Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Met kiespijn door het leven

Steeds meer zorgmijders: 'Mensen cancelen ziekenhuisbezoek om geld te besparen'

Geschreven door Gohar Hovanes

21 september 2023 · 08:41

Update: 22 september 2023 · 16:11

In gesprek met

Foto van Xander Meijs

Xander Meijs

Tandarts

"Tussen je 18e en 24e breken je verstandskiezen door. Je gaat naar het ziekenhuis en je bent meteen 385 euro van je eigen risico kwijt. Dus je besluit het maar uit te stellen of niet te gaan."
Foto van Ellen Toet

Ellen Toet

Fysiotherapeut

"Er zijn heel veel mensen die niet goed kunnen inschatten hoe ze lang gezond kunnen blijven."
Foto van Shakib Sana

Shakib Sana

Huisarts

"Dan krijg je vervolgens te horen dat ze de maagbeschermers niet willen nemen, met een risico op maagbloeding. Met als reden dat ze anders geen geld hebben om de maand mee rond te komen."

In het kort

Niet naar de huisarts gaan omdat die eventuele doorverwijzing je eigen risico kost, met kiespijn door blijven lopen uit angst voor de rekening en toch met die rugklachten niet naar de fysio gaan omdat het te duur is. De zorg kent steeds meer zorgmijders. En omdat de premies volgend jaar weer hoger worden, zal dat aantal alleen maar toenemen. Moeten we ons zorgen maken?

Wat denk jij?

Betaal jij je ook je blauw aan je zorgverzekering?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Steeds meer zorgmijders

Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking die medische zorg nodig heeft, vermijdt een afspraak met een tandarts, fysiotherapeut of andere zorgverlener. Dit komt door de hoge zorgkosten. Dit blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 9.219 respondenten.

De belangrijkste oorzaken voor het uitstellen of vermijden van zorg, zijn de hoge kosten van medische behandelingen die niet worden gedekt door de basiszorgverzekering en het eigen risico. Mensen met lagere inkomens hebben de neiging om vaker de zorg uit te stellen of helemaal te vermijden.

De zorgpremie gaat omhoog
De premie voor de basiszorgverzekering zal naar verwachting met ongeveer 12 euro per maand stijgen in 2024. Dit betekent dat de gemiddelde zorgpremie in dat jaar 149 euro per maand zal bedragen. Deze verhoging is noodzakelijk vanwege de toenemende kosten in de gezondheidszorg. Die worden onder andere veroorzaakt door hogere lonen, inflatie en een grotere vraag naar medische diensten. De definitieve premies voor 2024 worden door de zorgverzekeraars uiterlijk in november 2023 vastgesteld.

Om de financiële last voor mensen met lage en middeninkomens enigszins te verlichten, zal de zorgtoeslag in 2024 maximaal 127 euro per maand zijn. In 2023 werd de zorgtoeslag tijdelijk verhoogd vanwege de afnemende koopkracht, maar deze verhoging zal in 2024 niet langer van kracht zijn.

Wat denk jij?

Sla jij wel eens een tandartsafspraak over omdat je geld wilt besparen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de discussie

Hoe ernstig is het dat mensen zorg mijden? 

De zorgpremie gaat flink omhoog door de stijgende kosten in de zorg. Dit wordt deels veroorzaakt door een grotere zorgvraag door de vergrijzing, maar ook zijn de behandelingen door de inflatie duurder geworden. Maar hoe ernstig is de situatie en wat merken de tandartsen, fysiotherapeuten en huisartsen in Nederland hier van? Tandarts Xander Meijs vertelt zijn ervaringen hierover.

Xander Meijs

Tandarts

"Als je 18 wordt, moet je je verzekering zelf betalen. Dat zijn de jongeren niet gewend. Tussen je 18e en 24e breken je verstandskiezen door. Je gaat naar het ziekenhuis en je bent meteen 385 euro kwijt van je eigen risico. Dus je besluit het maar uit te stellen of niet te gaan. Er zijn natuurlijk genoeg jong volwassenen waarbij de ouders kunnen bijspringen. Maar er is ook een grote groep waarbij dat niet kan. Aan de andere kant heb je ook de 75-plussers die de moed hebben opgegeven. Ze denken dat ze niet meer zo lang te gaan hebben dus dan verwaarlozen ze hun gebit en besparen ze op die manier op de tandartskosten."

Huisarts Shakib Sana vertelt dat niet alleen jongeren last hebben van de hogere zorgkosten, maar ook tweeverdieners kunnen het moeilijk krijgen. 

Shakib Sana

Huisarts

"De afgelopen jaren zie je, zeker na de coronatijd, dat het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, toeneemt. Denk aan studenten, arbeidsmigranten, tweeverdieners of alleenstaanden. Ook als tweeverdiener kan het moeilijk zijn. (...) De rekeningen stapelen zich op."

Niet alleen bij tandartsen en huisartsen krijgen ze te maken met patiënten die zorg mijden. Ook voor fysiotherapeut Ellen Toet klinkt dit probleem herkenbaar.

Ellen Toet

Fysiotherapeut

"Wij hebben een opvoeding gehad waarbij er veel aandacht was voor gezondheid. We kregen ook goede opvoedingsvaardigheden aangeleerd. Maar er zijn heel veel mensen die niet goed kunnen inschatten hoe ze lang gezond kunnen blijven."

Shakib Sana geeft een goed voorbeeld om de ernst van de situatie uit te leggen.

Shakib Sana

Huisarts

"De fysiopatiënt die niet naar de fysiotherapeut gaat voor de knieartrose, komt vervolgens bij de huisarts met de vraag of ze ontstekingsremmers kan krijgen. Dan wordt de pijn namelijk minder. Hier moet je ook maagbeschermers bij nemen. Dan krijg je vervolgens te horen dat ze de maagbeschermers niet willen, met als reden dat ze anders geen geld hebben om de maand mee rond te komen. Met een risico op een maagbloeding."

Will je meer zien en horen over dit onderwerp? Kijk hieronder naar het gesprek dat er gevoerd is in Dit is de Middag

Video wordt geladen...

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Betaal jij je ook je blauw aan je zorgverzekering?

Wil je deze reactie verwijderen?


Sla jij wel eens een tandartsafspraak over omdat je geld wilt besparen?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.