen van ‘Ik had het ook zo graag gewild, ik heb er zo'n spijt van dat het niet is gelukt.’ Ik zou heel graag willen dat dat schuldgevoel er een beetje afgaat. De liefde van een moeder zit niet in de melk die je geeft."
Moet hulp bij borstvoeding standaard in het basispakket?
Het Voedingscentrum vindt dat het zou helpen als een lactatiekundige toegankelijk is voor iedereen die het nodig heeft. Die hulp wordt nu in sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoed. Als het aan het Voedingscentrum ligt komt dit standaard in het basispakket. Lactatiekundige Teddy Roorda vindt dat een goed idee.
"Borstvoeding geven lijkt zo makkelijk, als je het op een plaatje ziet of op Instagram kijkt. Maar het is absoluut niet makkelijk. Vrouwen onderschatten hoe ingewikkeld het is. Daarom pleit ik ervoor dat vrouwen zich heel erg goed voorbereiden op wat borstvoeding betekent. Hoe werkt die borst? Hoe gaat de melkproductie? Hoe zit het met aanleggen? Al die facetten zijn super ingewikkeld. Dan denk je dat daar de kraamverzorgster voor is, maar die hebben het ongelofelijk druk. En eerlijk gezegd weten zij ook niet alles over borstvoeding."
Annemarie Geerts is het daarmee eens.
"Ik denk dat het een hoop problemen zou kunnen voorkomen. Waarom niet? Je doet ook een zwangerschapscursus, een pufcursus en een yogacursus. Waarom niet een borstvoedingscursus? Zo ingewikkeld is dat niet."
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Joram Kaat in gesprek gaat met lactatiekundige Teddy Roorda en Annemarie Geerts (schrijver en influencer).
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Bekijk Dit is Nederland
- Steeds minder kinderen geboren in Nederland, welke gevolgen heeft dat?
Steeds minder kinderen geboren in Nederland, welke gevolgen heeft dat?
- SGP wil draagmoederschap verbieden: 'Reduceert vrouwen tot een productiemiddel'
SGP wil draagmoederschap verbieden: 'Reduceert vrouwen tot een productiemiddel'
Praat mee
Wat is jouw ervaring met het geven van borstvoeding?
Antwoord quizvraag: Het slaaphormoon melatonine zit van nature in moedermelk, 's avonds wat meer dan 's ochtends. Daardoor valt je baby makkelijker in slaap.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag