Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Mooi als er een minimumleeftijd komt voor fatbikes

Nieuwe regels voor fatbike? 'Mi­ni­mum­leef­tijd van 14 jaar en helmplicht'

5 september 2024 · 15:53| Leestijd: 2 min

Update: 12 september 2024 · 13:56

Geschreven doorRedactie DIT

In het kort

De Tweede Kamer is er eindelijk uit, er moeten nieuwe regels komen voor fatbikes. De minimumleeftijd zou veertien jaar moeten zijn en je moet een helm gaan dragen op de fatbike.

Wat denk jij?

Mooi als er een minimumleeftijd komt voor fatbikes

De leeftijdsgrens die eerst genoemd werd, was twaalf jaar. Maar die grens moet volgens de Tweede Kamer nu veertien jaar worden. Dit heeft ermee te maken dat je je pas vanaf je veertiende moet kunnen identificeren.

Lange tijd was er geen Kamermeerderheid. Maar nu steunt de PVV een voorstel van VVD en NSC om deze nieuwe regels voor fatbikers in te voeren. Kamerlid Hidde Heutink (PVV) heeft dit bevestigd nadat RTL Nieuws hierover berichtte.

'Fatbike is geen elektrische fiets'

Het leek eerder moeilijk om juridisch onderscheid te maken tussen fatbikes en andere elektrische fietsen. Maar de indieners van de Kamermotie hebben daar nu wel vertrouwen in. Je kan de fatbike volgens VVD en NSC aan de hand van verschillende criteria onderscheiden van andere elektrische fietsen. Een aantal voorbeelden van die criteria: de dikte van de banden, het gewicht van de fiets en het zadel.

De partijen dienden deze week een motie in tijdens een debat over verkeersveiligheid. Maar minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener zei dat de voorgestelde regels "juridisch geen stand houden". Hij stelde voor dat er regels komen voor alle elektrische fietsen. De Tweede Kamer neemt hier geen genoegen mee en irriteert zich aan de opstelling van Madlener, omdat hij eerder aangaf zich neer te leggen bij de wens van de Kamer.

Over twee weken stemt de Kamer over de motie. Wat Madlener gaat doen als de Kamer toch voor de plannen stemt, wil hij nog niet zeggen. "Dan gaan we goed nadenken, ik heb grote bezwaren om een wet te maken die na een maand al niet meer effectief is", aldus Madlener.

Gaat minimumleeftijd voor fatbikes overlast oplossen?

'Pak de overlast van fatbikes aan', dat zegt nu een meerderheid in de Tweede Kamer. Meer specifiek: er moet een minimumleeftijd voor fatbikes komen. Gaat dit het verschil maken? Lees hier het artikel dat we schreven:

DIT zijn de makers

Redactie DIT
Redactie DITOnline

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen