Mogen christenen een snelweg blokkeren voor het klimaat?
7 september 2023 · 17:36| Leestijd: 3 min
Update: 20 september 2024 · 15:02
In dit artikel aan het woord
"Als de overheid zo de verkeerde kant opgaat, dan heb je als christen eigenlijk de morele plicht om daar iets tegen te doen, ook als dat ongemakkelijk is."
"Ik denk dat het vanuit christelijk oogpunt beter is om de wettelijke weg te bewandelen, er zijn ook andere methodes om te protesteren."
"God houdt zoveel van zijn schepping, daar staat de Bijbel vol van. En wat is dan het antwoord van christenen daarop?"
In het kort
Bij de klimaatdemonstratie op de A12 afgelopen zaterdag waren duizenden mensen aanwezig. Steeds meer Nederlanders sluiten zich aan bij de demonstraties van Extinction Rebellion. En ook steeds meer christelijke actievoerders gaan de barricades op. Maar hoe ver mag je als christen gaan voor het klimaat?
Wat denk jij?
Mag je als christen een snelweg blokkeren voor het klimaat?
Aantal reacties: 0
Steeds meer christenen op de snelweg
De meest in het oog springende actie van Extinction Rebellion (XR) is het blokkeren van de A12. Vanaf zaterdag 9 september willen ze iedere dag de A12 te blokkeren, tot alle fossiele subsidies worden afgeschaft. Ook steeds meer christenen sluiten zich bij deze actie aan.
Voorafgaand aan de demonstratie op de A12 organiseerden GroeneKerken en Micha Nederland zelfs een klimaatkerkdienst. En er is een christelijke equivalent van XR, namelijk Christian Climate Action (CCA). Dit is een organisatie die geweldloos actievoert om aandacht te krijgen voor de klimaatcrisis. Een deel van de leden van CCA is ook actief bij XR en sluit regelmatig aan bij klimaatacties.
Populariteit snelwegblokkade groeit
Bij de eerste snelwegblokkade van Extinction Rebellion deden ongeveer dertig mensen mee. Bij de demonstratie in mei waren dat er ongeveer 6.000. En bij de demonstratie op 9 september waren vogens Extinction Rebellion 25.000 demonstranten. XR blijft blokkeren totdat de overheid akkoord gaat met hun eis: een onmiddellijke stop van het subsidiëren van fossiele brandstoffen.
Niet alle christenen staan achter de klimaatdemonstraties. Een tweet van Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, veroorzaakte in mei veel ophef. In het filmpje werd een oproep gedaan voor het deelnemen aan de A12-demonstratie. Critici vonden dat je als christen geen steun kan geven aan een volgens hen extremistische organisatie.
Daarnaast overtreedt je de wet als je een snelweg blokkeert. De burgemeester van Den Haag heeft de demonstraties op de A12 steeds verboden. Demonstranten die toch de snelweg opgaan plegen dus een strafbaar feit. Veel christenen vinden dat je niet in moet gaan tegen de overheid.
Dit is de discussieMogen christenen rebelleren voor het klimaat?
Steeds meer christenen komen dus in opstand voor het klimaat. Hebben christenen een grotere verantwoordelijkheid als het daar om gaat? En mogen daarvoor snelwegen geblokkeerd worden? Rozemarijn van 't Einde, klimaatactivist én theoloog, vindt van wel. Ze is sinds twee jaar actief voor Extinction Rebellion en blokkeerde bij eerdere demonstraties de snelweg.
"Het probleem is zo ernstig en de sleutel ligt bij de overheid en de bedrijven. Die doen totaal niet wat nodig is. Ze verbreken eigenlijk het sociaal contract met burgers. Dan kan ik niet anders dan daartegen vreedzaam in opstand komen."
"Ik ben altijd verbaasd als mensen zeggen dat het als christen niet passend is. Als de overheid zo de verkeerde kant opgaat, dan heb je als christen eigenlijk de morele plicht om daar iets tegen te doen, ook als dat ongemakkelijk is. In de Bijbel zien we allemaal voorbeelden van mensen die dingen doen die tegen hun overheid ingaan, kijk naar Mozes en naar Ester."
Ries van Maldegem vindt niet dat het overheidsgezag wordt aangetast met de demonstraties en dat je best mag demonstreren voor een goed doel. Maar Van Maldegem, columnist bij het Reformatorisch Dagblad, voelt zich niet geroepen om op de snelweg te gaan staan, al is hij zelf wel actief bezig met duurzaamheid.
"Je bestrijdt eigenlijk kwaad met kwaad, door als mensen verkeerde dingen doen ook zelf wetten te overtreden. Ik denk dat het vanuit christelijk oogpunt beter is om de wettelijke weg te bewandelen. De overheid is als instituut natuurlijk iets dat je hoog moet houden. Er zijn ook andere methodes om te protesteren. Ik vind de methode van een organisatie als Urgenda een betere manier. Die maken het de overheid ook best lastig door bij de rechter zaken aan te kaarten."
"En met het blokkeren van snelwegen benadeel je ook medeburgers. Het is gewoon niet zo'n hele sympathieke actiemethode. Je mag de personen die namens de overheid beleid voeren aanspreken op hun daden en ook aan de wet houden. Dit hoor je eigenlijk via politieke partijen voor elkaar te kunnen krijgen."
Bij de vorige demonstratie stond oud-Kamerlid Carla Dik-Faber niet op de A12, maar wel op het Malieveld te demonstreren. Ze wil pal staan voor Gods schepping. Ze is het niet eens met Van Maldegem dat het via de politiek geregeld moet worden, demonstreren heeft volgens haar meer impact.
"Wat ik als Kamerlid heb geleerd, en het spijt me dat ik dat moet zeggen, is dat de Kamer pas in beweging komt als de samenleving laat zien dat ze het anders wil. Daarom is het belangrijk dat we allemaal op onze eigen manier laten zien dat we het anders willen. Wij hadden een brandbrief aan het kabinet in NRC Handelsblad geplaatst met bijna honderd organisaties en ik heb daar na die dag niets meer over gehoord. Ik was bij de steundemonstratie op de A12, het haalt de media en iedereen had het erover."
Ze hoopt dat steeds meer christenen zich bij de demonstraties aansluiten, maar ze benadrukt ook dat iedereen dat op zijn eigen manier moet doen.
"God houdt zoveel van zijn schepping, daar staat de Bijbel vol van. En wat is dan het antwoord van christenen daarop? Dat is denk ik te lang veronachtzaamd. Ik hoop echt dat christenen die zorgen voor de schepping gaan omarmen. Maar als mensen zeggen, nog de blokkade, nog de steundemonstratie zijn dingen die bij mij passen, maar ik maak in mijn persoonlijk leven wel duurzame keuzes, dan is dat ook goed. Als je maar in beweging komt voor die mooie schepping van God."
Praat mee
Wat zijn andere manieren om in actie te komen voor het klimaat?
Wil je meer horen? Luister naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO):
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag