Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Heeft de basisschool van jouw kinderen een continurooster?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Ben jij voor een continurooster?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Wat zou een goed alternatief zijn voor het continurooster?

Speelkwartier is over

Con­ti­nu­roos­ter op basisscholen: 'Niet goed voor de ontwikkeling van het kind'

Geschreven door Mariska van der Veen

5 september 2023 · 11:11

Update: 8 september 2023 · 10:38

© ANP

In gesprek met

Foto van "Op de meeste scholen wordt een filmpje gekeken tijdens de pauze en hebben kinderen dus niet genoeg tijd en niet genoeg aandacht voor hun eten."
Floor ScheffersVoedingswetenschapper
"Op de meeste scholen wordt een filmpje gekeken tijdens de pauze en hebben kinderen dus niet genoeg tijd en niet genoeg aandacht voor hun eten."
Foto van "Het geeft kinderen veel rust en structuur als de pedagogische lijn door de hele dag heen hetzelfde is."
Hans VerweijBasisschooldirecteur
"Het geeft kinderen veel rust en structuur als de pedagogische lijn door de hele dag heen hetzelfde is."
Foto van "Kinderen krijgen nu veel minder tijd om buiten te spelen, terwijl het goed is voor kinderen om te spelen en te ontladen."
Mariëlle BeckersOrthopedagoog
"Kinderen krijgen nu veel minder tijd om buiten te spelen, terwijl het goed is voor kinderen om te spelen en te ontladen."

In het kort

Het continurooster is aan een opmars bezig in Nederland. Steeds meer basisscholen kiezen voor een kortere schooldag met een kortere middagpauze. Veel scholen en ouders zijn enthousiast. Maar is het ook goed voor het kind?

Wat denk jij?

Heeft de basisschool van jouw kinderen een continurooster?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Een hele dag school

Steeds meer scholen kiezen voor een continurooster. Het verschil met een traditioneel schoolrooster is dat de dagen korter zijn. De schooldag begint om 08.00 of 08.30 uur en eindigt tussen 14:00 en 14:45 uur. Ook de middagpauze is ingekort. De pauze duurt meestal een half uur. Vijftien minuten om te eten en vijftien minuten om te spelen. Leerlingen moeten op school blijven en lunchen meestal in hun eigen klas met de leerkracht. 

Het traditionele schoolrooster verdwijnt
Het traditionele schoolrooster was heel lang het uitgangspunt voor scholen. In het schooljaar 2011-2012 hanteerde nog 77% van de basisscholen het traditionele rooster. Maar in 2019-2020 was dat nog maar 37% van de scholen. 

Het was vroeger heel normaal dat kinderen tussen de middag thuis aten. Maar dit wordt steeds unieker. Doordat vrouwen meer gingen werken, bleven kinderen steeds vaker op school voor lunch. Dankzij vrijwilligers kon dit, maar de groep vrijwilligers wordt steeds kleiner en het aantal werkende moeders groter. Veel scholen moeten daarom kiezen voor een andere middagpauze-invulling. Een deel kiest voor de tussenschoolse opvang, verzorgd door een kinderopvangorganisatie en een ander deel voor het continurooster.

Wat denk jij?

Ben jij voor een continurooster?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de discussie

Is een continurooster wel goed voor kinderen?

Steeds meer basisscholen voeren dus het continurooster in, maar de vraag is of het wel goed is voor kinderen om van de ochtend tot de middag op school te zijn met een kortere pauze. Basisschooldirecteur Hans Verweij vertelt in Dit is de Dag (EO) dat hij voorstander is van het continurooster, hij voerde het dit nieuwe schooljaar in. 

Hans Verweij

Basisschooldirecteur

"Tijdens de coronatijd hebben we ervaring opgedaan met het continurooster, dat beviel toen best goed. Het geeft kinderen veel rust en structuur als de pedagogische lijn, de manier waarop kinderen de docenten aanspreken en andersom, door de hele dag heen hetzelfde is."
"We hebben veel nagedacht voordat we met het continurooster startten. Alle kinderen eten in stilte op school. Er wordt geen muziek aangezet, er wordt geen film aangezet of een andere activiteit waar kinderen door afgeleid worden. De concentratie is bij het eten. Op de lunch zit geen tijdsdruk. Bij de kleuters hebben we het zo georganiseerd, dat ze in de ochtend in de middag lang buitenspelen. Dat vinden we ontzettend belangrijk."

De manier waarop de basisschool van Hans Verweij het continurooster vormgeeft, vindt voedingswetenschapper Floor Scheffers prachtig om te horen en een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten. Maar ze is bang dat het er op de meeste scholen anders aan toegaat en ze is daarom ook niet enthousiast over het continurooster. 

Floor Scheffers

Voedingswetenschapper

"Op de meeste scholen wordt een filmpje gekeken en hebben kinderen dus niet genoeg tijd en niet genoeg aandacht voor hun eten. Mijn dochter zit op een school met een continurooster en ik merkte dat ze steeds met halfvolle broodtrommels thuis kwam. Daar was ik niet heel blij mee. Een lege broodtrommel is niet het doel, maar een kind moet wel kunnen eten wat het wil eten. Er zijn scholen waar kinderen langer mogen blijven zitten als ze nog niet klaar zijn met eten. Maar daardoor krijgen ze te weinig beweging en het voelt als een soort straf dat ze niet op tijd klaar waren met eten."

Ook orthopedagoog Mariëlle Beckers is niet positief over een continurooster. Ze ziet net als Scheffers dat kinderen minder tijd krijgen om te eten en vooral ook te weinig tijd om te bewegen. 

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

"We hebben een gigantisch lerarentekort. Ik woon in Amsterdam, het is om te janken. Heel veel scholen gaan over op dergelijke maatregelen, omdat het praktischer is. Ik snap dat echt helemaal, maar het is niet altijd bekeken vanuit de ontwikkeling van de kinderen. Kinderen hebben rust nodig op een dag."
"Kinderen krijgen nu veel minder tijd om buiten te spelen in een tijd waarin uit cijfers blijkt dat kinderen minder bewegen. We weten dat het werkgeheugen op een gegeven moment vol zit en dat het goed is om buiten te spelen en daarmee te ontladen. En tijdens het buitenspelen met klasgenoten leren kinderen ook veel sociale vaardigheden en life skills."

Wat denk jij?

Wat zou een goed alternatief zijn voor het continurooster?

Benieuwd naar meer? Luister naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO):

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen