Festivals delen zelf boetes uit aan drugsgebruikers: slim geregeld of niet oké?
23 juli 2025 · 20:08| Leestijd:4 min
Update: 23 juli 2025 · 20:08
In het kort
Festivalorganisatoren kunnen nu zelf boetes uitdelen aan bezoekers die drugs bij zich hebben. Zonder tussenkomst van politie of justitie kunnen bezoekers ervoor kiezen om de boete ter plekke af te tikken. Zo krijgen de feestgangers geen strafblad. Wat ontbreekt, is rechtsbescherming. Is dit een slim idee of spelen festivals voor eigen rechter?

Bart van Elst
Strafrechtadvocaat"Je hebt geen problemen met VOG's en strafbladen, maar je hebt misschien wel onterecht een boete betaald."
Wat denk jij?
Het is goed dat bedrijven boetes innen voor drugsbezit op festivals
Pinnen voor je pillen
De festivalzomer is in volle gang, en dat betekent dat er naast flink wat alcohol ook drugs wordt gebruikt. Wie daarmee gepakt wordt, krijgt normaal gesproken te maken met politie en justitie. Om de druk op de politie te verlichten startte het bedrijf SODA een pilot om boetes op te leggen aan bezoekers die regels overtreden onder de slogan ‘Be Wise Think Twice’.
Bij het kopen van een ticket gaan de bezoekers, door middel van het accepteren van de algemene voorwaarden, akkoord met het betalen van een boete wanneer ze zich niet aan de regels houden. Word je betrapt terwijl je bijvoorbeeld drugs bijhebt, dan kan je ervoor kiezen om een boete te betalen. Zonder dat politie of justitie betrokken is. Het klinkt als een mooie uitkomst voor festivalgangers die betrapt wordt, maar er zitten ook haken en ogen aan, waarschuwen critici.
Dit is de discussieTerechte boete of businessmodel?
Jeroen van der Elst is Operationeel directeur van SODA, het bedrijf dat namens de festivals boetes uitdeelt. De boetes zijn volgens hem vooral gericht op preventie.

John van der Elst
Operationeel directeur Soda" Het is niet anders dan anders. De beveiliging doet z'n werk en als er bij de ingang iemand wordt aangetroffen die drugs bij zich heeft, wordt diegene mee naar achter genomen. Daar zitten wij en de politie zit ernaast. Dan gaan we in gesprek en zeggen: 'Dit is het feit: er zijn huisregels en die heb je overtreden. In de huisregels staat dat je ons bij overtreding een boete verschuldigd bent. Kunnen we een overeenkomst sluiten?"
Vervolgens kan een bezoeker ervoor kiezen om de boete meteen te betalen, of later.

Jeroen van der Elst
Operationeel directeur Soda"Het voordeel van een boete is dat het geen gevolgen heeft voor een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Je krijgt ook geen aantekening op je strafblad."
Volgens Van der Elst krijgt de bezoeker altijd de kans om in bezwaar te gaan of om een advocaat te bellen.

Jeroen van der Elst
Operationeel directeur Soda"We geven duidelijk aan dat er niet meteen betaald hoeft te worden. Bezoekers mogen ook in bewaar gaan en die bezwaren brengen we ook bij de rechter, omdat we het belangrijk vinden dat onze manier van werken getoetst wordt. (...) Het opgehaalde geld gaat terug naar de organisatie en naar de kosten die wij maken (...) Wij verhalen de schade bij degenen die het veroorzaken en zorgen dat het niet wordt doorberekend in de ticketprijs."
Bart van Elst is strafrechtadvocaat en heeft ervaring op het gebied van drugs en festivals. Hij is kritisch op de pilot en weet uit ervaring dat bezoekers niet altijd goed begrijpen waar ze precies mee in zee gaan.

Bart van Elst
Strafrechtadvocaat"Ik ken een zaak waarin een beveiliger een tent in is gegaan op een festival. Hij vond daar wat drugs. Maar een beveiliger mag niet zomaar een tent doorzoeken (...) Beveiligers kunnen jou het gevoel geven dat ze dit mogen doen. Dan ga je met ze mee en kun je kiezen tussen de boete betalen of de politie bellen. Op dat moment kiezen veel mensen toch maar voor die boete. Dan heb je geen problemen met VOG's en strafbladen, maar je hebt misschien wel onterecht een boete betaald."
Hij benadrukt dat advocaten op deze manier worden tegengewerkt.

Bart van Elst
Strafrechtadvocaat"En als je dan een advocaat kan bellen: Wie heeft er zomaar een strafrechtadvocaat onder de knop zitten? Op het moment dat je door de politie wordt aangehouden heb je recht op een advocaat en recht om te zwijgen. Dat is in dit geval nog niet aan de orde."
Daarnaast doet deze aanpak volgens hem de sfeer van het festival niet ten goede.

Bart van Elst
Strafrechtadvocaat"Het is een businessmodel. Het punt is dat je voor je plezier naar een festival gaat. (...) voor mij is de beleving anders als je stevig wordt gefouilleerd. De reputatie van een festival komt te voet en gaat te paard. Ik heb meermaals mensen gesproken die het gevoel hadden in een razzia-situatie te zitten en dat ze gecontroleerd werden alsof ze al verdachten waren."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister naar Dit is de Dag
In Dit is de Dag (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.