Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Sterft cash uit?

Wat is de digitale euro en wordt die echt onze toekomst?

Geschreven door Steve Oosterkamp

5 juli 2023 · 07:01

Update: 7 juli 2023 · 23:03

© ANP

In gesprek met

Foto van Teunis Brosens

Teunis Brosens

Nederlandse Vereniging van Banken

"Het vertrouwen in de overheid is niet hoog."
Foto van Arnoud Boot

Arnoud Boot

Hoogleraar financiële markten

"In heel veel landen is het betalingsverkeer niet goed geregeld."
Foto van Paul Tang

Paul Tang

Europarlementariër

"Dit is een halfbakken voorstel."

In het kort

De digitale euro komt eraan, maar daar staat lang niet iedereen om te springen. Er lijken weinig voorstanders en de tegenstanders laten fel van zich horen. Maar wat houdt die digitale euro eigenlijk in? En wordt het echt onze toekomst?

Wat denk jij?

Ben jij voorstander van de digitale euro?

Klik hieronder om je antwoord te geven

9%

28%

53%

10%

aantal reacties: 147

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Biljetten en munten gebruiken we bijna niet meer

Je hebt er vast wel iets over gehoord in het nieuws de afgelopen weken: de digitale euro. Dit idee van de Europese Commissie moet in de toekomst een extra betaalmiddel worden voor kleine en grote bedrijven, maar ook voor 'gewone mensen'. Als de digitale euro er komt, dan gaat de Europese Centrale Bank deze uitgeven.

Waarom komt er een digitale euro?

Gebruik jij nog contant geld? Dan ben je inmiddels in de minderheid. Steeds vaker betalen we met de pinpas en de laatste jaren wordt betalen met de smartphone en de smartwatch ook steeds populairder. Dat soort transacties wordt vaak geregeld door buitenlandse betalingsverwerkers. Ook hebben we ons geld steeds vaker bij commerciële banken staan. We zijn dus steeds afhankelijker van deze instanties.

Om te zorgen dat we minder afhankelijk worden van al die partijen, heeft de Europese Centrale Bank iets nieuws bedacht: de digitale euro. Deze moet offline te gebruiken zijn. Het verschil met geld op de pinpas is dat deze digitale euro altijd blijft werken. Dus ook als er een grote storing is, of wanneer een bank failliet gaat.

Zo weinig betalen we nog cash
Cash geld sterft langzaam maar zeker uit. Een paar cijfers uit een onderzoek van DNB en Betaalvereniging Nederland.

  • In 2015 deden we in Nederland de helft van het aantal betalingen nog met contant geld.
  • In 2021 is dit gedaald naar 14%. De pinpas was dat jaar goed voor 85% (24% traditioneel en 61% contactloos) en maar 1% van de betalingen werd met creditcard gedaan.
  • De markt is een van de weinige plaatsen waar nog best veel met cash geld betaald wordt. In 2021 betaalden we 49% van de aankopen op de markt met ouderwetse briefjes en munten.
  • Vooral jongeren tussen de 19 en 24 jaar betalen nauwelijks nog met contant geld. Die leeftijdsgroep doet maar 12% van de betalingen met cash. Bij de 75-plussers is dat nog 28%.
  • In het eurogebied wordt alleen in Finland nog minder met cash geld betaald dan in Nederland.
Wat is de digitale euro?

Een digitale euro is niet hetzelfde als geld op je bankrekening. En ook niet hetzelfde als crypto's, zoals de bitcoin. De digitale euro zal worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank. Die geeft ook de eurobiljetten en -munten uit waar we in veel Europese landen sinds 2002 mee betalen.

Eigenlijk moet je de digitale euro zien als een digitale versie van contant geld. De digitale euro kan je straks bewaren bij de Europese Centrale Bank via een app op je telefoon. Maar het kan ook een aparte rekening worden in je bankapp die je nu al op je telefoon hebt staan. Op de rekening van je digitale euro kan maximaal 3.000 euro staan.

Het artikel gaat verder onder de uitlegvideo.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Welke manier van betalen gebruik jij het meest?

Klik hieronder om je antwoord te geven

41%

37%

20%

0%

2%

aantal reacties: 87

Wil je deze reactie verwijderen?

Gaan de biljetten en munten verdwijnen?

Nee, de Europese Commissie wil laten vastleggen dat cash geld blijft bestaan. Het is de bedoeling dat de digitale euro erbij komt als iets extra's en niet om bijvoorbeeld contant geld te vervangen. Ook kan je je rekening die je nu hebt bij je bank gewoon blijven gebruiken.

De bedoeling is dat de digitale euro even veilig en gebruiksvriendelijk wordt als contant geld. Het moet een gratis betaalmiddel worden voor allerlei betalingen en een systeem dat overal in het eurogebied te gebruiken is.

DING FLOF BIPS: Deze landen betalen met de euro
Ken je dat ezelsbruggetje nog? DING-FLOF-BIPS? Het waren de letters van de twaalf landen die in 2002 samen de euro invoerden. Later kwamen er nog flink wat landen bij en nu hebben ze hier de euro als wettig betaalmiddel:
  • Andorra
  • België
  • Cyprus
  • Duitsland
  • Estland
  • Finland
  • Frankrijk
  • Griekenland
  • Ierland
  • Italië
  • Kroatië
  • Letland
  • Litouwen
  • Luxemburg
  • Malta
  • Monaco
  • Nederland
  • Oostenrijk
  • Portugal
  • San Marino
  • Slovenië
  • Slowakije
  • Spanje
  • Vaticaanstad

In Montenegro en Kosovo is de euro geen wettig betaalmiddel. Maar je kunt daar wel betalen met euro’s. Ook buiten het vaste land van Europa kan je op een paar plekken betalen met de euro. Bijvoorbeeld op de Canarische Eilanden en de Azoren, maar ook in Franse overzeese gebieden, zoals Frans Guyana.
Wanneer komt de digitale euro?

Het gaat nog wel even duren voordat je echt kan gaan betalen met de digitale euro. Om zoiets in te voeren is veel voorbereiding nodig. Er moeten experimenten gedaan worden om te kijken wat er qua technologie allemaal precies mogelijk is.

Aan het eind van 2023 is het eerste deel van het onderzoek klaar. Dan wordt besloten of het onderzoek naar de digitale euro verder gaat. Voordat de digitale euro er kan komen, moet er een Europees wetsvoorstel komen. Er kan zomaar een paar jaar overheen gaan voordat zo'n voorstel is goedgekeurd.

Deskundigen denken dat we pas op z'n vroegst in 2026 kunnen betalen met de digitale euro.

Dit is de discussie

Wat vertrouwen we nog?

Een van de redenen dat de Europese Commissie een digitale euro wil invoeren, is om te zorgen voor meer vertrouwen. In tegenstelling tot 'gewone' banken, kan de Europese Centrale Bank namelijk niet failliet gaan. Wie in de toekomst digitale euro's heeft, kan daar dus altijd gebruik van maken, zo is het idee. Maar niet iedereen is enthousiast over het plan dat er nu ligt.

Mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen over de privacy. Er zijn partijen die willen dat betalen met de digitale euro helemaal anoniem wordt. Net als met cash dus. Maar waar tegenstanders vooral bang voor zijn, is dat de digitale euro ooit programmeerbaar wordt. Dat zou betekenen dat de overheid invloed krijgt op waar jij je geld aan uitgeeft. Denk aan een maximum bedrag voor niet-duurzame uitgaven, zoals vliegreizen. De overheid zelf zegt dat dit nooit gaat gebeuren.

Maar veel mensen vertrouwen de overheid niet, zegt Teunis Brosens van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hij heeft twijfels bij de digitale euro. Volgens hem heeft het systeem dat we nu hebben voordelen, maar zeker ook nadelen. Maar dat zou bij een nieuw betaalmiddel ook zo zijn. Een fantastisch systeem ligt nou eenmaal niet voor het oprapen, zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Teunis Brosens

Nederlandse Vereniging van Banken

"Een van de nadelen die we nu hebben, is dat banken kunnen wankelen. Als dat gebeurt, moet er veel geregeld worden en dat is niet ideaal. Maar het is niet zo dat er een ander systeem beter is. Een grotere rol voor de centrale bank is een grotere rol voor de overheid. Maar het vertrouwen van mensen in de overheid is op dit moment niet zo hoog."

Volgens hoogleraar financiële markten Arnoud Boot zou het logisch zijn als er een digitale euro komt. Hij ziet het als een kans om af te komen van commerciële banken. Boot stelt dat geld 'vertrouwen' is en dat het daarom publiek geregeld moet zijn. Dat we commerciële banken vertrouwen, komt volgens hem doordat het gegarandeerd is door de overheid. En daarom, stelt Boot, ligt het voor de hand als we ons geld direct bij de overheid zetten in plaats van indirect. Maar de hoogleraar ziet ook een praktisch voordeel.

Arnoud Boot

Hoogleraar financiële markten

"In Nederland hebben we het betalingsverkeer goed geregeld. Als ik 5 euro moet overmaken, dan kan ik dat binnen een seconde en binnen drie seconden heeft de ander het op de rekening. Maar in veel landen is het niet zo goed geregeld. Met digitaal geld van de centrale bank zou je het in één keer heel makkelijk kunnen maken voor heel veel landen."

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) denkt dat het heel goed zou zijn als de centrale banken een grotere rol gaan krijgen in het betaalverkeer. De digitale euro zou volgens hem de toekomst kunnen zijn, al vindt hij het idee dat er nu ligt, nog lang niet goed genoeg. 

Paul Tang.
© ANP

Paul Tang

Europarlementariër

"Er zijn zoveel beperkingen aan dit voorstel, dat het geen succes zal zijn. Vooral de limiet van 3.000 euro is een probleem. Je kunt straks dus wel met de munt betalen, maar er niet mee sparen. Dit voorstel is halfbakken en aan een halfbakken munt heb je niks."

Dit is het debat

Luister naar het gesprek over de digitale euro in Dit is de Dag (EO) op NPO Radio 1

Klik hier om af te spelen

VVD-kamerlid Eelco Heinen en econoom Rens van Tilburg bespraken de digitale euro in Geld of je Leven (EO) op NPO Radio 1

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Zou jij de digitale euro gaan gebruiken? Waarom wel/niet?

  • 5 juli 2023 · 12:16

    Nee, helemaal niet. Dit zorgt er alleen maar voor dat alle betalingen bijgehouden zullen worden en er geen privacy meer is in onze uitgaven. Hiermee gaat de overheid kunnen sturen waar wij ons geld aan uitgeven op basis van regelgeving doordat ze inzicht in onze uitgaven hebben.

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Ben jij voorstander van de digitale euro?

Klik hieronder om je antwoord te geven

9%

28%

53%

10%

aantal reacties: 147

Wil je deze reactie verwijderen?


Welke manier van betalen gebruik jij het meest?

Klik hieronder om je antwoord te geven

41%

37%

20%

0%

2%

aantal reacties: 87

Wil je deze reactie verwijderen?


Zou jij de digitale euro gaan gebruiken? Waarom wel/niet?

  • 5 juli 2023 · 12:16

    Nee, helemaal niet. Dit zorgt er alleen maar voor dat alle betalingen bijgehouden zullen worden en er geen privacy meer is in onze uitgaven. Hiermee gaat de overheid kunnen sturen waar wij ons geld aan uitgeven op basis van regelgeving doordat ze inzicht in onze uitgaven hebben.

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.